Hlavní navigace

Názor k článku Linux má jen deset dobrých aplikací, říká zakladatel Gnome od Ondra - Myslím, že ta myšlenka je bez výhrad funkční...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 10. 2011 15:31

    Ondra (neregistrovaný)

    Myslím, že ta myšlenka je bez výhrad funkční ("správná" je trochu neurčitý a subjektivní pojem) jen za předpokladu, že nové verze knihoven pouze patchují chyby.
    Realita je bohužel poněkud barvitější, protože nové verze knihoven často přinášejí i nové rozhraní. To si následně vynucuje update všech závislých aplikací (a jiných knihoven), který může být zbytečný nebo dokonce nežádoucí. A na druhou stranu aplikaci, která je závislá na novější (nekompatibilní) verzi knihovny, než je právě v systému k dispozici, je (polo)laickými silami velmi obtížné nainstalovat a rozchodit a mnohdy to dá pekelně zabrat i člověku, který ví, co dělá.
    Uživatel, který chce mít svobodu v tom, co si chce a nechce instalovat, se pak fakticky stává otrokem autorů distribuce, kteří mu dávají na výběr jen z toho, co oni sami považují za dobré a správné (tady je subjektivita těch pojmů v pořádku :-). Můžeme samozřejmě diskutovat donekonečna na témata jako "ať uživatel změní distribuci" nebo "ať si to sám zbuildí ze zdrojáků", ale tím se dostáváme naprosto mimo oblast uživatelsky přijatelných řešení.