Hlavní navigace

Názory k článku Aktuálně: jak je to se smazáním archivu domény .cz?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 3. 2011 18:58

    Jan Angelovič (neregistrovaný)

    Bylo by dobré, aby šlo snadno zjistit, zda je registrovaná doména skutečně nová, nebo byla již v minulosti použita a pouze expirovala.

    To by budoucího vlastníka upozornilo, že doména má již nějakou minulost a je potřeba si ji prověřit.

  • 24. 3. 2011 19:19

    Jiří Kubíček (neregistrovaný)

    V prohlášení k naší tiskové zprávě CZ.NIC uvádí, že o existenci našeho archivu do včerejšího dne nikdo nevěděl. O tom, že máme k dispozici archiv zónových souborů, jsem informoval zástupce sdružení CZ.NIC několikrát, naposledy na osobní schůzce asi před rokem. Není tedy pravdou, že by o něm do včerejška nikdo nevěděl. K tomu, aby byl archiv zatím neveřejný, nás nutila smlouva se sdružením CZ.NIC, která zakazovala předávat získané zónové soubory třetím stranám. Z nebezpečí duplikace ukládání takových dat strach nemáme. CZ.NIC kromě zveřejňování součtů počtu domén a jednorározového vydání spisku Domain Report 2009 žádné jiné statistiky nezveřejňuje ani nedeklaruje žádnou archivaci a lze jen stěží odhadovat, jaká data má v archivu např. z doby, kdy jsme domény měli evidované v db RIPE nebo v systému DSD. Živelné události navíc ukazují, jaké jsou slabiny archivů a že je vhodné data skladovat decentalizovaně a duplicitně.

    Dále ve svém prohlášení uvádí CZ.NIC zmínky o nějakém kolbišti a válce. Ve svém opojení z jednoduše získaných finančních prostředků, které do CZ.NIC každoročně držitelé domén prostřednictvím svých registrátorů posílají, asi zapomněli, že my ostatní žijeme v tržním prostředí a místo zmatených slov kolbiště a válka používáme slova trh a konkurenční boj. Na tomhle základě je naše společnost postavena a doufám, že to tak i zůstane.

    CZ.NIC také zmiňuje, že přechodem z NSEC na NSEC3 došlo k zabezpečení zóny. Je potřeba se na věc podívat z dlouhodobější perspektivy. Nejprve zónové soubory nebyly chráněny vůbec. Zónu si mohl každý stáhnout přímo ze jmenného serveru, historické zónové soubory z roku 1999 jsem před časem nalezl volně dostupné na FTP serveru. Později CZ.NIC přístup k zóně omezil jen pro smluvní partnery, kteří za přístup k zóně platili. Ovšem při zavedení technologie DNSSEC došlo k tomu, že pomocí techniky zone-walking si mohl zónu .cz stáhnout kdokoliv a my, platící smluvní partneři, jsme tedy byli v nevýhodě. Proto CZ.NIC urychleně nasazoval NSEC3, který ale z tohoto pohledu žádné zvýšené zabezpečení přístupu k obsahu zóny proti původnímu stavu před zavedením DNSSEC nepřinesl. Souvislost se smlouvami o přístupu o obsahu zóny a NSEC3 mi tedy uniká.

    Naprosto vytrženou z kontextu považuji informaci o tom, že jsem se ozval až skoro po měsíci od doručení výpovědi. V emailu řediteli sdružení i předsedovi představenstva jsem se omlouval, že z osobních důvodů (v den odeslání výpovědi se mi narodil druhý syn) reaguji opožděně a poníženě jsem prosil o přednostní vyřízení mé žádosti. Odpovědí mi byla gratulace k narození syna. Nyní na důvody zapomínají a podivují se.

    Pomalá komunikace ale není v žádném případě na naší straně. Dozvěděl jsem se, že představenstvo CZ.NIC rozhodlo o omezení přístupu k obsahu zóny .cz již 25.6.2010. Od této doby až do 22.2.2011, tedy během 8 měsíců, nás nijak neinformovali. Dokonce ani během těchto 8 měsíců z webových stránek nebyli schopni vzorovou smlouvu o přístupu k zóně .cz odstranit (viz http://www.nic.cz/page/314/pravidla-a-postupy/), je tam dodnes. Tato špatná komunikace z jejich strany je dle mého názoru hlavní příčinou tohoto sporu.

  • 24. 3. 2011 22:21

    Lenin POWER!

    Nemoh bych dostat emailem screenshoty z aplikace co delala a pak nabizela k prohledavani ten archiv? Pokud by nebyla naprogramovana v PHP tak bych ji koupil. Vy ji stejne uz nepotrebujete a ani potrebovat nebudete. Dal bych za ni $30-50k podle toho co vsechno umi a zda je napsana modulove. Pocitam teda ze umi i historii whois.

  • 25. 3. 2011 22:05

    Marek Erneker (neregistrovaný)

    Pane Kubicek,

    velmi presne si pamatuji, ze na poslednim kolegiu CZ.NIC v lonskem roce - tusim koncem Listopadu - jsme spolecne postup CZ.NICu a vypovidani smluv o pristupu k zone CZ resili. O vypovedi jste tenkrat vedel a pokud bych se nyni snazil vas citovat, hovoril jste o tom, ze to "budete muset jeste vyresit".

