Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zpovědnice: Adam Covex Přibyl od anonym - Stranka je výborně sestavena, díky. Hrozne dlouho zde...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2005 13:07

    bez přezdívky
    Stranka je výborně sestavena, díky. Hrozne dlouho zde neco takoveho chybelo.
    Proc se vsak v zahlavi schovava "GNU" ? Temer neni videt. Na strance se mluvi o "operačním systému Linux". System se přece jmenuje GNU/Linux!!
    Povazuji to za naprosto fatální chybu. Dochazi zde k tristnimu mateni pojmů. Pokud někoho odkážu na tuto stránku, tak si zadělám na spoustu zbytečných otázek od zmateného uživatele. Opravdu je potřeba chybně používat název a dělat z potenciálních uživatelů ignoranty ?

    Na stránce je např. věta: "Linux je založen na myšlence svobodného softwaru a je součástí projektu GNU." Linux neni součást projektu GNU.

    "Linux je moderní operační systém (OS), jehož ovládání je stejně přívětivé jako u jiných systémů". Linux není operační systém. Ovládá se grafické prostředí a programy. S Linuxovým jádrem se většina uživatelů nesetká ani ho nevidí.

    Náměty pro autora:
    - nenašel jsem zde vysvětlení pojmů distribuce, GNU a GNU Projekt
    - důraznější vysvětlení, že hlavní předností systému je svoboda pro uživatele, která se nedá koupit.
    - hlavní nadpis by měl být GNU/Linux a ne (jen) Linux
    - nahradit chybně uvedené výskyty spojení 'Linux ve smyslu OS' nazvem 'GNU/Linux'
    - možnost přispět dobrovolně finančně na rozvoj těchto stránek. Rád přispěji.

    Jeste jednou diky za jinak perfektní stránky.
  • 12. 7. 2005 14:33

    Boris Dušek (neregistrovaný)
    Já si naopak myslím, že právě zavádění těchto přesných pojmů by uživatele, kteří ještě s Linuxem nezačali, mátlo daleko více. Stejně tak, jako na úvodní stránku www.getfirefox.com nepatří to, že je Firefox založen na gecku apod., tak na stránku pro uživatele o přechodu na Linux nepatří technické detaily.
  • 12. 7. 2005 16:43

    bez přezdívky
    Jak může přesný název mást uživatele více než nepřesný ?
    V případě GNU jde o základní principy, na kterých byl systém vystavěn. Mimochodem, uživatel nepřechází na Linux nýbrž právě na GNU/Linux. Proč ho tedy mást tvrzením, že přechází na Linux, když to není pravda ?
  • 12. 7. 2005 19:06

    anicka (neregistrovaný)
    aha... a proto
    #links -dump http://www.kernel.org | grep -i gnu | wc -l
    1
    a to jeste kvuli zmince o gcc ;o)
  • 12. 7. 2005 22:45

    bez přezdívky
    Ano, zminka o gcc - zakladni casti a uplne prvnim programu napsanem pro GNU Projekt. Bez nej se Linuxove jadro nezkompiluje.

    Pripada Ti na tom neco legracni ?
  • 13. 7. 2005 11:05

    Pichi
    Hmm, to je fakt důkaz jak noha, že Linux není GNU/Linux, když se kouknu na stránky Linuxu-kernelu a ne GNU/Linuxu. Aničko, ty už nehul.
  • 12. 7. 2005 21:47

    Adam Přibyl
    Teto problematiky jsem si vedom, ovsem faktem je ze v beznem svete je proste znam "Linux" nikoli GNU/Linux, at se tato formulace sebespatnejsi a RMS se stavi treba na hlavu. Linux sice neni primo vyvijen jako GNU, ale je soucasti GNU ve smyslu "GNU ho pouziva". Tohle je tez slovickareni, ktere cilovou skupinu webu nezajima. To ze je GNU v hlavicce potlaceno presne odpovida vnimani tohoto stavu lidmi. (Nemelo by se spravne psat GNU/Fedora, nebo Fedora GNU/Linux?)

    - Vysvetleni distribuce je v prvnim odstavci stranky "Kde ziskat".
    - GNU je odkazan v citovane casti a musi se vysvetlit sam. Na tyto "proc linux" se takto intelektualne komplikovana cast ve ktere nemame jasno ani my, vubec nehodi.
    - Definice OS je vec o ktere se vehementne hada kdekdo a vskutku bych je nerad rozebiral i zde (kdo ma touhu muze se zapojit na cdr serveru).
    - Moznost prispet by byla fajn, ale naklady jsou zatim nulove a bohuzel u nas chybi jakakoli rozumna bankovni moznost prispevku, takze zatim nechame veci bezet jak jsou.

    Diky za uznani i nabidku.
  • 13. 7. 2005 0:13

    bez přezdívky
    Na strance je přímo uvedeno "Linux je součástí projektu GNU". To není pravda, ta konkretni formulace je zavadejici.

    V beznem svete lidi v drtive vetsine neznaji ani GNU ani Linux. A hakeri delaji viry :)

    Fedora - GNU/Linuxová distribuce ?

    Slovickareni to je pro lidi, kterym je uplne jedno co pouzivaji, a kteri pri prvni prilezitosti odejdou jinam, cracknou si widle atp.. Opravdu je ten web cilen na takoveho lidi ? Pak budu radeji dale odkazovat nove zajemce na http://www.gnu.org/

    V jedne diskusi mi slecna, ktera na webu casto pise clanky a prispevky o "Linuxu" napsala:
    "Spousta lidí používá Linux proto, že je svobodný. Já používám Linux proto, že se narozdíl od Windows používat dá a kdyby svobodný nebyl, budu ochotná za něj zaplatit. (Ostatně, teď používám na desktopu OS X, který svobodný není a nijak mě to netrápí.)"
    => Evidentně si plete svobodu s cenou. Nechape, ze si svobodu nelze koupit!
    JInde pise: "Qt je dostupné buď pod GPL nebo pod komerční licencí."
    => Ze i GPL je komercni licence netusi ani zdaleka. Ona ma prece MacOS. Priste si mozna nainstaluje Longhorn.
    A tak uz me ani neprekvapuje, ze mluvi zasadne o "Linuxu"...

