Hlavní navigace

2^11

19. 2. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je-li něčemu pět let a ještě k tomu 2048 článků, je to jistě dobrý důvod k oslavě a k malému ohlédnutí. Dobře utajená oslava v úzkém rodinném kruhu již proběhla, ohlédnutí naleznete právě zde.

Výročí nebylo nijak plánované. Toho, že se chystá dvoutisící článek, si všiml Petr Krčmář, který nás všechny toužil poznat a nalezl v tom dobrou záminku ke společné pitce. Náhodou jsme zjistili, že závěr pětiletky připadá na téměř tutéž dobu, nakonec jsme za to nej výročí prohlásili den 2048. článku, který nastal právě dnes.

Již na vánoční besídce Internet Infa jsme horečně řešili, čím v den výročí naplníme Roota, potažmo tedy i vás, čtenáře. Vypadalo to asi takto:

Johanka: Co tam dáme na to výročí?
Tom: Jsem ti říkal, koukni se na starší články a něco tam dej.
Johanka: No já se na ně právě koukala a jsou to děsný kraviny. Někdo by měl napsat nějaký ohlédnutí, zhodnocení a tak..
Tom: Ty to napíšeš.
Johanka: Já? Ale vždyť jsem tenkrát byla ještě malá…Michal!
Michal: Co?
Johanka: Napíšeš ohlédnutí a zhodnocení.
Michal: Ale to bude spíš nekrolog…

Debaty pokračovaly, Tomáš s Michalem se vymlouvali na pracovní vytížení, Johanka zase na to, že nemůže dost dobře autenticky popsat dobu, kdy chlapci chroupali uschlou kůrku chleba a čekali, kdy na dveře zaklepe první inzerent, protože tehdy v Rootovi ještě nebyla. Nakonec jsme se usnesli, že materiál dáme společně dohromady při zapíjení a zajídání výročí dne 9. února v mexické restauraci Klíč, a tak jsme také učinili. Na počest Roota jsme vypili v průměru 2,75 piva (Michala, který řídil, a tím průměr kazil, nepočítáme) a někteří z nás i poprvé okusili nejmenovaný operační systém (Nachos). Nu a Tom se pěkně rozpovídal o začátcích…

Ja vím, jak to začlo. Jsem takhle seděl a přemejšlel jsem, že je to docela dobrá doména a že bychom ji mohli zaregistrovat. Tak jsme ji zaregistrovali (to bylo 27. 10. 1998). A pak jsme přemejšleli, co s ní. Řekli jsme si, že větší peníze jsou ve zpravodajskejch serverech, tak jsme udělali zpravodajskej server. Michal udělal design, napsal redakční systém (ty dva skripty) a pak jsme to nějak začli už tak plnit, teda hlavně Michal. Řekli jsme si, že by to mohlo bejt o Linuxu, když to má tak pěknej název. A hlavně v týhle oblasti nebyla konkurence, byl jenom junyks.cz, kterej v tý době už asi umíral.

První měsíc byl Root schovaný za heslem a Tomáš s Michalem si ho psali prakticky jen pro sebe, jednak aby zjistili, že to zvládnou, jednak aby, až se server dostane do povědomí lidí, měl už nějakou historii. Zajímavé je, že už v té době se o Rootu dozvěděl Marek Antoš d'Iinfo, víceméně náhodou, neboť z jednoho rootího článku vedl link na Lupu, Marek si pročítal logy, a podivil se, co je to za záhadného referera.

V té době tvořil obsah Roota hlavně Michal, který svědomitě napsal každý den jeden článek.

Vždycky jsem si tak v 11 večer sed a přemejšlel, o čem mám napsat.

Často to vypadalo tak, že ráno objevil nějaký zajímavý software nebo technologii, přes den se s tím naučil a večer napsal článek. Tomáš mezitím zajišťoval chod firmy, tedy faktury za topení apod. Root tehdy samozřejmě ještě nic nevynášel ani nemohl nabízet těm, co na něj občas přispěli, honoráře za články, jeho chod byl financován z dalších aktivit tehdejší firmy 4Web (Navrcholu, webhosting apod.).

