Využívání funkcí mobilních telefonů

1. 11. 2006

Vyjma primárních dlouhodobě nejpoužívanějších funkcí mobilních telefonů (volání , SMS) jsou přístroje nejvíce využívány pro plánování času a pro pořizování fotografií a videa.. Téměř všichni internetoví uživatelé vlastní min. jeden mobilní telefon, přičemž 32,5% z nich vlastní více než jeden.

Následující údaje jsou výsledkem internetového průzkumu NetMonitor Consumer, který zrealizovala výzkumná agentura Mediaresearch na vzorku internetové populace o velikosti více než 1 700 respondentů starších 15-ti let. Tito respondenti jsou rovněž zapojeni do výzkumu českého internetu v rámci projektu NetMonitor (výzkum návštěvnosti českého internetu a sociodemografie návštěvníků). Výzkum NetMonitor Consumer proběhl ve druhé polovině měsíce září 2006.

Internetová populace představuje v České republice 3,5 milionu osob (ve věku 12 a více let), jak vyplývá z výsledků výzkumu NetMonitor, který pro SPIR (Sdružení pro internetovou reklamu) realizuje Mediaresearch ve spolupráci se společností Gemius.

Kolik mobilních telefonů nejčastěji užívají internetový uživatelé?

Mobilní telefon je dnes již významnou součástí života návštěvníků internetu. Téměř všichni (99,6%) internetoví uživatelé vlastní mobilní telefon. Přičemž většina (67,5%) internetových uživatelů používá pouze jeden mobilní telefon. Více jak jedna čtvrtina (28,7%) internetových uživatelů využívá dva mobilní telefony, 2,8% tři mob. telefony a necelé jedno procento uživatelů (0,9%) využívá čtyři a více mobilních telefonů. Které funkce mobilního telefonu patří k nejvíce a nejméně užívaným?

S přehledem nejvyužívanějšími službami mobilního telefonu jsou volání a posílání a přijímání SMS, které využívá přes 95% internetových uživatelů. Nejvíce rozšířenou moderní funkcí mobilního telefonu je plánování času, kalendář, jenž již v dnešní době používá více než 63% internetových uživatelů. Je zřejmé, že většina uživatelů využívá možnosti plánovat si svůj čas rychle a přehledně a přechází od klasických diářů k této mobilní podobě.

43% internetové populace využívá svůj mobilní telefon na pořizování foto či videozáznamů. Třetina internetových návštěvníků využívá hry, volání do zahraničí, roaming a posílání a přijímání MMS. Pětina až čtvrtina internetové populace využívá dalších typy služeb, jako je mobilní bankovnictví, wap, poslech hudby (MP3) nebo rádia. K nejméně využívaným službám patří stahování log, tapet, melodií, zvonění atd. se 18,8%, využívání mobilního připojení (data, HSCSD/GPRS, EDGE, UMTS/HSPA, prohlížení webových stránek) s 16,6% a nakonec práce s elektronickou poštou jenž využívá pouze 13% internetových uživatelů.

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Lupa.cz: Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Podnikatel.cz: Babiš: E-shopy z EET možná vyjmeme

Babiš: E-shopy z EET možná vyjmeme

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

DigiZone.cz: Sony KD-55XD8005 s Android 6.0

Sony KD-55XD8005 s Android 6.0

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET