Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Akta X 0404 od Pavel Tišnovský - Me ta Lx syntaxe silne pripomina LISP. Uz...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 5. 2004 9:41

    Pavel Tišnovský (neregistrovaný)

    Me ta Lx syntaxe silne pripomina LISP. Uz od zacatku XML jsem si rikal, proc se vytvari novy osklivy jazyk se spicatymi zavorkami, kdyz existuje snadna LISPovska syntaxe (ktera jde na zakladni urovni kontrolovat primo textovym editorem).

    No a ted se zase vracime ke korenum vypocetni techniky :-)

  • 5. 5. 2004 10:07

    Jirka Kosek (neregistrovaný)

    Ke kořenům jsme se dávno vrátili. Jestli autor Lx doporučuje jeho použití pro zápis XSLT, je to asi nějaký mladíček. XSLT ideově vychází ze svého historického předchůdce DSSSL, který (jak jinak) je založen na Scheme (což je v podstatě LISP).

    Původně se počítalo s tím, že pro formátování a transformace XML se bude používat DSSSL, ale některým stranám připadala LISPová syntaxe málo vývojářsky přítulná a vznikl proto nový jazyk XSL.

  • 5. 5. 2004 10:14

    deda.jabko (neregistrovaný)

    :-))) to sem nevedel. ja jsem si udelal sadu fci. ve schemu, ktere stejnym zpusobem s podobnou syntaxi zpracovavaji "xml" soubory - takze kruh se uzavrel

  • 5. 5. 2004 10:16

    Pavel Tišnovský (neregistrovaný)

    Me to spis pripadlo tak, ze DSSSL nevytvorili ti spravni lide, takze nakonec se prosadilo CSS.

    Me teda pripadne parsovani LISPovskeho zdrojaku (nebo jeho podmnoziny bez lamd atd.) mnohem jednodusi, nez se snazit vytvorit XML parser. Taky se staci podivat na pouzivane parsery, kolik maji chyb atd.

  • 5. 5. 2004 11:49

    Jirka Kosek (neregistrovaný)

    CSS je pro nějaké seriózní formátování XML v podstatě nepoužitelné, protože mu chybí transformační možnosti. Pomocí CSS nevygenerujete obsah, nesečtete fakturu, což jsou zcela běžné požadavky při formátování dokumentů XML.

    I kdybyste výše popsané funkce oželel, stejně je v současné době XML+CSS v praxi nepoužitelné, protože současné prohlížeče nejsou schopné v takovém dokumentu zobrazit obrázky nebo odkazy (tedy odkazy XLink Mozilla umí, ale většina uživatelů má IE, ve kterém si ani nekliknou).

    XSL a DSSSL vytvářeli stejní lidé (např. James Clark) a naopak zjistili, že i když je LISP super, většina lidí prostě ty hromady závorek nevydýchá :-D

    Nejde však říci, že by XSL nebylo v něčem lepší než DSSSL. Do XSLT stylu lze snadno kopírovat fragmenty XML/HTML, které se generují, dotazovací jazyk XPath má mnohem kompaktnější syntaxi než dotazovací jazyk DSSSL. XSLT styl má podobu XML dokumentu a lze proto psát styly, které modifikují nebo vytvářejí jiné styly, jakási obdoba reflection API.

  • 5. 5. 2004 12:19

    Karel Zak (neregistrovaný)

    Presne tak. To, ze na praci s XML se pouziva zase XML a ne neco jineho je velke plus. Proste staci jen jeden parser. Urcite by pro XHTML prohlizec bylo jednodusi pracovat s necim jako je CSS ale psanem v XML nez nutnost implementovat dalsi parser.

    I kdyz osobne bych ocenil i existenci neceho daleko jednodusiho nez je XSLT pro pripady kdy neni treba transformovat, ale jen nekam v XML dosadit nejake hodnoty. Tedy takove CSS zalozene na XPath a XML :-))

    <set to="//xhtml:table[@id='x']/@bgcolor">red</set>