Hlavní navigace

Názor k článku Opačný názor: konec IPv4 je jen bublina, IP adres je dostatek od Jiří J. - ad. stavový firewall: Pokud by MS (nebo spíš apple)...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2010 4:51

    Jiří J. (neregistrovaný)

    ad. stavový firewall:
    Pokud by MS (nebo spíš apple) fakt udělal nějakou super sharing blbost používající IPv6, neměl by (z technického hlediska) být takový problém aplikovat firewall jen na některé porty/rozsahy (jako 137–139, 445, …). Odřízne to možné remote útoky na (snad) starší mašiny a neomezí MS blbost, která si může náhodně volit port na naslouchání a pokud se spojení nepodaří navázat, zkusit jiný.
    Jinak osobně si myslím, že ta idea moc reálná není. Takový „NAT breaking“, „NAT tunneling“, nebo jak to chcete nazvat, teoreticky taky funguje. Ale v praxi sotva v 40% případů, protože „krabičky“ jsou – výstižně řečeno – prostě „smartass“. Budou si nesmyslně blokovat, co chtějí, protože jejich výrobce je tak naprogramoval.
    Navíc – tenhle svět řídí peníze a dokud bude IPv4 adres málo, budou se dobře prodávat. A pokud se budou dobře prodávat, skončí IPv6 asi jako „alternativní dopravní prostředky“ vedle ropného průmyslu.