Hlavní navigace

Linuxový obzor u Intelu je omezen na Red Hat

14. 3. 2003
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Naše katedra (KSM na ČVUT FSV) si zakoupila roční podporu u firmy Intel na její překladač ICC a další komponenty s ním dodávané. Od Intelu jsme dostali mailem pouze sériová čísla, příslušný software jsme si měli stáhnout z webu. Jako správce linuxových strojů jsem měl překladač nainstalovat na server běžící pod Debian Linuxem.

Stáhl jsem z webu všech pět zakoupených částí zabalených tarem. Prvním překvapením bylo, když se po roztarování objevily rpm soubory, flexlm licenční manažer a script install. Script install samozřejmě na Debianu nefungoval. Převedl jsem alkenem RPM na DEB, po nainstalování dopsal cestu, kam byl kompilátor nainstalován, do několika konfiguráků, zkopíroval licenční soubory a ICC fungoval.

Potíž však nastala, když jsem roztaroval IPP (Intel Performance Primitives). Vypadl pouze binární soubor. Spustil jsem ho. Zachrčel na tom, že zavolal program „rpm“, který nefungoval, jak by čekal. No to už bylo příliš. 5. 2. 2003 jsem napsal stížnost na intelovský web support(rovnou jsem jim napsal, že s RPM jsem si poradil, ale ten binární soubor nerozluštím). Ihned došla odpověď od pana Ying S, že se na ten problém brzo podívají. Za 8 dní (jistě usilovné práce) přišli u Intelu na řešení: mám si prý na Debian nainstalovat RPM. Vysvětlil jsem trpělivě panu Ying S, že RPM jsem nainstaloval, jak už jsem jednou psal, ale s tím binárním souborem nepohnu. Za další 4 dny přišla odpověď, že na mém problému pracuje celý tým inženýrů a dají vědět, jakmile naleznou řešení. 27. 2. inženýrský tým nalezl řešení: speciálně pro nás dali na 24 hodin na ftp RPM soubor s IPP.

Cloud 24 - tip 1

Fajn, převedl jsem opět RPM na DEB a nainstaloval ho. Zeptal jsem se ještě pana Ying S, jak to mám udělat s případným upgradem. Odpověď potvrdila mé obavy: prý sice pracují na řešení, ale jsou zaměřeni především „RedHat* Linux“. V případě upgrade je mám opět kontaktovat.

Vývojářům firmy Intel se asi zalíbila monopolní uniformita systémů v duchu MS Windows a aplikují ji i na linuxový svět. Doufám jen, že se tento nešvar nestane modelem i pro ostatní proprietární software.

Byl pro vás článek přínosný?