Hlavní navigace

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx: LTS s výraznějšími rysy

29. 4. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Po přibližně šesti měsících vývoje jsme se dnes dočkali. Vyjde Ubuntu 10.04 Lucid Lynx a dávku novinek, která vás nenechá chladnými, ať už v dobrém či zlém slova smyslu. Tématem nového Ubuntu je nový vzhled, sociální sítě, ovládání oken na levé straně, nová hra a žádný GIMP.

Ubuntu 10.04 je výjimečné hlavně tím, že se jedná o LTS distribuci, tedy Long Term Support. To znamená, že místo jednoho a půl roku budete dostávat aktualizace tři roky a v server edici dokonce pět let. Je to první LTS Ubuntu, který obsahuje Ubuntu Enterprise Cloud a díky tomu, je to snad i první Ubuntu, které dostane firmu Canonical z červených čísel.

Dnes ale bude řeč o desktopové variantě, protože zde jsou změny nejvíce patrné. Pokud jste tzv. poweruser, tak víte, že aktualizací na nové vydání Ubuntu hlavně povýšíte verze jednotlivých balíčků. Změny o kterých se všude mluví, jsou hlavně o tom, jak bude Ubuntu vypadat po instalaci. Nic vám prakticky nebrání dostat ho tam, kde to máte nejraději. Nicméně některá z připravených vlastností vám může sednout natolik, že ji začnete používat. Vývojový tým Ubuntu upravuje balíčky tak, aby zapadaly do jednotného prostředí a může se stát, že stejný balíček v Ubuntu a v jiné distribuci může vypadat úplně jinak. Právě toto jednotné prostředí je to, co vidí běžný uživatel, co dělá Ubuntu tak populární a o čem se nejvíce mluví před uvedením nového vydání.

 Yahoo jako páka na peněženku Googlu?

Na konci ledna proběhla médii zpráva, že ve Firefoxu bude jako výchozí vyhledávač Yahoo, tedy Bing. Yahoo totiž používá jako backend Bing od Microsoftu. Začátkem dubna ale Canonical otočil a vrátil se zpět ke Googlu. Z pohledu nezasvěcených si nemůžeme být jisti, proč se Canonical pro tenhle úskok rozhodl, ale s největší pravděpodobností šlo buď o tlak uživatelů nebo o tlak Canonicalu na Google kvůli penězům. Jedním zdrojem příjmů Canonicalu je i vyhledávací políčko Firefoxu a když je možnost, tak proč nebrat. Během posledních šesti měsíců byly komunitou zpochybněny demokratické úmysly ve vývoji Ubuntu a Mark Shuttleworth to dokonce potvrdil, proto je pravděpodobnější druhá možnost vylákání peněz než tlak uživatelů.

Žádný GIMP, ale lepší F-spot

Druhá kontroverzní změna během vývoje bylo odstranění GIMPu z instalačního média, a ta se dostala i do stabilní verze. Někteří uživatelé z toho udělali větší rybu než ve skutečnosti je, protože v repositářích GIMP samozřejmě zůstal. Na druhou stranu byl vylepšen F-spot natolik, že běžné operace s fotkami a obrázky jsou otázkou jednoho kliknutí. Snad jen trochu zapracovat na vzhledu. Odstranit GIMP se vývojáři rozhodli, protože CD médium, na kterém se Ubuntu distribuované, není nafukovací a bylo potřeba uvolnit místo pro jiné programy. Balíček GIMPu má velikost 14 MB, nemluvě o závislostech. Místo něj Ubuntu získalo video editor PiTiVi, jehož balíček má 2,5 MB, a hru gbrainy, která má 1,4 MB.

Tlačítka titulku okna vlevo

Třetí a také poslední kontroverzní změnou je umístění ovládacích prvků titulku okna do jeho levé části. Takové ovládání je známé třeba z Mac OS X. V prvních týdnech jsem měl velké problémy a bojoval jsem i když se během vývoje změnilo pořadí tlačítek. Zavření okna totiž bylo třetí a později se přesunulo na první pozici. Moje lenost nakonec vyhrála a na nové umístění jsem si zvykl. Nevnímám to ani jako krok vpřed ani jako krok zpět, spíš jako krok, bez kterého bych se obešel. Absence ovládacích prvků vlevo mi také dávala pocit, že okno pokračuje ještě za okraj monitoru, i když to tak nebylo.

O novém Ubuntu mluvil Vojtěch Trefný na letošní konferenci LinuxExpo. Zmínil tam i přesun tlačítek na levou stranu a máme spolu na věc podobný názor: O něm se hodně hovoří, ale myslím, že se zbytečně přeceňuje. Není to tak zásadní změna a hlavně se dá velmi jednoduše přepnout zpět.

