Hlavní navigace

Live distribuce Knoppix 3.1

5. 5. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dostala se mi do rukou distribuce Linuxu s názvem Knoppix 3.1. Je postavena na Debianu tak, aby nebylo nutné na pevný disk cokoli instalovat. Patří tedy mezi tzv. Live distribuce. Podíváme se, co lze od takové distribuce očekávat.

Domovskou stránkou projektu je www.knopper.net. Autorem je Ing. Klaus Knopper, který ve své distribuci použil komprimovaný souborový systém cloop na CD a linuxové jádro 2.4.19, alespoň ve verzi, kterou jsem testoval. Díky transparentní kompresi se na jediné CD vejde cca 1,7GB aplikací.

Start

Knoppix lze spustit přímo nabootováním z CD nebo překopírováním image z adresáře KNOPPIX na disketu. Pro uživatele DOSu je k dispozici i utilita rawrite2.exe, pomocí které je možné potřebnou disketu vytvořit.

Po nastartování se objeví výzva boot: . Je možné stiskem klávesy <Enter> pokračovat ve startu, ale pro česky hovořící uživatele bude jistě zajímavé napsat

@%&@@%&@ boot: @%&@@%&@knoppix lang=cs

Voleb je sice daleko více, ale pro začátek vystačíme s podporou češtiny. Primárním pracovním prostředím je KDE. Je možné si vybrat i jiná rozhraní, jako například Gnome, Fluxbox, IceWM, LarsWM, TWM, WindowMaker nebo zůstat u klasické konzoly. Ta sice uživatele Windows asi moc neosloví, zato je použitelná pro záchranu jejich poškozeného systému.

Během startu není nic zapisováno na pevný disk. Výjimkou je případ, kdy máte méně než 128 MB RAM. V tom případě si Knoppix vyžádá umístění souboru pro swap na některém z dostupných disků. Můžete také zvolit méně náročné prostředí. Úplným minimem je 16 MB RAM, ale je jistě jasné, že pouze v textovém režimu a že rychlost nebude právě závratná.

Detekce hardware

je s ohledem na distribuci Live velmi slušná. Na několika zkušebních počítačích Knoppix našel a nakonfiguroval veškerý hardware. Zajisté se vyskytnou výjimky, které bude nutné nastavit ručně dopsáním do spouštěcího příkazu. Jednou takovou výjimkou bylo kolečko na myši. Dopsáním wheelmouse do spouštěcího příkazu byl tento nedostatek napraven.

Rovněž nepočítám s detekcí všech interních winmodemů, i když zrovna můžete mít s tím svým PCI nebo AMR modemem štěstí. Podpora zařízení je dána verzí jádra 2.4.19 a jeho konfigurace.

Vypalovací software

je na Live distribuci poněkud neobvyklou záležitostí. Nevýhoda je zřejmá: CD s Knoppixem je po celou dobu pevně uzamčeno v mechanice. Pokud však patříte k uživatelům, kteří vlastní CD-ROM i vypalovačku, můžete ji využívat do sytosti. Kromě klasické kombinace mkisofs+cdrecord je možné využívat nekteré z nadstaveb. Můžete si tak snadno zachránit data z poničených Windows bez nutnosti cokoli zapisovat na pevný disk.

Souborové systémy

Souborový systém Knoppixu je komprimovaný cloop a je uložen jako jeden 683MB soubor na CD. Soubory jsou prezentovány, jako by byly na nekomprimovaném disku cca 1.7GB. Autor použil kopresi místo obvyklejšího šetření na aplikacích. Ramdisk je použit také, ale pouze na adresáře /etc, /var, /tmp nebo /home. Z posledně jmenovaného je jasné, že data vytvořená během seance je nutno před vypnutím uložit na nějaké trvanlivější médium, například na pevný disk nebo disketu.

Kromě cloop však Knoppix podporuje i tyto souborové systémy: FAT, Ext2/3, ReiserFS, minix a další. NTFS pouze pro čtení.

Kancelářské aplikace

zastupuje OpenOffice 1.0.1, bohužel pouze v anglické a německé verzi. Našel jsem několik použitelných českých fontů, tedy včetně háčků a čárek. Pro praktické využití by bylo vhodnější OpenOffice nahradit českou či slovenskou lokalizovanou­ verzí.

Multimédia a hry

V dnešní době by asi operační systém bez možnosti přehrávání multimediálních souborů neměl mnoho šancí se prosadit. Za zmínku stojí mp3-decoder pro přehrávání zvuku a xine pro přehrávání videa. Opět však narazíte na problém, pokud budete chtít přehrávat soubory z CD a máte jen jednu mechaniku. Rovněž zde nemohou být z licenčních důvodů originální ovladače např. nVIDIA, a proto přehrávání videosouborů na těchto kartách poněkud pokulhává.

Připojení k internetu

Na Live distribucích mne vždy mile překvapí, pokud je možné připojení na internet. Připojení přes Ethernet bývá již standardem i v případě jednodisketových distribucí, ale možnost připojení přes analogový modem, ISDN nebo ADSL je výrazným plusem Knoppixu. Mezi prohlížeči si jistě všimnete Konqueroru, který se po spuštění KDE otevře s úvodními informacemi o základních vlastnostech Knoppixu.

CS24 tip temata

Vývojové prostředí

Ačkoli to někomu může připadat zvláštní, na CD se vešlo hodně vývojových nástrojů jako např. gcc 3.2.1, Perl 5.6.1, Kdevelop, Python, Qt-designer. Rychlost (resp. pomalost) CD mechanik však poněkud omezuje využití těchto nástrojů.

Možnosti modifikace

Pokud by někdo chtěl Knoppix trvale provozovat, může si ho dle přiloženého návodu rozbalit na pevný disk a dále s ním pracovat jako s běžnou distribucí Debian. Na domovské stránce projektu najdete HOWTO, jak lze takový systém opět uložit v komprimovaném tvaru na CD a vytvořit si tak distribuci podle vlastních požadavků.