Hlavní navigace

Zcela překopaný Darktable 3.0 a digiKam 7.0 s rozpoznávání tváří pomocí neuronové sítě

29. 12. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V dnešním shrnutí se více do hloubky věnujeme novinkám v již ostré verzi darktable 3 a náhledu v podobě první bety digiKam 7.0, jehož vydání už je na spadnutí. Dále dojde na MPV 0.31 a nejen jeho lepší podporu Waylandu.

Vydán darktable 3.0.0

Všichni správní fotografové to už vědí: jako ukázkový vánoční dárek připravili na 24. prosince tvůrci novou hlavní verzi RAW developeru darktable. Jak číselná změna naznačuje, v útrobách programu se opět děly velké věci.

Tou první je zcela přepracované GUI programu, které je nyní plně řízeno GTK+ CSS pravidly. V C-čkovém GTK kódu tak už nejsou žádné předpisy pro velikosti, barvu či pozici prvků rozhraní, díky čemuž je celé GUI měnitelné pomocí témat vzhledu. Tato verze 3.0.0 přináší několik témat: výchozí darktable, dále pak darktable-icons (výchozí téma, ale s ikonami), darktable-elegant-darker a darktable-icons-darker (více condensed fonty, nejlepší s písmem Roboto), darktable-elegant-dark (lehká verze), darktable-elegant-grey (ještě lehčí verze) a u těchto dvou také varianty s ikonami modulů (darktable-icons-dark, darktable-icons-grey).

Jsou zde nové klávesové zkratky pro rychlé sbalení ohraničení, postranních lišt, histogramu či navigace. Nové GUI každopádně pro správnou funkci potřebuje alespoň GTK+ 3.22.

Posuvníkům lze přiřadit dynamické klávesové zkratky, kdy pak pouhým točením kolečka (či šipkami) je měněna příslušná hodnota bez nutnosti najíždět myší k posuvníku či jej přímo vybírat.

Do lightable přibylo nové časové zobrazení a „culling“ režim (zobrazí pevné množství obrázků od vybraného dál s tím, že lze používat pan&zoom). Navíc lighttable okno nyní dobře vypadá s 4k či 5k monitory.

Pořadí zpracování jednotlivých nastavených úprav lze měnit pomocí Ctrl+Shift+posuv. Autoři ale jedním dechem dodávají očividné, že toto není určeno k přeuspořádání GUI dle osobních preferencí, ale že to skutečně má vliv na pořadí zpracování, čili výslednou fotografii a je potřeba rozumět chování v celkovém kontextu, případně to raději nechat celé na výchozím nastavením pořadí zpracování.

Uložená historie zpracování vždy znovu zobrazí dříve skryté moduly, pokud jsou v exportu použity. Je zde sedm modulů, které jsou natolik specifické, že je ikonou usnadněna jejich identifikace: raw black/white point, white balance, highlight reconstruction, demosaic, input color profile, output color profile a gamma.

Jednou z novinek je modul filmic RGB, který stejně jako dřívější filmic nahrazuje base curve, shadows and highlights a další moduly globálně měnící tone-mapping. Nová verze by měla být jednodušší na používání a redukovat některé nežádoucí jevy. Dalším novým modulem pak je tone equalizer, který sjednocuje vlastnosti modulů zone system, shadows and highlights a lokálního tone mappingu. S jeho pomocí lze provádět lokální úpravy tonality (používá logiku zónového systému Ansela Adamse, s 9 sekcemi pro push/pull každé zóny – navíc lze interaktivně měnit push/pull proces přímo myší na jednotlivých oblastech fotky) – rozhodně jde o nástroj, který stojí za vyzkoušení a podrobnější analýzu chování, neb autoři hovoří o tom, že interně si zavádí masky pro nadržování a vykrývání a zachovává lokální kontrast bez vzniku halo efektu na hranách.

Trojka darktablu dále přináší desítky menších novinek, řadu oprav chyb, takže rozhodně stojí za přečtení detailní přehled změn. Z hlediska vícevláknové práce program přešel na OpenMP, přibyla třeba podpora Sony ARW2 (což ocení majitelé novějších strojů této značky), mnoho nově podporovaných foťáků, ať již z hlediska RAWů či profilů šumu. Aktualizovány jsou samozřejmě mnohé překlady a mezi nimi potěší čeština.

digiKam 7.0.0-beta1

Ještě o dva dny dříve přišla na svět první beta očekávaného digiKamu 7.0. Zde je hlavní novinkou záležitost tvůrci označovaná jako deep learning powered faces management, tedy nový systém rozpoznávání tváří (mj kvůli otagování fotografií) využívající strojové učení za pomoci funkcionality neuronové sítě v projektu OpenCV.

UX DAy - tip 2

Více obvyklé novinky pak zahrnují podporu nových typů RAWů z novějších či starších fotoaparátů a jako vždy můžeme očekávat řadu opravených chyb a vylepšení. Najdeme zde tak podporu nového formátu Canon CR3 a také 61Mpix bezzrcadlovky Sony A7R IV, vše pak díky použití novější verze knihovny libraw 0.20, která přidává podporu více než 40 nových RAW formátů, včetně třeba obskurnosti jménem Zenit M (ruská bezzrcadlovka, která je de facto starším dálkoměrem Leica typu 240, avšak doplněná o ruské objektivy, to vše s cenovkou na úrovni fotoaparátů Leica s jejich legendárními skly). Beta 1 je k dispozici i jako AppImage, podrobnosti, včetně detailního popisu nového rozpoznávání tváří, shrnuje zápisek na domovském webu projektu.

MPV 0.31 vylepšuje podporu Waylandu

Jednou z novinek této verze oblíbeného přehrávače MPV, je podpora tzv. Pseudo Client Side Decorations, vylepšení pro Wayland (změna velikosti okna pomocí myši), dále pak nechybí podpora použití akceleračního rozhraní Nvidia VDPAU pod EGL, podpora video filtrů při renderingu skrze GPU, či počáteční fáze implementace Lua konzole. Toto vydání vyžaduje FFmpeg verze minimálně 4.0. Podrobnosti shrnuje zápis na GitHubu projektu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.