Na vrácení tlačítek zpět vpravo můžete použít návod na hubpages.com nebo třeba Ubuntu Tweak.

 PiTiVi

PiTiVi je nelineární video editor pro domácí použití. Je ideální pro domácí použití jako jsou třeba nějaké „vzácné“ okamžiky zachycené mobilním telefonem. Většinou taková videa zamíří na YouTube apod. V komunitě panuje názor, že jeho místo měl dostat spíš video editor OpenShot, který velmi aktivně vyvíjen a další vývojáři by mu hodně pomohli.

Nový vzhled

O vzhledu toho bylo napsáno hodně a jelikož je Lucid Lynx prvním Ubuntem bez tématu Human, není se čemu divit. Barevné schéma jde spíše k černé s nádechem fialové. Fialová je také logovací obrazovka a splash screen. Až na volbu pozadí, které mi v novém Ubuntu rozhodně nesedí a které tam prostě nepatří, beru nový vzhled jako krok k lepšímu. Pozadí si samozřejmě můžete změnit a třeba vám sedne některé z jich připravených. Stejné to je i ostatními grafickými prvky.

Screenshoty jsou malinko upravené, protože jsem systém nějaký čas používal. Tady je screenshot, jak vypadá Ubuntu 10.04 během instalace i po instalaci.

Ke změnám došlo i u loga. Vypadá teď moderněji a má svůj styl. Dává se větší důraz na samotné slovo „ubuntu“ než na první pohled nic neříkající kuličky. Další změnou si prošly ikonky programů v traybaru. Jsou mnohem kontrastnější, takže už vám nebude dělat problémy najít, jak je na tom vaše WiFi nebo baterka.

Slovy Vojtěcha Trefného: Poslední roky tu zmiňuji nový vzhled Ubuntu. Ten se slibuje už od verze 8.04, ale při vydání této verze se nic nestalo. Ani následující tři verze. Dlouho ohlašovaná změna přichází až teď.

Instalátor slideshow

Instalátor verze 9.10 dostal slideshow, která se zobrazovala při instalaci balíčků. Bylo nám vysvětleno co Ubuntu je, jaké má výhody oproti konkurenci a co všechno s ním můžeme dělat. Hlavní témata v 10.04 zůstávají, ale dostávají nový design, který už není tak chudý a více zaujme.

 gbrainy

Pokud se při instalaci nudíte a slideshow vás nezaujala, můžete si v desktopové instalaci vyzkoušet nově zařazenou hru gbrainy. Jde o test vašich jazykových, matematických, logických a paměťových schopností. Hra je jednoduchá a velmi chytlavá a třeba se vám bude hodit i po instalaci na vašem novém systému, kde bude také přítomna.

 Ubuntu One Music Store

O Ubuntu One Music Store jsme již vydali obsáhlý článek, kde se popsáno všechno co UOMS umí a jak se nakupuje hudba. Je to od Canonicalu velmi dobrý tah, který přiblíží hlavně zahraniční hudbu svým uživatelům. UOMS využívá služeb 7digital, což ho také v ledasčem omezuje, hlavně v nedostupnosti některých zajímavých informacích o interpretech i albech. Toho bychom se ale třeba mohli dočkat v dalších verzích. Přeci jen je to novinka.

 Sociální sítě

Dnešní svět spojují sociální sítě. Bez nich bychom nevěděli spousty věcí o svých přátelích, u některých ani jestli jsou ještě naživu. Lucid Lynx vám pomůže udržet v sociálních sítích pořádek. Do jeho prostředí byl integrován gwibber, tedy klient pro sociální sítě. Můžete ho nyní spravovat stejně jako třeba poštu nebo IM komunikaci, resp. účty na sociálních sítích budou k dispozici ve stejném menu jako právě pošta a IM komunikace. Sociální sítě nám tu začínají děsivě nahrazovat jak IM, tak e-maily, a to hlavně při neoficiální komunikaci s našim okolím. Jedná se tedy o logický krok ze strany Canonicalu. Pro uživatele to znamená, že pro každou sociální síť nebudete muset používat zvláštního klienta.