    Pokud se zde vyjadrujete jaka to pro vas najednou byla novinka, pak nemohu nez rici, ze je to lez.

    Zbytek vaseho vyjadreni nema smysl komentovat. Jakkoliv bych se snazil pochopit vasi situaci, vase lzive a nesmyslne poskozovani CZ.NICu mi v tom brani. A to i kdyby jedinou nepravdou byla informace o tom, kdy jste se o zameru dozvedel.

    Marek Erneker

  • 26. 3. 2011 0:15

    Jiří Kubíček (neregistrovaný)

    Pane Ernekere,

    celou věc jsem si dohledal v zápisech z kolegia a pokud si vzpomínáte, bylo celé jednání v časové tísni, takže zpráva o činnosti představenstva se odbyla strohým odkazem na podkladové dokumenty, nikdo se nepřihlásil do diskuse a nebylo přijato žádné usnesení.

    Pokud bych snad jako člen kolegia tuto informaci měl, tak pouze jako fyzická osoba. Jak jistě víte, členy kolegia nejsou členové sdružení, tedy právnické osoby, ale jimi zvolené fyzické osoby, kteřé nemusí mít na členy ani žádné vazby.

    To však nic nemění na mém prohlášení, že společnost KRAXNET o plánovaném zrušení smlouvy nevěděla v tom smyslu, že nedostala předem žádné oficiální vyrozumění. Stejně tak o tom s největší pravdepodobností nevěděli ani ostatní smluvní partneři sdružení. Dokonce o tom nemohou vědět ani případní noví zájemci, kteří se i dnes na stránkách sdružení mohou dočíst, že: "CZ.NIC umožňuje přístup k obsahu zóny .CZ dalším subjektům. Podmínky a způsob nakládání s daty definuje níže uvedená smlouva. (...) Pokud máte zájem získávat obsah zóny, poštou zašlete řádně vyplněnou a podepsanou smlouvu ve dvou vyhotoveních na adresu sdružení." To už na rozdíl od mého prohlášení nepravdivá informace je.

    Jiří Kubíček

  • 24. 3. 2011 20:18

    petr_p (neregistrovaný)

    Kdyby se CZ.NIC snažil o <q>bezpečnost a ochranu osobních údajů</q>, tak předně umožní skrytí adres fyzických osob v whois databázi. Tak totiž na rozdíl od zóny skutečně obsahuje osobní údaje.

  • 25. 3. 2011 17:17

    Lenin POWER!

    Oni toho muzou zneuzit pro cokoliv a taky to delaji. Regnete si k nim domenu s trzni cenou $100k a do tydne ji uz nemate a vrati vam prachy poslane na jejich ucet jako neidentifikovana platba aby byli kryti u soudu ze jste nikdy nebyl jejich zakaznik. Podle zakona jsou pravoplatni vlastnici domeny, vam ta domena uz nepatri.

    Smlouvy neuzaviraji se zakazniky papirove, ale jen checkbox nekde ve formulari a s tim si u soudu muzete trhnout. Navic jsou tyto spolecnosti casto registrovane v zemich s nefunkcim soudnim systemem. Fakt prima vec tyhle spolecnosti.

  • 25. 3. 2011 16:15

    xHire

    Pokud by bylo možné skrýt adresu, tak bych neměl být schopen zjistit, že pan J. K. bydlí v B. na ulici S. 172 (záměrně jsem zkrátil údaje na iniciální písmena, aby zde adresa toho pána nebyla na věky zveřejněna).

    Adresu skrýt možné není, sám jsem si to včera zkoušel nastavit.

  • 25. 3. 2011 14:27

    mik (neregistrovaný)

    +1 souhlasim - nerozumim tomu proc by si mel nekdo z domenoveho zaznamu mel mit pravo zjistit, kde jako soukroma osoba bydlim.

    - proti odstrihnuti od zony pochybnych spekulativnich s.r.o take nic nemam.
    Jak bylo v pohadce Cisaruv perkar, pekaruv cisar:
    "Bud vsichni a nebo nikdo .... a nebo jenom ja"

  • 24. 3. 2011 23:23

    xHire

    Vyjádření CZ.NICu je velmi „vydařené”, dovolím si na něj zareagovat ze svého pohledu.

    > Duplikace takového úsilí rozhodně není nutná, naopak se tím zvyšuje možnost zneužití těchto dat.

    Nemám konkrétní informace, ale předpokládám, že přinejmenším většina subjektů využívajících přístup k zóně jsou registrátoři. Je nějaké důvodné podezření, že se k datům chovají nebo budou chovat se „zlými úmysly”? A proč není duplikace nutná? Mirroring je běžnou praxí již léta a naopak bývá velmi žádoucí. Zde „zrcadlí” obsah smluvně vázaní partneři. Nebo má CZ.NIC patent na schopnost zabezpečení dat proti jakékoli události? Troufám si tvrdit, že tu nemáme nikdo, byť se všemi silami snažíme.

    > Sdružení CZ.NIC se snaží o maximální bezpečnost a ochranu osobních údajů obsažených v centrálním registru a průběžně posiluje mechanismy, které k tomuto cíli vedou.

