Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (26. 6. 2013)

26. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Díky dnešní sklizni si budete moci jednoduše upravit jas externího monitoru, prozkoumat zákoutí nejrůznějších zvuků, objevit minimalistický textový editor a stáhnout torrent tím nejjednodušším způsobem. Závěr článku samozřejmě vyplňuje tradiční blbinka.

Brightness Controller

Brightness Controller je jednoduchá, zato velice užitečná utilita pro ovládání jasu monitoru. Na tom by nebylo nic zvláštního, na noteboocích je každý zvyklý ovládat jas přímo v systému, ovládání externího monitoru hardwarovými tlačítky bývá ovšem mnohdy už nejen složitější, ale především zdlouhavější. Díky této utilitě můžete jas externího monitoru ovládat stejně jednoduše jako jas notebookového displeje. Další z výhod je jemnější nastavení, jas je možné regulovat po 100 krocích, přičemž maximální jas se nastavuje hardwarově. Mezi závislosti patří Python, xrandr a WxWidgets. Licenci se mi bohužel nepodařilo vypátrat.

github.com/lordamit/Brightness, 1.0

Sonic Visualiser

Sonic Visualiser je zvukový vizualizér vhodný pro studování zvukových stop. Vzhledem k jeho schopnostem by se dal považovat nejen za nástroj ke hraní, ale také pro náročnější práci se zvukem. Mezi podporované formáty patří WAV, Ogg a MP3. V jednom okamžiku je možné zobrazit více druhů náhledů, měnit měřítko apod. Rychlým výpočtům jde naproti plná podpora práce s více jádry a v neposlední řadě také jednoduché a intuitivní grafické rozhraní. Lovci zvuku si užijí na všech majoritních stolních platformách.

www.sonicvisualiser.org/, 2.1, GPLv2

Scratch

Scratch je textový editor mající kořeny v rodině Elementary, pokud neslyšíte tento název poprvé, patrně tušíte, že poznávacím znamení těchto programů je minimalismus. Minimalistické rozhraní ovšem nebrání vývojářům v poměrně široké škále funkcí, které je možné navíc doplnit pomocí různých rozšíření. Ukázky nejen základního rozhraní a funkcí, ale také nové možnosti získané rozšířením pomocí doplňků, najdete na blogovém zápisku. Širokou podporu zvýraznění syntaxe tvoří Bash, C, C#, C++. Cmake, CSS, .Desktop, Diff, Fortran, Gettext, ini, Java, JavaScript, LaTex, Lua, Makefile, Objective C, Pascal, Perl, Python, Ruby a XML.

launchpad.net/scratch, 2.0, GPLv3

baretorrent

Nelze říci, že by byla na linuxových systémech nouze o kvalitní bittorent klienty, proto tento kousek softwaru zaujme spíše zvědavce, ti ostatní patrně svého favorita již mají. Baretorrent svou funkční výbavou nijak zvlášť nevybočuje z řady, nabídne tak například možnost omezení rychlosti stahování i odesílání dat, maximální počet aktivních stahování apod. Lákadlem může být multiplatformní podpora, stejný klient tak můžete používat jak na Linuxu, tak na Windows a OS X.

Cloud 24 - tip 1

www.baretorrent.org/, 0.4.2, Public Domain

Blbinka

GNU/Linux Distribution Timeline

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.