Osobní zkušenosti na Asus Eee

Ubuntu instaluji vždy když se dostane vývoj ke třetí či čtvrté alpha verzi, takže si užívám takové ty poslední záchvěvy aktualizací jednotlivých balíčků. Občas aktualizace zahýbe i s rozhraním. Každopádně bylo Ubuntu 10.04 po celou dobu použitelné. Jediné problémy jsem měl s padajícím ukazatelem baterky a nefungujícím IDE Eclipse. To vyřešila výměna Javy z jednoho repositáře a trocha času. Byl to aktivně řešený bug, který nepostihl pouze mě. Byl jsem připravený na to, že mě změny v balíčcích nechají v terénu bez systému a pokaždé jsem měl v kapse flashku s instalátorem, ale nikdy nebyla potřeba a musím vývojovému týmu pogratulovat, že se jim podařilo během vývoje udržet systém bootující a ve většině případů fungující.

Společně s novým Ubuntu jsem chtěl zkusit i souborový systém Btrfs na skutečná data. Nemůžu říct, že by se mi osvědčilo, resp. nemám tolik statistických údajů, protože jsem ho měl na oddíle, kde jsem nahrál pár dílů seriálů a pak je zase smazal. Vyzkoušel jsem si některé funkce, co Btrfs přináší, ale v Lucid Lynx jsou bohužel starší programy pro správu, které třeba neumožňují odstranění subvolume. Nakonec jsem tyto vlastnosti vůbec nevyužíval, souborový systém používám stejně dlouho jako Ubuntu 10.04 samotné, žádná data se s ním neztratila a nepocítil jsem ani výraznou ztrátu výkonu. Měl jsem ovšem problém při bootování, kdy se mi boot zastavil na kontrole oddílu právě s Btrfs. To se postupně s vývojem odstranilo.

Co je na první pohled ohromnou změnou, je rychlost bootování. Jestli Ubutnu 9.10 bootovalo rychle, tak 10.04 je pekelně rychlé. Samozřejmě to jde na úkor odezvy systému v první minutě běhu systému. Asi i díky KMS je možné nastartovat X Server prakticky hned po tom co svou práci na bootu udělá jádro a login máte během patnácti sekund před nosem. Co může zpomalit váš boot je hlavně volba souborového systému. Kdybych neměl většinu dat na ReiserFS, volil bych dnes Ext4, se kterým je Ubuntu opravdu rychlé.

Integraci sociálních sítí jsem se pokoušel používat, když bylo Ubuntu 10.04 ještě malou alphou. Moc dobře to nefungovalo a neseděl mi ani způsob jakým je to řešené. Během vývoje se pak tato funkcionalita stabilizovala. Už nepotřebuje všechny systémové prostředky, ale na rozhraní se moc nezapracovalo. Každopádně je to tam a v příští verzi, pokud to vývojáři doladí, to třeba začnu i používat.

Co mě opravdu potěšilo, je mnohem funkčnější Pulseaudio. V Ubuntu 9.10 jsem měl problémy např. s hrou Altitude, která chroptěla jak postřelený bizon. To a i jiné problémy jsou už vyřešeny a já jsem s Pulseaudio naprosto spokojen. Trvalo to snad 4 vydání.

Pokud u svého notebooku či netbooku s grafickou kartou Intel používáte externí monitor či televizi, asi jste narazili na problém, kdy při přepnutí monitorů došlo jen ke zhasnutí všech zúčastněných monitorů a bylo nutné restartovat X server třeba přes SSH. U klienta nebo na přednášce nic příjemného. Bylo nutné při připojení monitoru restartovat X Server aby byl externí monitor při nabíhání přítom. To znamenalo se odhlásit se a přihlásit, což např. na LinuxAltu mnoho lidí nemohlo pochopit. Tento problém je již také minulostí.

root_podpora

Nakonec jedna radostná zpráva pro uživatele VPN. V Lucid Lynx už nebudete muset instalovat balíčky s VPN klientem a budou v něm obsaženy hned po instalaci.

Závěr

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx není jen o novinkách v rozhraní, ale hlavně o nových verzích balíčků, resp. jednotlivých programů, které přinášejí novinek nepočítaně a určitě narazíte na něco, o čem se nikde nepsalo. Nové Ubuntu hodnotím hned po změně tapety kladně. Vypadá dobře, funguje co v něm co má, je stabilní, vývoj jde dopředu a sleduje moderní trendy. Stav po instalaci se snaží přizpůsobit běžnému uživateli, takže když Ubuntu instalujete třeba svým rodičům, bude změn v jeho výchozím chování opravdu málo. Během vývoje se vyskytl „vážný“ bug, kdy X Server s GLX 1.4 postupně ukusoval z paměti, až žádná nezbyla. Působení tohoto bugu jsem si vůbec nevšiml a naštěstí se vše vyřešilo asi tím nejlepším způsobem pro uživatele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.