    DNS zóna neposkytuje mnoho informací a už vůbec ne osobních údajů. V ostrém kontrastu k tomu je má adresa ve whois, což už osobní údaje je, ale možnost nastavit její veřejné nepublikování nemohu. Zajímavá ochrana…

    > Zároveň se snaží zvýšit transparentnost v přístupu k informacím o doménách, zajistit rovný přístup všech subjektů na trhu s doménami

    To je hezké, ale člověk by si naivně myslel, že se tak dosáhne otevřením přístupu k informacím, ale CZ.NIC naopak zavírá! Ale rovnost je důležitá, o tom není sporu…

    > a současně eliminovat existenci historicky vzniklých, neautorizovaných a neaktuálních kopií části obsahu registru

    Asi mi něco uniklo – jak tohle prosím souvisí s vypovídáním smluv o přístupu k zóně domény CZ? Co jednou „leaklo”, to už nikdo nevrátí. Ba naopak snahou o likvidaci takových kopií vznikne ještě více (kam se má člověk jít podívat pro inspiraci snad ani nemusím říkat), takže jako argument toto neobstojí.

    > které jsou často zneužívány jako datová základna pro spekulativní chování na trhu s doménami

    To je trestný čin či něco nekalého? A já měl za to, že to je normální, že se s doménami spekulovalo už od nepaměti. A nechtějte mi namluvit, že tímhle chcete doménové spekulace nějak regulovat.

    > či k rozesílání nevyžádaných obchodních sdělení, tedy spamování.

    Dosud jsem nezaregistroval žádný SPAM od registrátora a pravděpodobně ani nikoho jiného, kdo by jako základ používal informace ze zóny a následně z whois. Nejvíc českých mi jich chodí od subjektů, co si nechají zpracovat rejstřík na Firmy.cz, ale to přirozeně neovlivníte, že. Zbytek chodí od botů, co je sbírají na webu, a to rovněž neovlivníte (a už vůbec ne tímto krokem).

    Snaha o security by obscurity, ale jenom jako „argument” – reálně s problémem absolutně nesouvisí.

    > Úkolem správce registru není vytvářet kolbiště pro válku spekulativně se chovajících registrátorů

    Vidno, že centrální plánování zapouští kořeny už i zde. Předpokládám tedy, že ve velmi blízké době (nejpozději týdny nebo měsíce) začnete regulovat cenu, za kterou registrátoři domény prodávají, neboť mnozí se chovají opravdu velmi spekulativně a dávají koncovou cenu téměř až na hranici nákupní ceny (někteří možná až na ní), což je nehorázné! A někteří naopak cenu domény ženou nahoru, co to jen jde. Ale chválím Vás, že s tím už konečně zatočíte, bylo načase!

    A propos, jak tento argument souvisí s vypovídáním smluv o přístupu k obsahu zóny domény CZ? Nějak mi to uniká…

    > ale především zajistit řádnou péči o registr, spolehlivou správu doménových jmen a ochranu osobních dat držitelů domén

    Opět se zeptám: jakou toto má souvislost s diskutovanou záležitostí? Osobně si pod řádnou péčí o registr představím něco docela jiného… (A ochranu osobních dat jsem již napadl výše.)

    > tj. skutečných uživatelů a tvůrců obsahu Internetu

    To mi něco připomíná…

    > Dalším prvkem, který má tuto ochranu posílit, je právě omezení přístupů k zónovému souboru.

    Jenom omezení? Já tedy čtu něco jiného. Ale k věci: jakou „ochranu” tímto máte na mysli? Pokud nic jiného než „argumenty” uvedené výše, pak tedy netřeba nic víc dodávat.

    > Existence historických smluv umožňujících takový přístup byla v přímém rozporu s logikou těchto kroků

    Možná mi uniká ta logika, proč by k zóně neměl mít nikdo přístup.

    > a dále zónu poskytovat pouze v rámci obecně prospěšných projektů s účastí sdružení

    a) Je pouhou řečnickou otázkou, kdo bude určovat, co je a co není obecně prospěšný projekt…

    b) Proč by měl být projekt podmíněn účastí sdružení? Pokud by existovaly dva podobně zaměřené projekty využívající data ze zóny, pak je naopak velmi žádoucí, aby byly nezávislé a mohly si konkurovat. Účast sdružení CZ.NIC by v takovém případě působilo jen a pouze jako nežádoucí regulační prvek, který by mohl zapříčinit, že žádná konkurence dokonce vůbec nevznikne. (Nebo to je záměr? Popravdě, v kontextu všeho výše uvedeného by mě to už nepřekvapilo…)

    > Pravdivou skutečností je, že sdružení CZ.NIC za takovéto situace odmítlo podepsat smlouvu se sdružením CZ.REG, provozovatelem doménového aukčního systému dAukce

    Je tomu tak proto, že systém dAukce nabourával spekulativní aktivity odchytu expirujících domén „známých firem”? dAukce konečně nabídlo na trhu alternativu i pro běžného člověka, který dříve měl pramalou šanci „chytit” hezkou expirující doménu. Toto skutečně není obecně prospěšný projekt? Pak se odkazuji na řečnickou otázku položenou výše.

    > Z průzkumu mezi evropskými správci národních domén vyplývá, že poskytování obsahu zóny libovolnému zájemci je v Evropě ojedinělé.

    V této souvislosti by nebylo od věci uvést i dlouhý výčet všech dalších aktivit sdružení, které jsou v evropském kontextu ojedinělé a přesto od nich CZ.NIC neupouští. Proč tedy od této jedné ano?

    (A na zbytek už reagoval pan Kubíček výše, takže příslušné body jsem ve své reakci vynechal. U některých bodů jsem záměrně zvolil nadsázku pro lepší zviditelnění nesmyslnosti řady tvrzení, ale věřím, že toho se každý bez problémů dovtípil.)

    Dříve bývalo sdružení CZ.NIC otevřenější a člověk by i řekl, že komunikovalo více narovinu, než jak se tomu zdá být nyní. Nenašel jsem v jejich vyjádření jediný pádný argument. Už z principu věci bych byl rád, pokud by pádný argument ze strany sdružení padl, nebo bylo od tohoto uzavírání upuštěno.

  • 25. 3. 2011 7:46

    JirkaS (neregistrovaný)

    Souhlasím.
    Doteď jsem měl CZ.NIC za jednu z mála tuzemských organizací, které fungují, jak mají. Ale teď vidím, že je to úplně stejná banda jako jinde. :-(
    Víc toho raději psát nebudu, protože bych za ta sprostá slova musel být zcenzurován...

  • 25. 3. 2011 10:50

    Mintaka (neregistrovaný)

    Dle toho co jsem si o této věci přečetl, nesouhlasím s postupem a argumenty CZ.NIC

  • 25. 3. 2011 11:39

    vidím to jinak (neregistrovaný)

    mě to spíše přijde, že ty data jsou než zneužitelná, použitelná a to ke kontrole samotného CZ NICu a naopak jejich utajování může privilegovat spekulanty

  • 25. 3. 2011 13:17

    hippo (neregistrovaný)

    A nesnazi se nahodou cz.nic timto krokem zabranit spekulovanim s domenama ? Zrovna co se tyce kraxnetu, tak je to pro mne rovnitko spekulanta. Moc do problemu nevidim (myslim zonove soubory a domeny) , ale prima je, ze sice do teto doby bylo s CZ.Nicem vse v poradku, ale jak zakrici jeden spekulant, ze uz nemuze luxovat databazi cz.nicu a ukaze to oni jsou ti spatni, hned se prida stadecko, protoze se jim zda, ze velkej bije maleho. Jiste si domenu radeji normalne koupite, nez vydrazite od pana Kubicka ne ?

  • 25. 3. 2011 14:24

    oxo

    Souhlasim,
    podle me maji ten "archiv domeny .cz" jen kvuli tomu aby mohli sledovat kdy ktera domena expiruje a podobne.

    Coz o to, kdyz si ty dva tisice za pristup k AXFR zaplatili tak proc ne (i kdyz osobne jsem rad ze se s tim cz.nic snazi neco delat), ale stve me, ze se snazi tvarit jakoby delali neco co je pro nekoho buhvijak uzitecny, pritom je to spis naopak.

  • 25. 3. 2011 16:09

    xHire

    > kdyz si ty dva tisice za pristup

    Já teda v ceníku CZ.NICu vidím cenu 10 000 Kč/rok. 2 000 Kč je navíc k tomu DPH (tj. dohromady 12k Kč/rok).

    > ale stve me, ze se snazi tvarit jakoby delali neco co je pro nekoho buhvijak uzitecny, pritom je to spis naopak.

    Vám například dAukce.cz provozovaná sdružením CZ.REG nepřijde užitečná? Vizte můj komentář níže, abych se nemusel opakovat.

  • 25. 3. 2011 16:35

    oxo

    > Já teda v ceníku CZ.NICu vidím cenu 10 000 Kč/rok. 2 000 Kč je navíc k tomu DPH (tj. dohromady 12k Kč/rok).

    Kdyz jsem se o to pred par lety zajimal, tak jsem tusim nasel cenu dva tisice, ale nemyslim ze je to zasadni rozdil.

    > Vám například dAukce.cz provozovaná sdružením CZ.REG nepřijde užitečná?

    Ne, a byl bych rad kdyby CZ.NIC nasel nejaky legalni zpusob jak to zarazit.

  • 25. 3. 2011 16:50

    xHire

    > > Vám například dAukce.cz provozovaná sdružením CZ.REG nepřijde užitečná?
    > Ne, a byl bych rad kdyby CZ.NIC nasel nejaky legalni zpusob jak to zarazit.

    Proč, prosím Vás?

  • 25. 3. 2011 18:29

    oxo

    Jak uz Vam to nekdo psal jinde: nevim co by mi melo prijit uzitecneho na kupovani drahe domeny pres spekulanta, misto primo od cz.nicu.

  • 25. 3. 2011 18:51

    xHire

    A) Pokud nejste registrátor, přímo od CZ.NICu si doménu nekoupíte.

    B) Pokud je doména volná, tak si ji přes svého registrátora zaregistrujete tak jako tak (nebo i registrátora považujete za spekulanta?).

    C) Pokud doména teprve zřejmě volná bude, pak by mělo být Vaší svobodnou volbou, zda si ji zkusíte registrovat přes svého registrátora vlastními silami, nebo využijete služeb někoho třetího. Ale bránit někomu, aby tyto služby poskytoval (což CZ.NIC zřejmě chce) a naopak aby je někdo mohl využívat, nepovažuji za správné. O tom, zda nějaká služby bude či nebude existovat, by měl rozhodnout trh (poptávka po příslušných službách) a ne centrální plánovač. To už jsme tu měli a víme, jak to vypadalo.

