Hlavní navigace

Aktuálně: jak je to se smazáním archivu domény .cz?

24. 3. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Správce národní domény CZ.NIC vypověděl smlouvu o přístupu k obsahu domény .cz společnosti KRAXNET, která budovala archiv této domény, a dalším společnostem. Média o tom včera informoval Jiří Kubíček, jednatel společnosti KRAXNET. Podle vyjádření CZ.NIC jde o krok v rámci zvýšení zabezpečení zóny.

Vyjádření společnosti KRAXNET (23. března 2011)

Správce národní domény přikázal smazat archiv domény .cz

Praha 23.3.2011 – Sdružení CZ.NIC, z.s.p.o. s dnešní účinností vypovědelo smlouvu o přístupu k obsahu zóny .cz společnosti KRAXNET s.r.o., která léta budovala archiv domény .cz. Ukončením smlouvy je navíc společnost KRAXNET nucena celý archiv zničit.

Byl jsem velmi překvapen, že CZ.NIC se rozhodl smlouvu jednostranně vypovědet v nejkratší možné lhůtě, a to bez předchozího jednání či nějakého vysvětlení důvodů. Je to velká škoda pro český Internet a budoucí badatatele a historiky,“ říká Jiří Kubíček, jednatel společnosti KRAXNET. „Archiv jsme budovali z vlastních finančních prostředků bez dotací a sdružení CZ.NIC jsme za zpracovávaná data navíc platili,“ dodává.

Představenstvo sdružení CZ.NIC se rozhodlo ukončit veškeré smlouvy o přístupu k obsahu zóny .cz. „Smluvním stranám o tom nedali vůbec vědět. Takto by se stabilní instituce renomovaného správce národní domény neměla chovat,“ myslí si Kubíček.

KRAXNET není jedinou dotčenou společností. „Měli jsme připraveny projekty, které měly kontrolovat, zda sdružení CZ.NIC dobře spravuje doménu .cz, odhalovat bezpečnostní hrozby na českém Internetu a statisticky zpracovávat získané údaje. Sdružení nám však odmítlo zónu zpřístupnit,“ sdělil Ivo Švarc, ředitel sdružení CZ.REG, z.s.p.o.

Sdružení CZ.NIC, z.s.p.o. provozuje doménu .cz ve prospěch české internetové komunity, ale její hlavní produkt, zónový soubor, se rozhodli komunitě znepřístupnit. Ve velkých doménách, jako je např .com, přitom bývá zvykem, že zónový soubor je zpřístupněn všem, a dokonce bezplatně.

Vyjádření CZ.NIC (24. března 2011)

Prohlášení sdružení CZ.NIC k tiskové zprávě společnosti Kraxnet s.r.o.

V první řadě je potřeba zdůraznit, že se nejedná o smazání nějakého oficiálního archivu domény .cz, jak by k tomu mohl navádět titulek tiskové zprávy, ale o soukromý archiv vytvářený jedním subjektem. O existenci tohoto archivu až do včerejšího dne neměl nikdo žádnou informaci. Sdružení CZ.NIC vyvíjí maximální úsilí pro uchování veškerých potřebných technologických a statistických dat, které by mohly mít případnou historickou hodnotu, včetně archivace doménových souborů, a proto se žádné škody pro budoucí badatele či historiky neobáváme. Duplikace takového úsilí rozhodně není nutná, naopak se tím zvyšuje možnost zneužití těchto dat.

Sdružení CZ.NIC se snaží o maximální bezpečnost a ochranu osobních údajů obsažených v centrálním registru a průběžně posiluje mechanismy, které k tomuto cíli vedou. Zároveň se snaží zvýšit transparentnost v přístupu k informacím o doménách, zajistit rovný přístup všech subjektů na trhu s doménami a současně eliminovat existenci historicky vzniklých, neautorizovaných a neaktuálních kopií části obsahu registru, které jsou často zneužívány jako datová základna pro spekulativní chování na trhu s doménami či k rozesílání nevyžádaných obchodních sdělení, tedy spamování. Úkolem správce registru není vytvářet kolbiště pro válku spekulativně se chovajících registrátorů, ale především zajistit řádnou péči o registr, spolehlivou správu doménových jmen a ochranu osobních dat držitelů domén – tj. skutečných uživatelů a tvůrců obsahu Internetu.

Jedním z kroků bylo zvýšení zabezpečení zóny provedené v minulém roce (přechod podepisovacího algoritmu z NSEC na NSEC3). Dalším prvkem, který má tuto ochranu posílit, je právě omezení přístupů k zónovému souboru. Existence historických smluv umožňujících takový přístup byla v přímém rozporu s logikou těchto kroků, a proto se sdružení rozhodlo všechny smlouvy o poskytování obsahu zóny ukončit a dále zónu poskytovat pouze v rámci obecně prospěšných projektů s účastí sdružení. Výpovědi jsou tedy doručovány všem zúčastněným subjektům.

Smlouva o poskytování přístupu k obsahu zóny byla uzavřena na dobu určitou (12 měsíců) s možností prodlužování. Nikdy tedy žádný ze zúčastněných nemohl počítat s tím, že přístup získal navždy. Výpověď smlouvy byla společnosti Kraxnet s.r.o. poslána již 23. 2. 2011 a obsahovala i výzvu k případnému předložení projektu, který by poskytování obsahu zóny vyžadoval, a nabídku na jednání nad takovým projektem. Je pro nás tedy překvapivé, že se jednatel společnosti Kraxnet s.r.o., pan Ing. Jiří Kubíček, obrátil na výkonného ředitele sdružení e-mailem až 22. 3. 2011, téměř o měsíc později. Následující den obdržel odpověď včetně vysvětleni situace a výzvy k případné schůzce.

Pravdivou skutečností je, že sdružení CZ.NIC za takovéto situace odmítlo podepsat smlouvu se sdružením CZ.REG, provozovatelem doménového aukčního systému dAukce, kterou předložil předseda jeho správní rady, tedy opět pan Ing. Jiří Kubíček.

UX DAy - tip 2

Společnost Kraxnet s.r.o. se ke zničení veškerých dat získaných na základě přístupu k zóně pro případ ukončení smlouvy zavázala. Smlouva byla uzavřena za účelem „vyhledávání v seznamu aktivních domén prostřednictvím služby http://vyhledej.cz” a nikoliv budování archívu. Svým prohlášením tedy jednatel společnosti Kraxnet s.r.o. vlastně přiznává porušení smluvních podmínek.

Nepřísluší nám komentovat situaci generických domén, jejichž pravidla bývají vzhledem k nadnárodnímu charakteru často odlišná od národních domén. Z průzkumu mezi evropskými správci národních domén vyplývá, že poskytování obsahu zóny libovolnému zájemci je v Evropě ojedinělé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Martin Malý je autorem serveru Bloguje, mikroblogu Teidu či služby pro zkracování odkazů Jdem.cz. Vedl také magazín Zdroják.