Hlavní navigace

Microsoft ustoupil EU a nabídl protokoly... ale ne pro open source

22. 3. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Microsoft už je poměrně dlouho za nečisté praktiky kritizován a sankcionován Evropskou unií. Nejvíce představitelům Evropy vadí, že firma nezveřejňuje své komunikační protokoly a staví tak konkurenty záměrně do nevýhodnější pozice. To se nyní změnilo a Microsoft ustoupil. Kam až a za jakou cenu?

Evropská unie je na Microsoft přísná už poměrně dlouhou dobu. Vadí jí především utajování komunikačních protokolů, které firma používá ve svých systémech a dalších softwarových produktech. Podle EU si tak vytváří uměle prostředí se slabou konkurencí, protože její soupeři nemají možnost vytvořit produkty, které by mohly dostatečně dobře produkty Microsoftu zastoupit nebo nahradit.

EU proti MS

Nejpoužívanějším nástrojem nátlaku Unie jsou pochopitelně vysoké finanční pokuty, které se navíc časem nepříjemně zvyšují. Jejich úkolem je vytvořit takový tlak, aby Microsoft podlehl. Z celého postupu je zřejmé, že se Evropa vzdát nehodlá a bude tlačit tak dlouho, než se společnost podvolí jejím příkazům.

Původní rozhodnutí antimonopolního úřadu o povinnosti zveřejnit podrobné informace o utajovaných protokolech se objevilo už v roce 2004. Microsoft se ale celé dva roky vydání informací vyhýbal a stále tvrdil, že to není nic jednoduchého a je potřeba se na celou věc důkladně připravit.

Nakonec došla představitelům Evropské Komise trpělivost a rozhodli se, že je potřeba jednat. Vyměřili tedy velmi vysokou pokutu za půlroční prodlení při dodání požadovaných údajů. Pokuta pokrývala období od 16. prosince 2005 do 20. června 2006, což byl termín, do kterého měly být požadavky EK splněny. Celkem tedy byla stanovena pokuta za 187 dní, přičemž částka za každý den činila 1,5 milionů Euro. Zároveň bylo Microsoftu oficiálně oznámeno, že pokud nedojde k rychlé nápravě, pokuty budou navýšeny.

Protože ani takto vysoká pokuta s firmou nepohnula a žádné informace dodány nebyly, přistoupili představitelé EK k dalšímu kroku a začali sankcionovat neposlušnou firmu částkou dva miliony Euro denně. Tato pokuta měla běžet až do chvíle, než Microsoft změní svůj postoj a splní požadavky úředníků.

Akademie Root.cz

logoV rámci Akademie Root.cz připravujeme odborná školení a semináře určené nejen profesionálům, ale všem, kteří chtějí posílit své teoretické i praktické znalostí v oblasti IT. Školení vedou zkušení lektoři s mnohaletou praxí v oboru. Chcete-li rozšířit své obzory a zlepšit svou kvalifikaci, jsou naše školení tou správnou volbou.

Microsoftu se samozřejmě podobný postup ani trochu nezamlouval a začal proti němu brojit dokonce v Bílém domě a u amerického ministerstva spravedlnosti. Firma se dožadovala tlaku proti EU, který by zvrátil rozhodnutí a zrušil uložené pokuty.

Evropa se ovšem zastrašit nenechala a dokonce Microsoftu dala další oficiální ultimatum. Společnost dostala osm dní na nápravu situace s tím, že pokud nesplní požadavky, vystavuje se riziku dalších zvýšených pokut.

Ani tato hrozba však neúčinkovala a tak následovalo další zvýšení sankcí a pokuty se vyšplhaly až na tři miliony Euro denně. Microsoftu se jeho vlastní situace rozhodně nezamlouvala a pohrozil, že by postup EK mohl ohrozit budoucnost IT trhu v Evropě.

Povedlo se…

Ačkoliv se zdálo, že Microsoft bude neoblomný, neustávající tlak ohromných pokut měl nakonec úspěch. Společnost nyní povolila a nabídla svým soupeřům licence na své vlastní komunikační protokoly. Některé jsou k dispozici už v tuto chvíli, další se objeví později.

V seznamu protokolů, XML schémat a aplikačních rozhraní (API) nechybí ani transportní protokoly pro komunikaci mezi Office Outlook 2007 a Exchange Server 2007. Konkurenční společnosti tak dostaly konečně možnost propojit oficiálně své produkty s produkty Microsoftu.

„S touto licencí mohou ostatní společnosti implementovat specifikaci Outlook-Exchange Transport Protocol do svých vlastních produktů a mohou tak vylepšit svůj stávající software,” říká oficiální prohlášení Microsoftu.

Outlook-Exchange Transport Protocol podporuje především správu osobních dat jako jsou e-maily, kalendář, kontakty a správu úkolů v Office Outlook 2007. Protokol je možno licencovat už nyní, ačkoliv na něm bude Microsoft ještě určitě několik měsíců pracovat.

Další dostupné informace se týkají definicí webových služeb, schémat XML souborů a technologie Office Collaboration Server, která umožňuje spolupráci s Microsoft Office SharePoint Server 2007. S použitím těchto protokolů je možno zajistit spolupráci balíku Office 2007 s dokumen­tovými servery, skrze které pak mohou uživatelů sdílet informace, data a dokumenty.

… ALE

Licence, které Microsoft na tyto informace nabízí, samozřejmě nejsou zdarma. Firma se tímto postupem ovšem podřídila nařízení a podle ní je v tuto chvíli všechno v pořádku. Uvidíme ale, jak na zprávu zareaguje samotná Evropská Komise a zda jí to bude stačit.

Komise ovšem po Microsoftu požadovala úplné otevření dokumentace pro všechny a ne jen placené řešení. „Licencování” totiž podle mnoha ohlasů není totéž co „otevření”. Z tohoto pohledu tedy zřejmě oznámené gesto vznesené požadavky neuspokojí a případ bude mít ještě pokračování.

root_podpora

Protokoly totiž nejsou k dispozici open-source komunitě a rozhodně tedy nemůžeme při aktuálním nastavení licenční politiky očekávat, že se objeví nové produkty se svobodným kódem, které budou zmíněné protokoly využívat.

V každém případě by měl tento vynucený krok pomoci k výraznějšímu otevření trhu i pro další společnosti, které mají zájem vytvářet konkurenční prostředí Microsoftu. Výsledkem tedy pravděpodobně bude silnější tlak na monopolní firmu a částečné narovnání příležitostí a prostředí jako takového.

Splnil podle vás Microsoft požadavky EU?

  • Ano, zcela
    3 %
  • Ano, ale jen kolik musel
    7 %
  • Jen část
    28 %
  • Ne
    62 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.