    D) Domény, co vlastní spekulanti, jen tak volné nebudou, takže jinou možnost, než je koupit od nich, člověk stejně nemá a zákaz přístupu k zóně to nevyřeší.

    E) Mám dojem, že se v této diskusi začal systém dAukce označovat za spekulantský. Přijde mi to přinejmenším zavádějící, neboť CZ.REG sám od sebe žádné domény neskupuje, ani neregistruje -- registruje je pouze na základě objednávek zákazníků. Co je na poskytování takové služby spekulantského?

  • 25. 3. 2011 20:20

    oxo

    Registratora za spekulanta samozrejme nepovazuji, protoze kdyz si koupim domenu pres registratora, tak vim presne kolik za ni zaplatim, a pokud nikdo jiny neprisel drive, tak ji i dostanu.

    Oproti tomu, dAukce si lukrativni domenu koupi pro sebe (ehm ano, po necim upozorneni, ale to je jedno) a pak ji proda tomu kdo da vic.

    Ale nevim kde berete, ze Vam nekdo chce omezovat Vasi svobodnou volbu, nebo branit nekomu v podnikani. To asi ani nejde, jenom nevidim duvod proc by tyhle, minimalne sporne, praktiky mel CZ.NIC primo podporovat.

    Nicmene pokud si myslite ze jsou k Vam nespravedlivi, tak myslim ze se muzete stat clenem a zkusit to nejakym zpusobem nechat prohlasovat (nejspis). I kdyz vetsinovy nazor uz vlastne znate, kdyz ty smlouvy vypovedeli.

  • 25. 3. 2011 21:25

    zyx (neregistrovaný)

    já jsem pro trensparentní přístup, tj. to jakými daty může disponovat (a znežívat je) někdo z CZ NIC, to má známo i veřejnosti..

    nevím co to je špatného na tom, že někdo je tzv. doménový spekulant, svého času tímto označením označovali doménový překupníci své konkurenty

  • 25. 3. 2011 22:15

    xHire

    > a pokud nikdo jiny neprisel drive, tak ji i dostanu.

    U zajímavé domény je pravděpodobnost, že přijde někdo dříve než Vy, velmi vysoká. Raději tedy nebudete mít nic, než abyste eventuálně zaplatil o něco vyšší částku. Každopádně je to ale Vaše svobodná volba.

    Upřímně řečeno, nacházím u Vás protiřečení – CZ.REG (provozovatele dAukce) označujete za spekulanta (nebo někoho v tom smyslu), ačkoli se jedná o sdružení registrátorů, které za spekulanty samozřejmě nepovažujete. Tak jak, jsou nebo nejsou registrátoři spekulanti?

    Vy se asi cítíte hodně povolán k hodnocení toho, co je a co není sporná praktika, že? Krom toho CZ.NIC dosud dAukce ani podobné nijak nepodporoval. Nyní jim naopak chce co možná nejvíce znepříjemnit činnost.

    Pokud bychom se měli řídit podle toho, co říkáte, pak by musela zasáhnout „(ne)viditelná ruka regulátora”, protože všude okolo nás je spousta spekulantů – v nemovitostech, v sázení, a především na burze – a co víc, firmy, co zprostředkovávají přístup k burzovním trhům, dokonce nabízejí celou škálu prostředků pro výkon takové činnosti a ještě na ně poskytují školení! Divím se, že ještě burzy proti tomu nezasáhly. Analogicky: „nevidim duvod proc by tyhle, minimalne sporne, praktiky mely burzy primo podporovat.” Někdo by je asi měl upozornit, že to dělají „špatně”…

    > Nicmene pokud si myslite ze jsou k Vam nespravedlivi

    Tady primárně vůbec nejde o mě, ale o princip. Oni dělají něco, „nějak” se to snaží obhájit, ale pokud jste nečetl můj komentář, tak jejich argumenty nemají s deklarovaným cílem vůbec co dělat.

    > se muzete stat clenem

    Hádám, že asi není úplně jednoduché se stát členem zájmového sdružení právnických osob, když nejsem právnická osoba. :c)

    > vetsinovy nazor

    Většinový názor představenstva, tedy 5 lidí, co v představenstvu byli v době, kdy se o tomto rozhodlo. Nevím, jestli jsou to stále ti samí, ale aktuální zastoupení oněch 5 lidí je následující: zástupce ISP, držitelů doménových jmen, ISP (podruhé), registrátorů a ISP (potřetí).

  • 25. 3. 2011 23:59

    oxo

    >U zajímavé domény je pravděpodobnost, že přijde někdo dříve než Vy, velmi vysoká. Raději tedy nebudete mít nic, než abyste eventuálně zaplatil o něco vyšší částku. Každopádně je to ale Vaše svobodná volba.

    Byl jsem u zacatku nekolika vetsich projektu a u zadneho to neprobihalo tak ze by se vymyslelo nejake jmeno a pak se cekalo do buhvikdy na (pouze moznou) expiraci domeny.

    Ostatne, nechtela by dAukce publikovat seznam prodanych domen? Nikde to tam nevidim, a <ironie> myslim ze na to mame vsichni pravo</ironie>. Alespon me osobne by zajimalo co bezi na domenach typu "debetni-karty.cz", "hypo-teky.cz", "Sesnamka.cz" a podobnych. Jiste to budou vsechno velmi zajimave projekty. Tolik asi k uzitecnosti pro ceskou internetovou verejnost.

    > Upřímně řečeno, nacházím u Vás protiřečení – CZ.REG (provozovatele dAukce) označujete za spekulanta (nebo někoho v tom smyslu), ačkoli se jedná o sdružení registrátorů, které za spekulanty samozřejmě nepovažujete. Tak jak, jsou nebo nejsou registrátoři spekulanti?

    Je dost smutne, ze takove verohodne sdruzeni nema na webu seznam svych clenu. Potom se na takovou otazku neda dost dobre odpovedet.

    K tomu zbytku: Divim se, ze se nerozcilujete, ze Vam z Burzy nechodi seznam firem, ktere druhy den zkrachuji, abyste mohl prodat jejich akcie drive a za lepsi cenu nez ostatni.

  • 26. 3. 2011 23:17

    dAukce (neregistrovaný)

    Ostatne, nechtela by dAukce publikovat seznam prodanych domen?

    Seznamy drazenych domen poskytujeme ve strojove zpracovatelnem formatu RSS. Zebricek prodanych domen pak publikuje kazdy tyden napr. blog 404m.cz

    Alespon me osobne by zajimalo co bezi na domenach typu "debetni-karty.cz", "hypo-teky.cz", "Sesnamka.cz" a podobnych. Jiste to budou vsechno velmi zajimave projekty. Tolik asi k uzitecnosti pro ceskou internetovou verejnost.

    Tak tady jste si ale spletl dva projekty :) dAukce.cz - kde se drazi uvolnene domeny, ktere se povedlo nove zaregistrovat a netAukce.cz, kde kazdy muze prodavat takove domeny, jake ma.

    Mimochodem domenu debetni-karty.cz dnes koupila vyznamna SEO agentura a brzy na ne bude prevedena.

  • 25. 3. 2011 16:02

    xHire

    > A nesnazi se nahodou cz.nic timto krokem zabranit spekulovanim s domenama ?

    Jak se zabrání spekulování s doménami tímto krokem? Aspoň náznak prosím.

    > jak zakrici jeden spekulant

    To je pro mě novinka, že Kraxnet spekuluje s doménami. :-D Ještě jsem na žádnou jejich spekulativní doménu nenarazil (zato znám řadu skutečných spekulantů) -- nemohl byste prosím nějakou uvést?

    > ze uz nemuze luxovat databazi cz.nicu

    Spojení „luxování databáze CZ.NICu” je vtipné, s ohledem na to, že se jedná jen o obsah DNS zóny, navíc placený a podmíněný smlouvou.

    > ukaze to oni jsou ti spatni, hned se prida stadecko, protoze se jim zda, ze velkej bije maleho

    Nezdá. Ale pokud má na české domény CZ.NIC z principu monopol a umane si uzavřít současné relativně otevřené přístupy k některým zdrojům, aby omezil konkurenci mezi registrátory a dalšími subjekty, tak tu něco smrdí, to se na mě nezlobte.

    > Jiste si domenu radeji normalne koupite, nez vydrazite od pana Kubicka ne ?

    To by mě zajímalo, jak si mám „normálně” koupit doménu, která teprve za pár dní expiruje a spekulant si zajistí registraci maximálně několik vteřin po uvolnění domény? Co jiného než vydražení na dAukce od sdružení CZ.REG (nikoli tedy pana Kubíčka) doporučíte, abych měl nějakou šanci doménu získat?

  • 25. 3. 2011 16:52

    Marek Antoš

    > To by mě zajímalo, jak si mám „normálně” koupit doménu, která teprve za pár
    > dní expiruje a spekulant si zajistí registraci maximálně několik vteřin po
    > uvolnění domény?

    Tohle je správná otázka, ale je potřeba začít o úroveň výš: u toho spekulanta. Nemyslíte, že když nebude mít k dispozici seznam domén, aby se na každou z nich mohl dotázat a zjistit si datum expirace, tak se mu ta automatizovaná registrace "čehokoliv expirujícího" do pár vteřin zkomplikuje? Vám to podle mého názoru naopak pomůže, protože když máte zájem o konkrétní jednu doménu, tak její expiraci zjistíte snadno.

  • 25. 3. 2011 19:26

    xHire

    Připustíme-li fakt, že valná většina atraktivních domén již registrovaná je, tak mu stačí i nějaký starý seznam domén. Pak zablokování přístupu k celému obsahu zóny ničemu nepomůže.

    To, že by mi pomohlo, že nebude přístupný obsah zóny, je velmi diskutabilní. Například můžu mít zájem o doménu, o které jsem přesvědčen, že je natolik zajímavá, že ji majitel expirovat nenechá (a nabídku na odprodej této domény odmítne), takže ji ani nebudu sledovat (nemluvě o situaci, kdy má doména expiraci téměř za rok). Naopak spekulant mající starý seznam, o této doméně bude vědět a bude velmi dobře připraven na její odchyt.

    Jenom pro upřesnění: nemluvím o ryze teoretické možnosti, ale přesně toto se mi stalo. Když před drahným časem skončil projekt Pastebin.cz, kontaktoval jsem majitele domény, zda bude projekt pokračovat, na což mi odpověděl, že nebude. Když jsem projevil zájem o odkoupení této domény s tím, že bych rád v provozu projektu pokračoval, tak vůbec nereagoval. Doménu jsem pak již nesledoval, až se před pár dny objevila v dAukci, tak jsem si ji díky tomu předregistroval a dnes získal. Nebýt toho, tak bych si zřejmě opět ani neškrtl.

    Ono je více pohledů na věc a nepovažuji za správné vytvářet „oficiální jediný správný názor”, takže pokud někdo chce využít služeb typu dAukce, měl by mít tu možnost. A nechápu, co je CZ.NICu do toho, jestli a jak někdo takovou službu provozuje – jeho úkolem je zabezpečit spolehlivý provoz a správu domény CZ a ne dohlížet a rozhodovat o tom, jak kdo a v čem podniká.

    Čím by mi navíc pomohl v získání například oné domény pastebin.cz, kdyby se mu podařilo zabránit projektu dAukce v plnohodnotném provozu? Jak jsem už psal v reakci na jiný příspěvek: pokud by neměli lidé zájem o služby tohoto typu, tak by dozajista neexistovaly a lidé by si domény registrovali až někdy po expiraci standardním způsobem u registrátora. Ovšem zájem o ně jasně ukazuje, že na trhu i internetu mají své čestné místo.

  • 25. 3. 2011 20:26

    bohouš (neregistrovaný)

    Celý váš obsáhlý příspěvek je založený na předpokladu, ze dAukce nemůže bez přístupu k zóně existovat. To mi připadá naprosto nesmyslné a nevidím žádný náznak v jednání CZ.NICu, který by omezoval působení dAukce.
    Aukro také určitě nepotřebuje přístup k databázi veškerého u nás nabízeného zboží, k tomu, aby ho lidé mohli prodávat...

  • 25. 3. 2011 22:16

    xHire

    > nevidím žádný náznak v jednání CZ.NICu, který by omezoval působení dAukce.

    Pomůžu – cituji z oficiálního vyjádření CZ.NICu uvedeného v článku:

    Pravdivou skutečností je, že sdružení CZ.NIC za takovéto situace odmítlo podepsat smlouvu se sdružením CZ.REG, provozovatelem doménového aukčního systému dAukce

    Co to tedy je, když ne omezení působení? Jim jsou systémy jako dAukce vyloženě trnem v oku, ovšem nějaký kloudný důvod k tomu nemají (nebo ho alespoň neuvedli ve svém vyjádření).

  • 25. 3. 2011 13:15

    Pavel 'TIGER' Růžička (neregistrovaný)

    Jó, není nad to mít nad něčím uplnou kontrolu, nikoho k tomu nepustit, zbytkem světa opovrhovat a užívat si tu svou moc. V minulých časech jsme uměly více táhnout za jeden provaz, než dnes ... Je smutné, co z nás ona "svoboda" udělala. Na to znám i pěknou písničku od Olympicu, jmenuje se JÁ ... Jenže tato planeta není jen pro jednoho člověka. Bohužel nejhorším tvorem planety je fakt člověk a z přírody se neponaučí a neponaučí ... ZKRÁCENĚ: "JSEM ZNECHUCEN!"

  • 25. 3. 2011 14:08

    rejpal (neregistrovaný)

    >> V minulých časech jsme uměly více táhnout ...

    S pohlavím pana Růžičky zřejmě není něco v pořádku. ;)

  • 25. 3. 2011 15:39

    P_jako_Pé (neregistrovaný)

    To by mě tedy vážně zajímalo :) Když jsou v diskusi i kraviny, a šedé (nekvalitní diskuse?) nejsou.

  • 25. 3. 2011 19:51

    OVrscout (neregistrovaný)

    Kdyby radeji podpořili IPv6. Třeba nějakým tím tunelem do IPV6, ale něco co využije i běžný uživatel za několika naty a ne "6to4" co je bez veřejné IP k ničemu.
    Takové Teredo, nebo něco podobného by to tu mohlo aspoň trochu rozvlnit když už né rozhýbat.

  • 25. 3. 2011 22:47

    xHire

    Rozhodně zajímavé je v této věci srovnání se sousedním Slovenskem. Tamní akciová společnost SK-NIC poskytuje zcela volně seznam všech registrovaných domén, včetně řady zajímavých údajů. (Vizte sekci Dokumenty na webu SK-NICu.)

    Naproti tomu „otevřené neziskové sdružení” CZ.NIC ruší přístupy smluvních partnerů k obsahu zóny domény CZ (to sice není totéž, co poskytuje výše uvedený SK-NIC, ale nic lepšího srovnatelného CZ.NIC neposkytuje).

  • 26. 3. 2011 7:38

    Jan Angelovič (neregistrovaný)

    Přečetl jsem si obchodní podmínky služby "Předregistrace" na dAukce.cz a naprosto nechápu:

    1) Pošlete jim zálohu se žádostí o "Předregistraci"

    2) Oni si za vaše peníze zaregistrují doménu na své jméno a dají ji do Aukce, kdyby byl někdo ochoten za ní dát více než vy! V takovém případě vám milostivě odblokují tuto částku na vašem účtu a doménu nedostanete.

    3) Pokud (znechucen tímto jednáním), budete chtít své peníze zpět, zaplatíte 150 Kč za vystavení "dobropisu".

    4) Když se žádný jiný zájemce nenajde, milostivě na vás doménu převedou.

    5) Pokud 2 roky nic nekoupíte, bude vám ze zálohy strženo 500 Kč.

    Nedivím se CZ.NIC, že nechtějí podporovat lidi, kteří jsou schopni podnikat takovým způsobem, ale proč to neřeknou na rovinu?

