Hlavní navigace

Názor k článku Linux na desktopu roste nezměněným tempem od Lael Ophir - Netykáme si. Nevěří, že jste s Linuxem po instalaci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 2008 17:49

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Netykáme si.

    Nevěří, že jste s Linuxem po instalaci na notebooku pracoval bez dalšího šťrouání v systému. Typicky nejdou štečky karet, sleep a hibernace, WiFi, a integrované grafické karty.

    Pro domácí použití počítače jsou důležité hry a přehrávání multimédí. Pro Linux prakticky neexistují hry (vyjma vykopávek a freeware), neexistuje systém kodeků (každý přehrávač si dekompresi řeší po svém), a nelze přehrávat BluRay. Jestli vám to nepřijde jako recept na neúspěch, tak mě ano. Navíc nezáleží na nás, ale na těch lidech tam venku, kteří Linux neberou ani zadarmo.

    Visual Studio je špičkový nástroj, a rozhodně není omezený na C/C++. Samozřejmě existuje řada dalších nástrojů.
    MSDN je dokumentace, tedy popis interface, popsané koncepty, příklady a tutoriály. Zeptat se strýčka Google sice můžete, ale dokumentace to není.

    Můžete popsat, co máte na mysli tím hledáním? Windows mají od verze 2000 vestavěný fulltextový indexer.

    Máte holt jiné požadavky, než většina ostatních uživatelů. Samozřejmě ve Windows můžete dělat i ty méně obvyklé věci. Máte k dispozici obhaté skriptování (VBA a PowerShell), které vám dává možnosti, jaké na unixech prostě nejsou.

    Zkuste se zamyslet, co vlastně na unixech můžete skriptovat. Typicky můžete spustit command line utilitu, naparsovat výsledek, a spustit s ním jinou utilitu. To není nic moc. Zkuste s takovým přístupem otevřít dokument OOo Calcu, vybrat pojmenovaný rozsah, zkopírovat ho, vložit do nového dokumentu OOo Writeru (nedej bože do KWordu), a vytisknout na dané tiskárně. Nebo založit dokument v DTP aplikaci podle template, doplnit do o data z databáze, a vytisknout či odexportovat. Nebo získat seznam oken s nějakým titulkem, případně vytvořit vlastní okno. Vaše skriptování začíná a končí na command line, parsování textů a správě systému. Ve Windows máte daleko širší možnosti. Jen o nich uživatelé nevědí, protože mají ty jednorázové nástroje, a skriptovat neumí. Nakonec proto existují ty GUI utility pro vypsání obsahu adresáře do okna - uživatelé nejsou ochotni spustit cmd.exe a napsat "dir > out.txt"