Hlavní navigace

Zbavuje se Mozilla dětských nemocí?

14. 7. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Patříte také k těm, co nejsou moc spokojeni s nenasytným Netscapem a zbožně čekají na uvedení práce schopné Mozilly? Možná po přečtení dnešního článku zkusíte M17, která vypadá už velice slibně a pokud vám nevadí pár mušek, které ještě má, zkuste jí.

Značně uspěchané uvedení Netscape 6.0 beta, což nebylo nic jiného, než Mozilla M14 (snad se nepletu v čísle verze), celý projekt podle mého názoru spíše poškodilo, o čemž svědčily, ne právě pozitivně laděné články, snad ve všech počítačových mediích, které měly z velké většiny pravdu – v Mozille M14 se opravdu rozumně pracovat nedalo. Ale M17, konkrétně build 2000071015, je už jiná káva. (Abych byl přesný jedná se o jakousi pre verzi, oficiálně ještě 17 není, poslední oficiální release je 16, ale pro potřeby tohoto článku budu používat označení M17)

Pokud už nějakou starší Mozillu na disku máte, doporučuji před spuštěním M17 smazat adresář ~/.mozilla, bez toho se – alespoň té mé – nechtělo fungovat. A pozor na bookmarky, před smazáním zálohujte!

První věc, která mě zajímala, byla práce s daty odesílanými formulářem do databáze. To byl pro mě totiž hlavní důvod, proč Mozillu nepoužívat. Ve všech předchozích verzích totiž předala serveru text v nějakém podivném kódování, takže zveřejnit např. tento článek z Mozilly bylo nemožné, moc byste si nepočetli. Jak vidíte, teď už vše funguje jak má, výsledek právě čtete.

Další neméně důležitou věcí je kódování češtiny. Dřívější verze vyžadovaly po každém startu ruční nastavení kódování, nyní už je čeština na většině stránek dobře automaticky a na tom zbytku pomůže ruční nastavení.

Rovněž se mi zdá, že je již odstraněn problém, kdy se po kliknutí na odkaz nic nestalo a bylo třeba kliknout ještě jednou. Stejný problém byl i s tlačítky formulářů a i ten se zdá být vyřešen.

Všechna menu a dialogy vyjíždějí podle mě svižněji oproti dřívějším verzím a rovněž už se neukazuje místo kurzoru křížek tak, jak se to občas stávalo např. při hlubším ponoření do menu View. Stále pomalé se mi zdá překreslování při přepínání mezi okny, ale i to se již dá vydržet. Celkově si myslím, že se vše o něco zrychlilo.

Vývojáři se bohužel nevyhnuli zavlečení nové chyby. Když totiž brouzdám s vypnutou grafikou, stane se mi čas od času, že nějaký obrázek potřebuji načíst, ať už z důvodu že bez něj se na stránce nehnu z místa (zdravím webdesignery, kteří považují atribut ALT za přežitek) a nebo se prostě chci podívat – ona taková galerie obrazů bez grafiky není to pravé ořechové. V Netscapu to mám jednoduché, kliknu do levého horního rohu nenačteného obrázku a ten se poslušně načte, případně kliknu na ikonku Images, která se objeví v liště prohlížeče poté, co v preferencích zobrazování grafiky zakážu. V Mozille ovšem po zákazu zobrazování grafiky žádná ikonka pro její načtení nepřibude a rovněž klikáním na nenatažený obrázek se jeho stažení nedomůžete. V minulé verzi fungovala na pravém myšítku volba View Image a obrazek se načetl alespoň do nového okna. Teď se však nenačte, zákaz obrázků je patrně totální, neprohlédnete si žádný obrázek, ani když napíšete jeho přímou adresu, např. /img/root.gif. Zbývá tedy možnost View – Show Images, ale ta je pro změnu ‚vyšedlá‘ a tudíž nefunkční.
O tom, že se do nových verzí vracejí již dříve opravené chyby svědčí ostatně i to, že asi od verze 13 se téměř pravidelně střídalo správné a chybné zobrazení naší firemní stránky, na té byl odstavec

jednou centrován (nelogicky) a podruhé ne, pak zase ano a zase ne. Teď už vypadá stránka stejně jako v NN, tak doufejme, že to vydrží.
Narazil jsem i na některé drobné chyby, kdy třeba při downloadu souboru není v okně, ve kterém vybíráte cíl uložení, vidět posuvník. Naskočí však hned jakmile sjedete kurzorem klávesovými šipkami mimo okno.
Občas se obsah okna špatně překresluje při skrolování, ale to je spíš kosmetický problém, který má ostatně občas i můj Netscape.
Podivně se chová zobrazování adresy linku, když nad něj najedu myší – někdy se adresa ukáže a někdy ne a nepodařilo se mi odhalit, na čem je to závislé. Dokonce jsem otevřel titulní stranu ROOTa ve dvou oknech a v jednom se link ukazoval a v druhém ne.

Co se týká stability, nemám zatím problém. Mozilla mi běží prakticky celý den bez pádu, či nějakého zatuhnutí.

Závěrem
Mozilla M17 udělala podle mě pořádný krok kupředu a uvedení oficiální betaverze dostalo – doufejme – opět jasnější obrysy. To, že se objeví nějaké starší chyby, nelze vývojářům vyčítat, podstatné je, aby nebyly v ostrých verzích. Myslím, že Mozilla už se dá s klidným svědomím doporučit minimálně k vyzkoušení, litovat byste rozhodně neměli.

UX DAy - tip 2

A ještě pro jistotu moje testovací konfigurace: RedHat 6.0, KDE 1.1.1

Odkazy:
ftp.mozilla.or­g/pub/mozilla/nig­htly
www.mozilla.org

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.