Hlavní navigace

Linux v kanceláři? Proč ne?

22. 2. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Díky bouřlivé diskuzi v jedné konferenci jsem zjistil, že je stále obrovské množství lidí, kteří se domnívají, že Linux používá pár šílenců a ovládá ho pomocí příkazové řádky. Pokusím se toto vyvrátit.

A začnu tím, co každého zajímá jako první – má ‚to‘ vůbec nějaké prostředí podobné Windows? Samozřejmě, že má.
Linux podobně jako jiné Unixy používá tzv. X Window System, který zajišťuje nízkoúrovňové funkce pro okenní prostředí a nad ním pak běží Window Manager, který se stará o to ostatní (např. o vzhled dekorací, přemisťování a změnu velikosti oken apod.). Během několika posledních měsíců vzniklo několik projektů, které integrují Window Manager s dalšími funkcemi a programy, takže vzniká ucelené prostředí – tzv. Desktop Environment.
A protože ze dvou nejznámějších se na ostrou verzi GNOME teprve čeká (nyní je verze 0.99.8), budu se věnovat KDE (K Desktop Environment). KDE se nijak výrazně neliší od důvěrně známého prostředí Windows 9×, naopak v mnohém ho předčí a není problém si na vše zvyknout během pár hodin práce. Podstatné je i to, že KDE na vás může mluvit česky – angličtina totiž bývá častým argumentem odpůrců Linuxu v českých kancelářích.

Jediný velký a podstatný rozdíl, který vás upoutá na první pohled, je to, že v KDE máte k dispozici až osm samostatných obrazovek, kde každá může mít jinou barvu či tapetu na pozadí, což výrazně usnadňuje orientaci. Každý asi zná zmatek na monitoru, který mu vznikne po spuštění několika aplikací najednou. Ty jsou pak naházené jedna přes druhou a orientace není nejjednodušší. V KDE tento problém nemáte, protože si plochy prostě pojmenujete podle svého a pak třeba na ploše ‚web‘ máte pouze prohlížeč a to, že na ostatních plochách běží dalších deset aplikací vám vůbec nemusí vadit.
Jsou ale i aplikace, které chcete mít trvale na očích (u mě například ICQ), proto má každé okno s aplikací kromě možnosti minimalizovat, maximalizovat a zavřít i symbol špendlíku, kterým aplikaci jednoduše přišpendlíte a ta pak putuje při přepínání obrazovek stále s vámi – jednoduché a geniální.

KDE v sobě samozřejmě zahrnuje i množství aplikací, na které je zvyklý uživatel z W 9×, a které umožní rozumné používání počítače bez nutnosti instalovat další programy, vezmeme je tedy pěkně popořadě:
Textový editor kedit – podstatně lepší obdoba NOTEPADU, podporuje funkce Copy – Paste, vyhledávání v dokumentu a hromadné nahrazování řetězců. Pro psaní jednoduchých textů je plně dostačující.
Pro grafiku upotřebíte Image Viewer (prohlížeč obrázků), jednoduchý grafický editor Kreslení (obdoba PaintBrushe) a Generátor fraktálů také není k zahození.
Co by byl počítač bez her. KDE vám jich nabízí hned několik, vesměs oblíbených a časem prověřených – Tetris, Mahjongg, Miny, Závod hadů, Patience, Vesmírná střílečka a další.
Pro práci s Internetem máte k dispozici Poštovního klienta, News klienta, Ping, Traceroute a samozřejmě Browser, který slouží zároveň i pro správu a prohlížení lokálních souborů. Jde vlastně o obdobu Průzkumníka z Windows s podporou Drag&Drop a podobně. I když jako internetový browser má ještě drobné mouchy (interpretace HTML, randering a pod.), korektně udělanou stránku si v něm bez problému prohlédnete.
Celý balík doplňuje spousta užitečností jako například: CD přehrávač, Kalkulačka, Terminál, Komprimátor souborů ZIP a mnoho dalších.

Toto je pouze stručný výčet aplikací dodávaných přímo s KDE, existuje ale i mnoho dalších programů třetích výrobců a díky nim lze například i KDE částečně ovládat hlasem, ale o tom až někdy příště.

Samozřejmě, že i KDE si můžete přizpůsobit k obrazu svému, každou pracovní plochu si můžete obarvit či umístit na pozadí fotku přítelkyně (ploch je až osm, takže i ti čipernější si přijdou na své :)).
Zhruba z desítky šetřičů obrazovky si zvolíte ten, který vám vyhovuje a pokud máte v oblibě jiné barvy oken než ty standardně nastavené, vyberete si s 15 předvolených možností nebo si vytvoříte barevnou kombinaci zcela po svém. Veškeré tyto volby aktivujete jednoduše kliknutím pravého tlačítka myši na plochu – přesně tak, jak je zvyklý uživatel W9×.

Toto zdaleka není kompletní výčet funkcí, ale pro ukázku toho, že KDE není o nic chudší než prostředí komerčních Windows, to myslím stačí. Věřím, že čtenář pochopil, že nemá cenu se bát vyzkoušet něco nového, a že se určitě neztratí ve změti povelů příkazové řádky, tu totiž vůbec nemusí vidět, dokonce i přihlášení do systému může probíhat až v grafickém prostředí – a to co uvidí naleznete zde (GNOME) a zde (KDE), vřele doporučuji si tyto screenshoty prohlédnout. Za shlédnutí stojí i témata do KDE (obdoba témat do Windows)

Nemusím snad už ani dodávat, že veškeré v článku zmíněné aplikace na vás mohou mluvit česky.

Pro ilustraci zde vidíte moje KDEčka při psaní tohoto článku, na ploše rozeznáte Netscape Navigator, ICQ a MP3 přehrávač.

UX DAy - tip 2

KDE screenshot

Příště se podíváme na některé programy (Netscape Navigátor, ICQ a další), bez kterých se uživatel neobejde, a které jsou samozřejmě dostupné i pro Linux.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.