Hlavní navigace

CrunchBang 11: vybroušený Debian

23. 8. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Distribuce CrunchBang nepatří mezi ty nejznámější. Když si o ní pohledáte víc, zjistíte však, že se za ni staví pěkná řádka spokojených uživatelů. Co je na spojení stabilního Debianu se správcem oken Openbox tak kouzelného? CrunchBang jsme si vzali pod mikroskop a v recenzi se to pokusíme objasnit.

Profil distribuce

Linuxová distribuce CrunchBang poprvé vyšla už začátkem 2008 roku ve verzi 7.10. Toho času ještě stavěla na Ubuntu, jak číslo verze napovídá, ale minulý rok distribuce přešla na stabilní větev Debianu. Změna CrunchBangu určitě prospěla, právě od té doby o něm začíná být trochu víc slyšet. Poslední verze 11 přezdívaná Waldorf, na kterou se blíže podíváme, byla postavena na Debianu 7 Wheezyvydána 6. května 2013.

Výchozím správcem oken je Openbox, který je znám svými nízkými nároky, vysokou konfigurovatelností, ale také poměrně nepřívětivou výchozí konfigurací, alespoň pro průměrné uživatele. Právě tu poslední vlastnost se snaží CruchBang změnit. Ačkoliv by se to na první pohled nemuselo zdát, distribuce rozhodně necílí jen na vrchních pár procent ostřílených linuxáků.

Čtěte: seriál Okenní manažer Openbox

První krůčky

ISO obrazy CrunchBangu už těsně přerostly kapacitu CD, takže je můžete buď vypálit na DVD, nebo ještě lépe překlopit na USB disk. Netinstall (síťová instalace) k dispozici není, ale můžete tímto způsobem nainstalovat Debian a na CrunchBang ho přeměnit pomocí pár příkazů. Distribuce podporuje arcitektury i486, i686 (32-bit) a amd64 (64-bit).

Stáhněte si ISO obrazy distribuce:

CrunchBang 11 Waldorf i486: BitTorrent

CrunchBang 11 Waldorf i686: BitTorrent

CrunchBang 11 Waldorf amd64: BitTorrent

Systém lze buď rovnou nainstalovat, nebo si ho nejdříve osahat v živém sezení. Instalátor vycházející z Debianu je grafický a ve většině případů srozumitelný. Výjimku tvoří, jak to často bývá, nástroj pro dělení disku. Čerstvě spuštěný systém si vystačí s úctyhodnými 100 MB operační paměti. Přesné číslo záleží na tom, kolik máte paměti celkem k dispozici. Když vidí, že o ni není nouze, roztáhne se klidně o něco více, ale stále pod 200 MB.

Po prvním spuštění CrunchBang nabídne spuštění poinstalačního skriptu. Ten vám umožní aktualizovat systém, přidat Javu, ovladače tiskáren nebo kancelářský balík LibreOffice. V závislosti na tom, co všechno do systému přidáte, vám na disku zabere něco mezi 2–3 gigabajty. Trochu zamrzí, že samotné prostředí převážně není lokalizováno do češtiny. Aplikace už češtinu obvykle nabídnou.

Prohlídka prostředí

Nejvíce na první pohled zřejmě zaujme panel u pravého okraje obrazovky. Jedná se o nástroj Conky pro sledování stavu systému. Nachází se na něm jen pár položek, ale to úplně stačí. Pod nimi je přehled klávesových zkratek. Šikovná věc, zvláště když si správce oken Openbox více rozumí s klávesnicí než myší. Zkratek lze používat ještě mnohem více, než jich najdete v přehledu. Kompletní konfigurace je k dispozici v souboru rc.xml.

Dalším prvkem rozhraní je horní panel. Ten je rozdělen na dvě části: přehled pracovních ploch a místa pro applety. Seznam pracovních ploch je roztažený prakticky přes celý panel. Každá plocha na něm má svůj prostor, na kterém jsou znázorněna okna umístěná na dané ploše. Plochy lze přepínat právě kliknutím na jejich prostor na panelu, nebo klávesovou zkratkou Ctrl+Alt+směr. Mezi výchozí applety patří applet zvuku, sítě, napájení a času. Další applety mohou přidávat aplikace.

Pokud jste zvyklí na „mainstreamová“ grafická prostředí, nejvíce vás asi překvapí nabídka systému a aplikací. Zobrazíte ji kliknutím pravým tlačítkem myši na jakýkoliv prvek systému (samozřejmě kromě těch, které mají vlastní možnosti). Prostřednictvím rozbalovací nabídky lze spustit libovolný příkaz, procházet kategorie aplikací, dostat se k nastavení systému a zamknout obrazovku, vypnout či resetovat počítač atd.

To jsou základní věci, které byste o Openboxu měli vědět a se kterými si lze vystačit. Pokud jste se s podobným prostředím ještě nesetkali, zřejmě vám chvíli bude trvat, než si zvyknete. Zvyknout se ale vyplatí, Openbox je v CrunchBangu ergonomický a dokáže zefektivnit práci, hlavně pokud často pracujete s velkým množstvím oken.

Jak již bylo zmíněno, Openbox je také vysoce konfigurovatelný. Sám ale nenabízí žádné nástroje pro konfiguraci a tu lze tedy provádět pouze přímo editací konfiguračních souborů. Naštěstí existuje několik nástrojů třetích stran, díky kterým si své vysněné rozhraní můžete naklikat. A CrunchBang je obsahuje. Jejich možnosti jsou oproti ruční úpravě omezené, ale většině uživatelů postačí. Ani editace konfiguračních souborů není tak komplikovaná, jak by se mohla zdát. S pomocí pěkné příručky na wiki distribuce ji zvládne kdekdo.

Aplikace

CrunchBang ve výchozí instalaci obsahuje poměrně dost aplikací, se kterými zvládnete téměř všechny činnosti. Jsou to aplikace založené na frameworku GTK+, takže pokud používáte GNOME nebo Xfce, budete jako doma. Výchozím prohlížečem je Iceweasel (přebarvený Firefox), ale v nabídce hned vedle něj najdete možnost instalace prohlížečů Chromium, Chrome a Opera pomocí jednoduchých, ale efektivních skriptů. Podobných možností jak něco nainstalovat (např. Dropbox) se v nabídce aplikací nachází víc.

Soubory má na starosti Thunar, který zaujme hlavně rychlostí a možností přidat vlastní akce do kontextové nabídky. O přehrávání médií se postará VLC, které tu zastane i funkci hudebního přehrávače. Ten k mému překvapení chybí. Vzhledem k tomu, že hranice CD již byla překročena a není tedy třeba se omezovat, bych očekával, že ho autoři do distribuce zahrnou. Pár odstavců výš jsem napsal, že CrunchBang po instalaci umožňuje doinstalovat LibreOffice. Pokud odmítnete, vždy vám budou k dispozici alespoň textový procesor AbiWord a tabulkový procesor Gnumeric.

Mezi další důležité aplikace patří tyto:

  • prohlížeč obrázků Viewnoir
  • editor obrázků GIMP
  • textový editor Geany
  • prohlížeč PDF Evince
  • vypalovací nástroj Xfburn
  • BitTorrent klient Transmission
  • IRC klient XChat

Jelikož distribuce staví na stabilní větvi Debianu, snad ani nemusím připomínat, že aplikace nejsou zrovna v nejnovějších verzích. Pokud vždy potřebujete mít aktuální software, CrunchBang pro vás nebude to pravé ořechové.

Podcast - kyberbezpečnost

Poctivá distribuce

Nejvíc CrunchBangu sedne označení poctivá distribuce. Nepokouší se o 57. linuxovou revoluci, jedná se o distribuci v tom pravém slova smyslu. Je to balíček kvalitních open-source projektů ve velmi pěkném balení, který si vystačí s málem, ale nabídne hodně. Potěší jak hardcore linuxáky, kteří si ho mohou přetvořit k obrazu svému, tak i ty uživatele, kteří si jen pár měsíců hrají s Ubuntu, ale chtějí zkusit „něco víc“. Výchozí konfigurace je totiž víc než fajn.

Dobré jméno distribuci dělá také poměrně aktivní a naslouchající komunita sdružující se kolem fóra, wikiIRC. Koneckonců, CrunchBang je z 99 % Debian, takže v případě problému najdete řešení téměř vždy. Příležitost vám k tomu distribuce dá ale jen málokdy.

Výhody

  • Stabilita

  • Elegantní vzhled

  • Nízké hardwarové nároky

  • Možnosti konfigurace

Nevýhody

  • Nekompletní lokalizace

  • Drobnosti

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.