Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku ZeroNet: decentralizovaný web běžící přes BitTorrent od NULL - Nebude to, že to není tak rozšířené taky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2017 0:59

    NULL (neregistrovaný)

    Nebude to, že to není tak rozšířené taky tím, že v podstatě je to důležité jenom pro věci, které nemají zmizet?
    A ještě mě napadlo, co se stane s kopiemi webů na dalších stanicích když svůj originál u sebe smažu, nebo budu chtít něco odstranit? Protože tak by šel obsah i na decentralizovaní síti odstranit a pokud ne, tak by se nedal stáhnout článek nebo produkt z oběhu . . . .

  • 10. 1. 2017 4:17

    Palo M. (neregistrovaný)

    Veď si prečítaj ešte raz, ako to funguje. Keď svoj "originál" stránky zmažeš, tak si zmazal len lokálnu kópiu. Teda ju môžeš znova nabrowsovať (čím sa ti to znova stiahne od ostatných, čo ju seedujú), takže je to aj taký distribuovaný backup...
    Platí, že máš kľúč = môžeš modifikovať obsah (a update sa potom syncne ostatným, pravda, bude to chvíľu trvať). Takže ak chceš niečo zmazať, s kľúčom urobíš update, ktorého výsledkom bude prázdna stránka a to sa potom zosynchronizuje ostatným... Samozrejme úplné odstránenie všetkých kópií nie je garantované, ak niekto kedysi načítal predchádzajúcu verziu stránky a potom vypol automatickú aktualizáciu, tak stále bude mať tú predchádzajúcu verziu (ale úplné odstránenie obsahu nie je garantované ani na klasickom webe, viď napríklad archive.org).
    Alebo sa to dá využiť aj opačne, ak chceš publikovať informáciu, ktorá sa nemá meniť ani zmiznúť: vygeneruješ nový kľúč, publikuješ, počkáš kým sa to rozšíri na dostatok uzlov, zlikviduješ kľúč. No a potom už to nemôžeš zmazať ani ty sám, nech by ťa akokoľvek nútili, skrátka o nejde...

    No a ešte ma napadlo jedno využitie: obchádzanie cenzúry, ak by niekto (v necenzurovanej krajine) naštartoval u seba proxy, ktorý by na vyžiadanie (ktoré by mohlo ísť napríklad pomocou ZeroMail) stiahol obsah z klasického netu a potom ho publikoval do ZeroNetu (a potom poslal ZeroMail odpoveď so ZeroNet adresou).

  • 10. 1. 2017 5:16

    hugochavez (neregistrovaný)

    Poucna odpoved.
    Zeronet neni spatnej napad a vzhledem k "vyvoji zapadnich demokracii" bude aktualnost takovych projektu jen narustat.
    Mas i nejakou zkusenost s IPFS??
    S tim jsem si (na rozdil of Zeronetu) hral, chodilo to OK ale nejak mi nebylo jasny jak zaridit aby se obsah updatoval i na (autonomnich) kopiich ruzne po netu a nejen u me na lokalu-IPFS pokud vim nepouziva podepisovani souboru, jen je ciste zhasuje a hash pouzije jako link ke zpropagovani zajemcum kteri si nasledne naklonuji svou lokalni kopii. Jak jim ji ale zmenit?? Mas s tim nejakou zkusenost??

  • 11. 1. 2017 6:16

    hugochavez (neregistrovaný)

    B3nn3t says the IPFS t3am has b33n considering a fe@ture that w0uld 3nable the original publish3r of a p@ge to un-publ1sh it by sending a be@con to @ll other s3rv3rs h0sting a p@ge @sking f0r its r3mov@l

  • 11. 1. 2017 6:18

    hugochavez (neregistrovaný)

    Ten spamfilter tady programoval kdo??
    5tilety retardovany dite?? To je hnus velebnosti!! A urcite ma kazdej chut si o tom psat s redakci!

  • 10. 1. 2017 8:50

    NULL (neregistrovaný)

    @Palo M

    Samozřejmě že jsem si to četl. Promiň, ale asi jsem se nevyjádřil úplně jasně. Ona to byla reakce hlavně na tohle

    "Stránky v ZeroNetu se jen tak shodit nebo cenzurovat nedají."

    a dost se k tomu vyjadřuje tato moje otázka:

    "Protože tak by šel obsah i na decentralizovaní síti odstranit a pokud ne, tak by se nedal stáhnout článek nebo produkt z oběhu . . . ."

    Stačilo by mít jenom klíč z lokální stanice vydavatele obsahu, což se může přímo rovnat zabavení serveru redakce nebo jejímu úspěšnému napadení . . . , případně zmizet jeho server/PC a obsah musí nějak odrotovat . . . Nakonec stejně musí být nějaké synchro i pro případ, že uživatel prostě jenom "zanikne" na ZeroNetu - tohle tam možná je, už to znova číst nebudu, tak jak to je mi to připadne trošku useless . . .

    Dále jsem k tomu dole v jiném vlákně poznamenal:

    "Možná by nebylo špatné, kdyby ty lokální kopie sdílely jenom servery. Je jich dost, často mívají větší výkon i konektivitu než průměrný BFU pc a též je asi jen tak nepůjde vypnout všechny."
    A dodám že mívají jednoduššeji přístup k zálohované kapacitě navíc . .