Poté se rozjel systém honorářů skrz reklamní bannery. Nedávno si ho po pěti letech ještě někdo vybral :). V září 1999 se slavnostně objevil první inzerent, firma IBM, poté měla (kromě jiných) dlouhou dobu reklamu SuSE, takže Root už vlastní provoz zaplatil a mohl nabídnout za články honorář 200,– Kč, vizhistorický mail v linuxové konferenci. Nicméně výrazný příliv pravidelných autorů se nekonal, každej si to zkusil, shrábnul 200,– a jen výjimky zůstaly (Michal).

Začátkem roku 2001 se vetřela Johanka coby korektorka, na(ne)štěstí si ji Root v té době již mohl dovolit. Tehdy stále ještě vycházel jen jeden článek denně a mnohé z nich smolil Michal kolem půlnoci, když nic jiného po ruce nebylo. Nicméně situace se postupně vylepšovala a v létě 2002, kdy se firma 4Web spojila s Internet Infem, již byl článků od externích autorů dostatek, takže Michal se mohl začít plně věnovat programování nového Navrcholu. Tehdy také již nebyly výjimkou dva články denně, u kterých to zůstalo (až na hubenější období – prázdniny, zkouškové apod. :)) dosud. O spojení s Internet Infem se opět rozhovořil Tom:

Asi 4 měsíce jsme probírali různé varianty, slaďovali naše pohledy na věc, až jsme se někdy v květnu dohodli a bylo to :) Proč? – Protože už nešlo stíhat Navrcholu a Roota jako one (two) man show, chtěli jsme to posunout někam dál a IInfo bylo celkem logickou volbou, protože jsme se znali jak s Markem, tak s dalšíma lidma kolem IInfa a byli (jsou) stejná krevní skupina.

Hlavním důvodem bylo samozřejmě to, že Tomovi se nechtělo nadále platit faktury za topení a Michal doufal, že se zbaví správy serverů, místo toho jich teď ovšem má na starosti 4× tolik.

Po tomto velkém třesku se organizačně ledacos změnilo, dříve se o redakci Roota starali Michal i Tomáš společně, nyní si Michal zalezl na rok a půl k programování nového Navrcholu (a jestli neumřel, bugfixuje dodnes), psal jen Sklizně (ovšem i ty v závěrečné fázi vypustil – nebojte, vrátí se) a obstarávání celého Roota zůstalo na Tomovi, který krom toho také začal coby technický ředitel Internet Infa velet bandě programátorů a vůbec je z něj velký pán :).

Proto také došlo k tomu, že i on přestal stíhat a hodil redakci Roota na Johanku, která se pod podmínkou, že jí chlapci řeknou, kdo je ten chlápek v pravém horním rohu stránky, stala editorem v říjnu loňského roku. Vzhledem k tomu, že žádné Navrcholu programovat nechce a velet bandě programátorů taky ne, snad u toho alespoň nějakou chvíli vydrží. Tomáš nadále revizním okem dohlíží a odpovídá na nepříjemné maily, Michalovi zůstal prestižní titul šéfredaktora, takže jsme všichni spokojení :).

Na obsahu se samozřejmě podílela a podílí spousta dalších lidí, rádi bychom na tomto místě poděkovali zprávičkářům Radoomkovi a nomadovi, kteří nás ve svých příslušných plodných obdobích zásobovali, AHÁčovi za jeho přehršel tipů, všem ostatním, co pošlou sem tam něco, a hlavně samozřejmě autorům, stálým i nárazovým, bez nichž bychom to mohli rovnou zabalit, protože Michal už na každodenní články přecejenom nemá věk :). Děkujeme také čtenářům, že nás čtou, mají nás rádi a klikají na reklamní bannery :)*. Vzrůru do další pětiletky a k 212!


Omluva pod čarou: Omlouváme se za podlý marketingový trik. Tento článek nepsala redakce, nýbrž Johanka.

ict ve školství 24

*) Neděkujeme Štěpánovi Kasalovi za upozornění na překlepy, protože nám pijou krev :).

Š Photo Warner Bros, Michal Krause, Miroslav Spousta, Martin Pergel, kompilace Martin Pergel.

Autor článku