    Tak takhle radeji ne.
  • 13. 7. 2005 8:56

    platYpus (neregistrovaný)
    Já bych se slečny zastal :-)

    [1] Názor, že používá Linux pro jeho "použitelnost" je podle mne ten správný, který by se měl v první řadě propagovat. Na druhém místě pak můžete dodat, že tohoto kýženého (a stále se zlepšujícího stavu) je dosahováno díky určitým "ideálům" (nebo chcete-li myšlenkám) jako je přístupnost zdrojového kódu, snaha o dodržování standardů ...

    [2] Na tom, že někdo používá kromě Linuxu i jiný OS (Mac, Win ...) nevidím nic špatného (přirozené je, že pro daný účel použiji ten nejvhodnější). To, že je Linux bezva operační systém (a jako že je :-) ještě neznamená, že ho budu mít úplně na všech kompech, ani to neimplikuje že bych se měl pokusit s ním "zamořit" planetu ...

    [3] GNU/Linux vs. Linux je nesmysl. To bych mohl sejným způsobem napadnout většinu distribucí, s tím že řada dalších komponent je z úplně jiných zdrojů. Tady je protipříklad:

    Linux -> špatně (podle Vás tam chybí "GNU")
    GNU/Linux -> špatně (spousta věcí pochází z BSD)
    GNU/BSD/Linux -> zase špatně (přijde DJB a bude tvrdit, že v názvu není nic o QMAILU, přijde prof. Knuth a bude se rozčilovat že tam není nic o TeXu ... :-)

    Nic proti RMS (velice si ho vážím), ale tohle jsou fakt keczy.
  • 13. 7. 2005 9:05

    Adam Přibyl
    Navrhnete jinou, lepsi, stejne kratkou, bude tam do par minut.:)

    Mimochodem co je Longhort a co jsou Widle? Neni to nahodou Microsoft(R) Windows(R) Code Name Longhorn a treba Microsoft(R) Windows(R) XP? Vetsina lidi tez proste nema tyhle zrudy ale "XPecka".

    Dalsi problem, ktery v souvislosti s politicky korektnim GNU/Linux je potreba resit je - je tucnak "tux" logem GNU/Linux? Obavam se ze nikoli. Pro potreby GNU/Linuxu by se zrejme musela vytvorit dvouhlava san z tuxnaka krizeneho s buvolem. To ze ma obecny Linux (ac je to logo jen kernelu) dobre zavedeny "sign" tucnaka, mu vyrazne pomaha.

    Problem "svobody a zdarma" si kazdy musi vyresit sam - od toho tu je web http://www.gnu.cz/, nikoli http://proc.linux.cz/.

    Myslim ze oba, a zde spis naprosta vetsina, vime, jak to se vsemi temito vecmi je. Tyto debaty ale svobodny system GNU/Linux mezi lidi zatim viditelne rozsirit nedokazali, takze pokud mame zajem aby se rozsiril, musime to zkusit srozumitelneji.
  • 13. 7. 2005 11:36

    bez přezdívky
    "a je součástí projektu GNU" možná z věty vypustit. Bude to jeste kratsi a lepe to zapadne to celkoveho kontextu stranky, ze je "Linux moderní operační systém". Odkaz ze "svobodného softwaru" bych nasmeroval na http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.cs.html (protoze, zde je vysvetleni uvedeno i s odkazy na další návazné stránky) misto na www.gnu.cz.
  • 13. 7. 2005 11:24

    anicka (neregistrovaný)
    ad "svobodu si nelze koupit" - i v .cz mame lidi, co si nechavaji platit za to, ze vydaji svuj kod pod GPL

    jinak ale ta diskuse nema smysl - vazim si tvych nazoru, ac s nimi nesouhlasim. Je to spis otazka viry nez rozumu. A Linux potrebuje jak verici, tak pragmatiky.
  • 13. 7. 2005 12:11

    bez přezdívky
    Ahoj Anicko,

    programatori si mohou nechat zaplatit za kod napsany pod GPL. To je naprosto v poradku. GNU GPL to umoznuje. To ze je software svobodny, neznamena, ze je zadarmo resp. pokud za takovy software zaplatim tak je porad stejne svobodny. Ta svoboda je dana licenci, ne cenou.

    Ty o techto vecech hodne pises. Mozna by bylo fajn, kdyby sis o tom neco precetla a ujasnila si to, at nepises nesmysly. Ja fakt nevim, nechci se te doknout, ale tvuj pristup je ignorantsky az arogantni, a jeste se s nim chlubis.

    > vazim si tvych nazoru, ac s nimi nesouhlasim
    a s cim konkretne nesouhlasis ? Existuji skutecnosti a fakta, jestli s nimi souhlasis/beres/chces brat na vedomi je irelevantni.

    > spis otazka viry nez rozumu
    je to o tom, ze si pletes zakladni pojmy

    > diskuse nema smysl
    Podle me naopak smysl ma.

    Zkus se trochu zacist do stranek http://www.gnu.org/ . Urcite Ti to rozsiri obzory a obohati Te to. A taky bude mnohem vetsi radost cist tvoje zpravicky a clanky.