Hlavní navigace

Mana

19. 2. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Recenze mailového a news klienta pro konzoli.

Nedávno jsem se rozhodl, že už nebudu plýtvat prostorem na svém disku a že si budu číst poštu přímo na serveru. K tomu je ovšem potřeba klient, který běží v textovém režimu na konzoli (tedy pokud na serveru neběží X-server). Když jsem hledal nějaký mailer, který by vyhověl mým nárokům, narazil jsem na program Mana (název je zkratkou z Mail And News Agent), který vychází z populárního Pine verze 3.91. Je samozřejmě free :)

Osobně se domnívám, že Pine má asi nejpříjemnější interface ze všech konzolových mail klientů. Mana nejenomže toto rozhraní zdědila, ale její autoři jej ještě vylepšili. A tak první, co vás asi zaujme je to, že Mana je barevná (pochopitelně pouze pokud váš terminál barvy podporuje). To výrazně přispívá k přehlednosti programu a to zejména při psaní nebo čtení mailů. Barevně rozlišené je menu, stavový řádek, hlavička mailu, text zprávy nebo třeba originální text v odpovědi.

Příjemné je i to, že Manu lze ovládat myší. Současně jsou ovšem všechny funkce i na klávesách, takže je jenom na vás, jak budete Manu ovládat. Osobně se domnívám, že jakmile vám přejdou povely do krve, je klávesové ovládání pružnější. To je založeno buď na jednoklávesových povelech (např. R – reply, F – forward apod.), nebo na kombinacích Ctrl+klávesa (například při psaní mailu).

Další věc, která se mi líbí, je možnost editovat procmailové filtry pro příchozí poštu přímo z Many. Upravovat a tvořit lze sice jenom jednoduché filtry a ty složitější budete stejně muset vytvořit ručně editací souboru .procmailrc, ale přesto je to sympatická funkce, protože si díky ní základní filtry dokáží snadno konfigurovat i méně technicky zdatní jedinci :).

Mana disponuje samozřejmě i adresářem, který má (mimo jiné) dvě užitečné funkce. Jednak si můžete pro každou položku definovat přezdívku a adresu pak použít pouhým zadáním této přezdívky a jednak lze u každé adresy určit složku, do níž se bude ukládat odešlá pošta. To může značně zvýšit přehlednost vaší korespondence.

Jak již z názvu vyplývá, lze Manu použít i pro čtení news. Osobně jsem to zkoušel jenom tak, aby se neřeklo, protože news obvykle nepoužívám. Domnívám se ale, že Mana obsahuje srovnatelné funkce, jako jiné news programy. Zajímavě vypadá možnost definovat určitá pravidla, podle kterých pak Mana příspěvky ponechá nebo zahodí, ale v praxi jsem to nezkoušel.

Na závěr jsem si nechal ještě jeden trumf. Mana obsahuje tzv. Native Language Support (GNU gettext), takže může být snadno (téměř) kompletně lokalizována do češtiny. Český katalog i Manu samotnou naleznete na adrese http://linux.na­webu.cz/mana/.

Já sám Manu již nějakou dobu používám a zatím jsem maximálně spokojený. Je pravda, že stávající verze je ještě trochu nestabilní, ale nejde o nic kritického. A navíc, pokud vám náhodou Mana zhavaruje nebo vám třeba spadne spojení, když zrovna píšete mail, po opětovném spuštění vám bude nabídnuto pokračování, jako by se nic nestalo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku