Nevim, jak souvisi zralost se zakrivenim, nevsiml jsem si, ze by se banany zranim nejak vyrazne kroutily. U bananu me zajima akorat chut, ne zakriveni a velikost. EC pak patrne zajima akorat to, zatimco zralost a chut je uplne mimo, protoze banany, ktere kolikrat vidim v krame, bych nechtel ani zadarmo. Ano, jsou predpisove zakrivene a maji velikost v ramci tolerance. Ale nedaji se jist a stoji za hovno i pote, co je necha clovek ctrnact dni valet doma. BTW, nejcenenejsi banany v Indii udajne jsou male, ponekud zdeformovane a osklive. V Evrope je neuvidis, nemaji predpisovy tvar a velikost.
Zrelost riesi zakaznik a zakrivenie riesi obchodnik. Spominana norma EU je urcena pre obchodnikov, aby vedeli, co kupuju bez toho, aby tovar videli. A podobne normy a nariadenia existovali aj pred tym a EU ich len upravila pre Europu.
Tak isto, ako poziadavka odstranit prehliadac z operacneho systemu bola polozena na sude v USA v roku 1998. Tam sa nakoniec rozhodlo, ze MS bude zdielat svoje riesenia tretim stranam a ten potom zopar rokov nesiahol na svoj produkt.
Apropo, aj tak sa banany trhaju zelene a dozrievaju po ceste k zakaznikovi. Urcite dozrety a odtrhnuty banan chuti daleko lepsie, nez ten, co je odtrhnuty este zeleny.
Temto normam a seznamum schvalenych odrud vdecime zato, ze nabidka duhu ovoce a zeleniny byla zredukovana na zlomek toho, co kdysi existovalo. Rada odrud jiz existuje jen proto, ze je nekolik nadsencu udrzuje pri zivote. Kdy jste naposledy treba v krame videl cerne nebo fialove brambory nebo jablka mother? Asi nikdy, zato mame padesat europiv s ruznymi nalepkami ale skoro stejnou chuti.
To je fascinujici, ze vetsina piv je prumerna a mainstreamova, co? Kdo by to byl byval rekl?
Na druhou stranu - protoze neni nejmensi problem dostat se k pivum dobrym az skvelym... koho to vlastne zajima? Ty kyble gambrinusu nijak malym pivum neskodi, staci se podivat, kolik se toho ted vari jenom u nas.
Fascinujici to neni, mnohem vic fascinujici mi pripada, jaka piva dnes vyhravaji ceny: http://www.brusselsbeerchallenge.com/awarded-beers . Nejvice cen si odnesly pivovary z USA. Strasne rad bych vedel za co, protoze jsem jeste neochutnal slusne americke pivo, i kdyz tam pry ted maji spoustu malych pivovaru, ktere i vari slusny material. Ovsem ve svetle toho, ze mezi ocenenymi je i 1664 od Carlsbergu, pivo, ktere je dobre tak na redeni mocuvky, nez se s ni kropi pole, tak mam zle tuseni. A to dostali dokonce zlatou medaili! Za co, soudruzi, za co!
Zretelne dnes lidi nevedi, co je to pivo, tak se nelze divit, ze ty sracky podporuji svymi penezenkami. Takze nakonec skoncime s jednim uplne stejnym pivem v ruznych flaskach s ruznymi nalepkami, eventuelne ruznymi barvivy, ktera budou vyvolavat dojem ruznych piv. A to si driv pivovary zakladaly na tom, ze jejich pivo je jine, nez ty ostatni.
V cesku je 300+ minipivovaru, vetsina z toho relativne nova. Pocet stale roste. O obskurnostech typu letajici pivovar nemluve.
Nemam dojem, ze bych od nich dostaval "staropramen", casto to jsou i piva pro Cesko celkem netypicka, ruzne imperialy... O tom, ze neni problem dostat desitky az stovky importu hodne velmi ruzneho razeni nemluve. Takze zrovna z tohohle strach nemam.
A kde ta piva z tech 300+ minipivovaru koupis? Typicky v obchodech visis akorat patologicky proflaknuta jmena, jako Staropramen, plzenska piva, pri trose stesti Klaster, Ferdinand a par dalsich, ale vetsinou jen sama velka komerce. Navic piva, ktera byla kdysi dost pitelna, uz dnes kolikrat moc nejsou. Neco se sice obcas zlepsilo, treba Kozel se dnes i da pit, na druhou stranu Staropramen nebo Branik jsou dnes standardni stredoevropske eurosplasky.
Je tak nějak jedno, pro koho je norma určená, výsledek je stejný. A ne, vybrat si opravdu nemůžu. Teda vlastně můžu, mezi koupím normovaný hnus a nekoupím normovaný hnus.
Tak idiotské normy, jako máme v EU, nemají nikde jinde na světě a možná ani ve vesmíru. EU je v tomhle unikát. Dalším příkladem naprosté stupidity mohou být klasické žárovky vs. úsporné "žárovky".
