Som zvedavý ako sa robia také prehmaty. Typujem že to je testovanie pozornosti bezpečnosti.
Ak sa prestanú ľudia zaujímať o bezpečnosť. A firmám prestanú prichádzať dotazy typu: "Prečo mám v novom notebuku s win10 nainštalované self signet certifikáty?"
Začnú si korporácie robiť čo chcú ešte viac. Bude to znamenať že už všetkých odborníkoch majú vo svojom košiary a domáci bastliči už budú pekne pod korporátnych paprčami (čiže už nebudú)
A tvoj prispevok je testovanie pozornosti madarskej gramatiky? Pouzivas sice par slovenskych slov, ale +/- polovica tvojho textu nie je pisana slovenskym jazykom.
Ak sa prestanu ludia zaujimat o jazyky, a budu tu pisat taketo patvary, zacnu si madari robit co chcu este viac. Budu nas mat vsetkych v tom svojom kosiari a budeme tu magyarorzsaghovat.
Ad V USA se skoro neda sehnat pozivatelne jidlo - podle mých zkušeností je to přesně opačně. Ve větších městech najdete restaurace servírující jídla z celého světa. A třeba v Texasu si na některých benzínkách můžete dokonce koupit ke kávě "kolache". Jsou to tradiční české koláče. Akorát jsou z důvodu redukce výrobních nákladů zpravidla hranaté. Je tedy pravda, že některé kolache - třeba s příchutí nachos, pizza nebo BBQ beef - mi moc tradiční nepřijdou, ale vývoj holt musí jít kupředu :)
Ano, zkousim si ty kolache zive predstavit. Kynute testo (napeneny skrob), cerstve ovoce (nejaka konzerva, pri trose stesti mrazene ovoce), barviva, prichute, aromata.... Ale jako moucnik po jidle ze zeleniny, ktera chutna jak nakysla voda, masa, ktere je narvane rustovymi hormony a sklence vina, ktere je narvane barvivy a kdovijakym chemickym neradem, jsou urcite skvele. Jinak si treba muzete koupit jeden ze skvelych dortu zarivych barev, ktere, ac se vzhledove znacne jeden od druheho lisi, maji vyhodu v tom, ze chutnaji uplne stejne. Tez muzete varit doma. Takova pasta alla carbonara z americkeho uzeneho masa, ktere pri smazeni peni, jak kdybyste varil saponat a po odstraneni peny vam zbydou nepatrne kosticky tvrde jak sutr, je snem kazdeho Itala. Pokud se vam nechce varit, date si par krajici farm bread. Pospeste si, protoze za dve hodiny ta lahudka uz pujde ukrojit jen motorovou pilou. No, snad si dejte radsi obycejny wonderbread. Vezmete bochnik, zmackate do male kulicky a tu spolknete. Rychle, efektivni....
Pokud jde o ovoce, tak jeho dostupnost je v US daleko lepší než u nás. A u toho zbytku záleží kde a co nakupujete. Nakonec v ČR také koupíte třeba ovocné košíčky skládající se z piškotového těsta a obrovské dávky vanilkového pudinku, přikrytého horou želé s pár kousky jakéhosi ovoce. Nechápu jak takový hnus může někdo prodávat, nebo dokonce kupovat. A pochopitelně koupíte i "ten samý" výrobek z kvalitního lineckého těsta vymáznutého zevnitř čokoládou (aby se těsto nerozpatlalo), trochou lahodného krému a spoustou čerstvého ovoce, které na výrobku drží pár kapkami želatiny. O mase a uzeninách je škoda vůbec mluvit. České uzeniny z kůže, kloubů, růžového sajrajtu, škrobu a sojového granulátu jsou lahůdka, které se vyrovná snad jen britská Emulsified High-Fat Offal Tube :)
https://www.youtube.com/watch?v=YpipqJNFDOQ
Pokud jde o chléb, tak to je pro Čechy v zahraničí celkem problém, protože chléb českého typu je ve světě dost neobvyklý. V US ho dostanete v některých obchodech. Osobně mám rád bagety a pitu, obojí se dá sehnat ve většině světa ve velmi dobré kvalitě.
CR zrovna neni vhodny priklad kvalitniho jidla. Ceske vyrobce by meli machat v kosi pod Karlovym mostem, idealne v lednu.
Ovoce v CR je nyni obvykle stejne hnusne, jako v USA. Snad jeste ta americka zelenina, co chutna jak voda, k nam tak uplne nedospela. V USA se tyhle veci daji nakupovat tak leda nekde na trhu nebo v bio supermarketu.
Bagety ve vetsina sveta naopak stoji za hovno. Dobre najdete leda tak ve Francii a to jeste ne v kazdem pekarstvi. Podobne chleb. Slusny sezenete v Nemecku. V Belgii je to vetsinou tragedie a neni to proto, ze to neni cesky chleb, ale proto, ze je to vetsinou napenena sracka bez chuti, co do druheho dne ztrvrdne. Ve Francii se jedly chleba koupit da, ale jak kde. Nejvetsi tragedie je asi Pikardie, kde by meli vetsinu pekaru postrilet a sehnat nove.
Cesky chleba stoji za hovno. Po letech zdokomalovani procesu produkce, mame prumyslovou sracku obohacenou o vytaek z vlasu a kopyt, ktera s ceskym chlebem ma spolecny akorat tvar. Je smutne, ze i bolsevik obcas dodal lepsi chleba. Tedy pokud ho omylem dopekli a pak ho pri preprave nerozmlatili, az rozpraska, ze se nedal ukrojit nebo se srazil, protoze byl jeste horky.