Hlavní navigace

Q4OS: Linux maskovaný za Windows

23. 5. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vypadá to jako Windows, ale nejsou to Windows. Co to je? Přece Q4OS. Linuxová distribuce založená na Debianu, která používá grafické prostředí Trinity, nástupce KDE 3. Q4OS osloví hlavně ty, kteří si nechtějí zvykat na novoty a diametrálně odlišné rozhraní. A nezadýchají se u něj ani starší počítače.

Napodobitelů Windows 98 či XP je celá řada. Jen málo z nich to však dělá pořádně. Nedávno jsme se podívali na ReactOS, systém napsaný od píky pro pokud možno 100 % kompatibilitu s Windows. Dalším pánem na holení je systém Q4OS, který na to jde odlišně: Jak to uvnitř funguje, může být uživateli celkem jedno, pokud se prostředí bude chovat tak, jak je zvyklý.

Q4OS je linuxová distribuce postavená na stabilní větvi Debianu Wheezy, což je dozajista solidní základ. Výchozím grafickým prostředím je Trinity Desktop Environment (TDE), udržovací fork KDE 3.5. První verze KDE třetí generace přitom vyšla už v roce 2002 a poslední už před téměř šesti lety. Nejedná se tedy o žádnou novinku. V praxi to však nepředstavuje velký problém. KDE 3.5 bylo během let pěkně vybroušeno.

KDE 3 je také jedno z hrstky prostředí, které zároveň nabízí uživatelsky přívětivé rozhraní a ohromné množství možností konfigurace. Ty v tomto případě neslouží ani tak uživatelům, ale hlavně vývojářům distribuce. Díky nim mohli bez větších problémů rozhraní poskládat do podoby klasických Windows. A docela se jim to povedlo.

Instalace

Q4OS je k dispozici ve 32bitové i 64bitové verzi, přičemž instalační obrazy mají velikost přibližně 350 MB. Obrazy jsou to opravdu jen instalační, systém bohužel nenabízí live režim pro vyzkoušení bez instalace. Systém si však bezproblémově můžete osahat ve VirtualBoxu, po instalaci vám dokonce sám nabídne a zprostředkuje přidání ovladačů pro VirtualBox. S nimi už vše běží opravdu hladce, nepočítáme-li hry apod.

Ale k samotné instalaci. Ta probíhá v textovém uživatelském rozhraní a nabízí dva režimy. Standardní, kdy uživatel upřesňuje rozdělení oddílů na disku, nastavení jazyka, uživatelů apod. Druhý režim je plně automatický, tzn. že se přepíše celý disk a zavede základní uživatelský účet. Pokud má systém sloužit jen jako náhrada zastaralých Windows a na disku nejsou důležitá data, nebál bych se ji použít.

První dojmy

Z Q4OS mám pocit, že se nesnaží být dokonalou kopií Windows. Ale to vůbec není na škodu. Zrealizovat takový cíl by navíc bylo velmi obtížné. Na první pohled se ale Windows velmi podobá. Plocha, nabídka Start, panel a oznamovací oblast jsou téměř k nerozeznání. Čím hlouběji se však budete ponořovat, tím bude rozhraní odlišnější. Například jsou zde známé Ovládací panely s klasickým tříděním, ale jednotlivá nastavení už jsou samozřejmě jiná.

Jelikož Q4OS považuji za systém především pro nenáročné uživatele, kterým na těch pár činností stačí i starý počítač, nemám s tím problém. Takoví uživatelé se do hlubin systému obvykle nedostanou a v základu pro ně Q4OS bude velmi solidní náhradou Windows. Není to totiž jen o vzhledu, ale hlavně o rozvržení rozhraní. Většina kontextových či nástrojových nabídek má podobné složení jako na Windows. Tu a tam něco přebývá, tu a tam něco chybí, ale v zásadě lze říct, že jednotlivé položky najdete tam, kde je očekáváte. A to je hlavní.

Nesmíme zapomenout na lokalizaci, která je pro mnoho uživatelů důležitá. Pokud během instalace vyberete češtinu, systém vám po prvním spuštění systému nabídne stažení jazykových balíčků. Stačí jedno kliknutí, o zbytek se systém postará sám. Lokalizace není úplně 100%, ale řekněme 90%.

Hardwarové požadavky jsou také na velmi dobré úrovni. Stránky distribuce udávají, že stačí Pentium 300 MHz s 128 MB RAM a 3GB diskem. To se mi však zdá jako až příliš optimistické tvrzení, jelikož většina distribucí s KDE 3.5 už v minimálních požadavcích měla 256 MB operační paměti. Tak jako tak, Q4OS by měl obstojně běhat na většině strojů vyrobených po roce 2000.

Zmatek v aplikacích

Vzhledem k malé (možná až zbytečně) velikosti obrazu distribuce se ve výchozí instalaci nachází jen hrstka aplikací. Jmenujme například Konqueror (webový prohlížeč a správce souborů v jednom), Krusader (pokročilý správce souborů ve stylu Total Commanderu) nebo textový editor KWrite. Trochu překvapivě chybí například kancelářský balík nebo alespoň textový procesor a multimediální přehrávač. Obsaženo je naopak OpenJDK. Celkově je mi omezený výběr programů záhadou. Vešlo by se jich ještě hodně.

Při prvním spuštění vám Konqueror čestně oznámí, že není úplně nejlepší a nejmodernější prohlížeč a nabídne stažení Google Chrome. Tím se dostáváme ke zmatenému přístupu k aplikacím. Chrome a několik dalších nástrojů, které najdete na stránkách distribuce, jsou distribuovány v instalátorech s příponou esh, které napodobují klasickou instalaci ve stylu další, další, další známou z Windows.

V nabídce Top Applications installer jsou k dispozici skripty pro instalaci další osmičky programů (Gimp Paint Studio, LibreOffice, VLC, atd.) Další aplikace už jsou dostupné klasicky prostřednictvím repozitářů Debianu, balíček DebApps ze stránek nainstaluje mimo jiné také správce balíčků Synaptic. Jiné přívětivější řešení instalace softwaru bohužel nenabízí. Jako neznalý uživatel bych byl asi dost zmaten, co že vlastně dělá co.

Charakter distribuce přímo k vybízí k integraci nástroje Wine, který umožňuje spouštění softwaru pro Windows. Bohužel, není tomu tak. Ale instalátor je opět k dispozici na stránkách distribuce. Obecně je na stránkách docela dost podstatných informací, které by raději mohly být přímo v systému, aby si jich uživatelé všimli.

UX DAy - tip 2

Za dva minus

Q4OS je nejlepší napodobeninou Windows, se kterou jsem měl tu čest. Líbí se mi přístup vývojářů, kteří se mermomocí nesnaží vytvořit dokonalou kopii. Taková snaha nakonec často bývá kontraproduktivní. I tak ale věřím, že většina nenáročných uživatelů Windows s distribucí nebude mít žádný problém, neboť se zkrátka pohybují jen po povrchu. A to je zřejmě i cílová skupina distribuce. Mile mě potěšila také stabilita systému, koneckonců prostředí KDE 3, resp. TDE 3, je léty ověřený kus softwaru. Tady se nějakých zásadních chyb bát nemusíte.

Dojem z distribuce bohužel trochu kazí prapodivný výběr aplikací a způsob instalace. Kvůli tomu není systém pro neznalé uživatele vhodný out-of-box. Nepředokládám, že pro čtenáře Roota bude Q4OS první volba. Ale pokud se Q4OS rozhodnete někomu pořídit, důrazně doporučuji doinstalovat základní aplikace. Poté bude Q4OS vhodný systém pro staré železo, který splní přesně to, co od něj očekáváte. A vzhledem k tomu, že je systém stále ve vývoji, ty spíše organizační nedostatky můžeme odpustit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.