Tak usporne zarovky jsou chytrou strategii, jak trochu snizit spotrebu elektriny v Evrope. Sice to neni o mnoho, ale budi to dojem, ze se neco deje pro omezeni znecisteni atmosfery sklenikovymi plyny. Prislusnou propagandou se to pak nalezite nafoukne a Evropa hned vypada ekologicteji. Samozrejme, usporne zarovky jsou podstatne narocnejsi na vyrobu a tedy i na energii a na recyklaci. Vyroba pak produkuje vetsi znecisteni. To ale neni nas problem, protoze ty zarovky vyrabeji Cinani a jini proflaknuti znecistovatele, takze neznecistujeme my, ale oni a hned se vi, kdo stoji za zmenami klimatu. A tu recyklaci pak zajistuji zase Cinani. Nekde v nejake vesnici ty zarovky rozbijeji kladivy, sklo s jedovatymi luminofory, ktere se neuvolnily pri tom rozbijeni, aby se jich mohli nadychat (vcetne deti okolo), vyvezou na kolecku do nejblizsi rokle, kde to zlepsuje kvalitu spodnich vod. Letlampami vytavi cin, nasledne oddeli med. Plasty spali. Voi-la, je zrecyklovano.
Lépe bych to nepopsal :-) Ještě jsi zapomněl popsat, jak probíhal zákaz klasických žárovek, tedy bez hlasování v EP, nebo jaká sranda nastane, pokud se nekomu ten zázrak rozbije doma během svícení. BTW v nějakém dokumentu jsem viděl "sadu" na úklid rozbitých zářivek... v ničem si nezadal s vybavením pro krizovky v jaderných elektrárnách.
Ale jo, studie byla, vypracovala ji Belgická firma Vito. Obsahuje mimo jiné kontrolu na obsah rtuti u celých 5 (slovy pěti) úsporek :-D EU byrokrati v podstatě zákazem žárovek lidi donutili dát si do bytů časované bomby. A to nemluvím o objevujících se výzkumech dopadu záření z úsporek na lidskou kůži. BTW si vzpomínám na ty kecy euro-ekolo-teroristů, jak žvanili o poklesu skleníkových plynů po zákazu žárovek prej o 20 až 30 %. Pochopitelně když se o zákazu jednalo, byli přítomni pouze zájemci o prosazení úsporek, včetně "výtečníků" z greenpeache. A to je jen jeden případ z celé laviny dalších.
20 az 30%? Tak to bych chtel videt, kdyz pry spotreba elektriny v zarovkach predstavuje pouze nekolik procent celkove spotreby. Spis bych se nedivil, kdyby zavedeni usporek v globalnim meritku zvysilo produkci sklenikovych plynu. U zarovek neni dulezita jen spotreba energie za dobu jejich zivotnosti, ale i energie na jejich vyrobu a naslednou recyklaci, pokud by byly opravdu recyklovany, ne roztloukany kladivy ve vesnici na pokraji dzungle. A prave udaje o celkove spotrebe energie (vyroba+provoz) se mi nikde nepodarilo najit. Takze dokud o tom neuvidim nejakou solidne vypadajici studii, tak si budu myslet sve.
"A prave udaje o celkove spotrebe energie (vyroba+provoz) se mi nikde nepodarilo najit."
Pochopitelně, taková studie je nežádoucí. Už jen ukázka, jak se k problému staví eurokomisaři, kterým to patří do resortu: minulý, za kterého se to upeklo, se k vyjadřovat nebude, protože už není eurokomisař, současný se taky vyjadřovat nebude, protože tehdy nebyl ve funkci. Šaškárna pro ovce.
Banány dozrávají, když mají dostatek plynu etylenu (což je rostlinný hormon). Místní dodavatelé banánů (a dalšího ovoce) mají dozrávací komory, kde banány dozrávají při zvýšené koncentraci etylenu, vyšší vlhkosti a teplotě. Například při dlouhodobém skladování jablek se naopak snažíte obsah etylenu udržet nízký, stejně jako vlhkost a teplotu.
Banány si etylen také samy produkují. V praxi stačí zabránit úniku etylenu, například zabalením banánu do neprodyšného sáčku (neuzavírejte ho ale úplně) a jeho uchováním v teplotě 18-25 stupňů. Podotýkám že banány nikdy nepatří do ledničky.
To že jsou české banány mizerné souvisí s tím, že jsou zpravidla těmi nejlevnějšími, které se podařilo sehnat (protože Češi jdou po ceně). Dozrávání neproběhlo, nebo proběhlo špatně. Jak jsem psal výše, nedostatečné dozrání můžete snadno napravit. Kvalitu samozřejmě už ne - pokud byl banán sklizen příliš zelený, bude mít i po dozrání trpkou chuť.
Něco málo se o tom dočtete třeba tady:
http://zahradaweb.cz/etylenova-atmosfera-ve-skladovacich-technologiich-jadroveho-ovoce/