Hlavní navigace

Zvukový formát Facebook EnCodec, LibreOffice na RISC-V

13. 11. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: David Ježek, podle licence: CC BY-SA 4.0
Vývojová verze Wine 7.21, nová verze Google Lyra 1.3 téměř o polovinu efektivnější, Facebook EnCodec poráží Opus i Lyru, týden v KDE s minimem novinek.

Vývojová verze Wine 7.21

Poslední dobou tvůrci Wine pracovali mimo jiné na podpoře knihoven typu Portable Executable (PE). Kromě toho, že do tohoto formátu převedli knihovnu OpenGL, přibyla též do Wine podpora sestavení PE v takové formě, aby byly použitelné na více architekturách (multi-architecture).

Dále se pracovalo na podpoře Vulkan 32-on-64, přibyla podpora vytváření importních knihoven bez dlltool plus balík oprav. Tentokrát celkem 25, přičemž nejstarší chyba čekala na uzavření téměř 11 let, nejmladší pak lehce přes 4 dny.

Zvukový formát Google Lyra 1.3

Vývoj zvukového formátu Google Lyra nadále pokračuje, IT gigant představil novou verzi 1.3 (na GitHubu projektu), která přináší jistá zlepšení. Ještě více natrénovaný kompresní model (založený na TFLife) přináší oproti verzi 1.2 jak zrychlení procesu komprese o zhruba 20 %, tak další zmenšení datové velikosti výstupu z Lyry zhruba o 43 % – v tomto kontextu připomeňme, že Lyra cílí na (video)hovory, kdy Lyra s AV1 umožní realizovat videohovory i na 56kbit/s lince.

Lyra zde výhodně využívá pro některé operace jen 8bit integer přesnost, namísto dosud používané 32bit float. To vše mimo jiné znamená, že Lyra 1.3 je zpětně nekompatibilní s předchozími verzemi.

Facebook kontruje novým zvukovým formátem EnCodec

Vývojáři Facebooku představili vlastní zvukový formát EnCodec, stejně jako Lyra vyvinutý pomocí strojového učení. Dle jejich reportu jsou výsledky EnCodecu ještě o notný kus lepší než u Lyry, a to i pro extrémně nízké datové toky jako 1,5 či 3,0 kbit/s – porovnáváno s Lyra v2.

Ve srovnání nechybí ani Opus, který je ještě více zašlapán do země, neboť EnCodec, narozdíl od Lyry, necílí jen na hlasové přenosy se sníženou kvalitou, ale vedle 24kHz mono zvuku také na 48kHz stereo, tedy i hudbu. Vše soudě dle subjektivního testování metodou MUSHRA – dle měření Facebooku zde dosahuje EnCodec u hudby lepší poslechové kvality při datovém toku 9kbit/s, než Opus při 24kbit/s.

LibreOffice zapíná podporu 64bit RISC-V

Kratičká zpráva přichází ze světa známého otevřeného kancelářského balíku. LibreOffice dostalo patch, který aktivuje podporu svobodné 64bitové architektury RISC-V a patřičně aktualizuje buildovací systém. Zdaleka to neznamená, že by práce byly hotovy, otestováno v tuto chvíli je na Debianu, Gentoo a openEuleru.

Druhou věcí pak jest, že dostupné RISC-V procesory nejsou typicky hi-end záležitostí a jelikož LibreOffice ze řadí mezi náročnější aplikace, lze předpokládat, že běh balíku na nějakém RISC-V stroji bude mít daleko ke svižnosti běhu na nějaké Ryzenu či Core.

Týden v KDE s minimem novinek

Kromě jedné novinky související s proměnnými prostředí přináší KDE za poslední týden hlavně některá vylepšení. Jedním z nich je jasněji vysvětlené nastavení vypnutí rozhraní Secret Service, další pak Discover s menšími vylepšení UI, widget Baterie a jasu zobrazujcíí procenta nabití akumulátoru či vylepšení rozhraní u některých položek v systémových nastaveních.

Opraveno je 0 prioritních chyb a –1 malých 15minutových, neboli na tyto dva seznamy tento týden nedošlo, naopak jedna drobná chybička přibyla. Jinak ale tvůrci opravili celkově 174 nahlášených chyb.

UX DAy - tip 2

Novinkou pro běh na Waylandu je pak podpora Wayland protokolu xdg_activation_v1 ve Firefoxu, což umožňuje při běhu na Waylandu při otevření URL z jiné aplikace automatické přenesení okna Firefoxu do popředí (pokud i druhá aplikace tento protokol podporuje).

Podrobnosti jako vždy shrnuje vývojář Nate Graham na svém blogu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.