Hlavní navigace

Názor ke zprávičce OpenZFS bude pokračovat ve vývoji souborového systému ZFS od Izak - 1) BTRFS neni stable, ale bude lepsi, rychly...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 9. 2013 17:31

    Izak (neregistrovaný)

    1) BTRFS neni stable, ale bude lepsi, rychly neni a kdyz jsem mel v logu jen 200MB free, tak se zpomalil na rychlost pod 1MB/sec na sw_raidu, mimochodem jeho RAID je presne to co jeste nefunguje. Vyresi to nedokumentovany parametr pri mountu ;-)) staci dat jednou a ten metadata "oddil" na FS se zvetsi sam.
    Vyvojari BTRFS radi poradi, ale ja tenhle FS prozatim zavrhl a asi na hodne dlouho, domaci NAS na je migrovat jen tak nebudu, kdyz uz tam ma par TB dat ;-) Ale az bude vse umet proc ne COOW pristup se mi libi.

    2) ZFS neni zase tak cool, napr neumi rozsirovat RAID-Z o diky, jen Zpool, takze neudelam to co mam doma, ze jsem mel 2 disky, ted mam 3 a az dojde misto koupim 4 ... linuxovy SW_RAID ne jen ze umi GROW ale umi i volne prechazet mezi RAID5,6,10 ... tam i zpet, jen clovek musi mit dost spare, pokud prejde z R5 na R10.
    Kombinace SW_RAID LVM2 a xfs/ext4/ext3 mi bohate staci a nikdy se mi nezhroutila. ZFS tvrdi, ze to, ze nejde z 4diskoveho RAID-Z udelat 5diskovy je pry vyhoda, kdyz jsem jim rekl ze teda neni, tak ten prispevek zcenzurovali sv* oraclovske.

    3) ZFS i BTRFS maji stejne principy a oba jsou ukradene z NetAppu a na ten jsem zvykly ;-)) takze se neda rict ktery je lepsi a ktery horsi.
    Spise me zarazi, ze zfs nema opravne nastroje, ja totiz videl jedno FC pole s rozbitym ZFS a uz neslo nijak opravit, sbohem data, nastesti to byla jen zaloha, teda jedna s replik a bylo to na FreeNASu, tedy BSD (asi FreeBSD)