Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Firefox na Windows 8 s ARM? Microsoft říká NE! od Lael Ophir - Tak co by podle vás měl MS v...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2012 22:13

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Tak co by podle vás měl MS v případě Indoš dělat? Říci Autocontu "my vám informace o produktu nedáme a licence neprodáme, protože máme takové nejasné tušení, že by ta vaše zakázka nemusela být čistá"?

    Jestli je jednotný zápis časových informací (což by mimochodem způsobilo nekompatibilitu se stávajícími dokumenty), to je marginalita. Naopak neúplný standard, který nepopisuje věci nutné pro interoperabilitu, je z hlediska interoperability na nic. OOXML je pochopitelně popis toho, co padá z MS Office, protože jde o popis formátů MS Office.

    Konkurenci nikdo nebránil ve vzniku standardu? Toho jsem si nevšiml. Naopak jsem měl za to, že se společnosti Sun, Google a IBM všemi prostředky snažily zabránit přijetí konkurenčního standardu. Když selhal jejich pokus o vnucení neprodejného produktu zákazníkům pomocí standardů, na další vývoj se vykašlali. MS Office samozřejmě píše dokumenty podle ISO/IEC 29500 Transitional.

    Jak ODF popisuje vzorce? Jde o string, ve kterém může být cokoliv. Nikdo neví, jak ten string interpretovat. Dokumentací je leda zdroják OOo. MS v ranných verzích specifikace OOXML odkazoval na dokumentaci Excelu, to je pravda. Ovšem vzorce do schválení ISO OOXML doplnil. OpenFormula ani po šesti letech neprošla ISO standardizací. OASIS je fajn, ale jak bylo vidět u OOXML, při ISO standardizaci může dojít ke změnám. A pokud se to MS rozhodne autorům OpenFormula osladit tak, jako oni osladili MS schvalování OOXML, tak dost možná žádný ISO standard pro OpenFormula nebude.

    Kdo vám říkal, že OOXML Transitional je doporučené neimplementovat? Některé části je doporučené neimplementovat. Ukládání do ISO ODF bohužel nezajišťuje interoperabilitu, protože specifikace je nedostatečná.