    (Pokud jsem obchodní podmínky pochopil špatně, prosím pana Kubíčka, ať to zde uvede na pravou míru.)

  • 26. 3. 2011 8:33

    Lenin POWER!

    Vzdyt nemusite jejich sluzby vyuzivat. Stejne jako si nemusite kupovat nemovitost pres realitni kancelar. Pro nektere lidi je tohle dobra nabidka protoze dostanou moznost si koupit v aukci domenu, kterou by jinak tezko schaneli.

    CZNICu jde spis o to ze chytat expirovane domeny mohou podle nich jen ty spravne firmy ci lidi, kterym prihrajou neoficialne ty data. Ve vetsine statu jsou seznamy domen co jdou do dropu volne k dispozici a nikomu to nevadi. Vsichni maji stejnou moznost si expirovanou domenu chytnout. Verisign navic dava i kompletni export registru /pravda jen 1x tydne, pokud si nepriplatite/.

    Ceska specialita je ta, ze obchodnikum se misto aby se podporili tak se jim hazi vsemozne klacky pod nohy aby nahodou neco nevydelali. Prazska burza je to samy, debilnejsi podminky tezko najdete pak se divte ze lidi radsi jedou NYSE, LSE a TSE. Pak si muze prazska burza knourat ze se ji obchody moc nehejbou. Capital Partners dostala pokutu za:
    ;;
    Firma se podle ČNB navíc provinila takzvaným nadměrným obchodováním, tedy uskutečňováním obchodů v takové frekvenci, která maximalizovala její příjem z poplatků za realizaci obchodů a současně neúměrně zvyšovala náklady zákazníků.
    ;;
    To je naprosto normalni chovani brokera, ze chce maximalizovat svuj zisk.

  • 26. 3. 2011 9:01

    Jan Angelovič (neregistrovaný)

    Mně nevadí ani aukce domén, ani předregistrace. Např. RegZone nabízí také možnost pokusit se "zabrat" expirující doménu, ale pokud v tom uspěje, doména je vaše.

    Klasičtí spekulanti jdou alespoň s kůží na trh: Registrují zajímavé domény v naději, že je následně prodají dráž. Ano, s klesající cenou domén je jejich riziko nižší, ale stále je možné, že o doménu nikdo stát nebude.

    Jenže dAukce nic neriskuje: Odchytí hejla, který nuluje riziko neprodejné domény a navíc se "zboží", které pro něho pořídili, snaží prodat někomu jinému dráž. Podle mého je žádost o předregistraci z hlediska občanského zákoníku klasická příkazní smlouva a pochybuji, že by jakýkoliv soud měl pochopení pro postup dAukce.

  • 26. 3. 2011 9:49

    Lenin POWER!

    Klasičtí spekulanti jdou alespoň s kůží na trh: Registrují zajímavé domény v naději, že je následně prodají dráž. Ano, s klesající cenou domén je jejich riziko nižší, ale stále je možné, že o doménu nikdo stát nebude.

    Ale vubec ne, o 95% domen co si zaregistruji nikdo nikdy stat nebude, na tech budou mit bannery a parking v nadeji ze to nekdo napise do browseru, protoze na tu domenu nevede ani zadny dokaz. Podivejte se kolik domen jde do dropu kazdy den. Ale tech 5% ty udelaji velmi vysoky zisk.

    Vzdyt jaky je princip uspesneho obchodu? Minimalizovat riziko, maximalizovat zisk a najit nekoho kdo na to pristoupi. Vzdyt mne to lidi delaji bezne, cas od casu mi prichazeji obchodni nabidky od rootaku a jak vypadaji: vsechno riziko nese lenin, vsechen zisk nesou oni a neruci za nic. Ja je z toho nevinim. Je prece jen na mne zda tu hru s nima budu hrat nebo ne.

    daukce nejsou ani zlodeji ani podvodnici. Jen nabizeji podminky co jsou jednostrane vyhodne pro ne. To dela dnes kdokoliv kdo ma pozici v ktere si ty podminky muze prosadit.

  • 26. 3. 2011 23:51

    Jiří Kubíček (neregistrovaný)

    (Pokud jsem obchodní podmínky pochopil špatně, prosím pana Kubíčka, ať to zde uvede na pravou míru.)

    Není mi moc jasné, proč se v kontextu tohoto článku řeší dAukce (omezení přístupu k zóně všem subjektům se dAukce může marginálně dotknout nejdříve za rok), ale rád na Vaše dotazy odpovím.

    3) Pokud (znechucen tímto jednáním), budete chtít své peníze zpět, zaplatíte 150 Kč za vystavení "dobropisu".

    Tento administrativní poplatek jsme do ceníku a obchodních podmínek zakomponovali před startem služby, kdy jsme se obávali velkého počtu dobropisů a s tím spojené administrativní zátěže (dobropisy musí protistrana potvrzovat a teprve potvrzením vzniká zdanitelné plnění). Nicméně se ukázalo, že dobropisů mámě ročně jen asi šest a nikomu jsme nikdy poplatek 150 Kč nenaúčtovali. V sesterském projektu netAukce.cz jsme tento poplatek do ceníku už ani neuváděli a při příští aktualizaci obchodních podmínek ho všude zrušíme.

    5) Pokud 2 roky nic nekoupíte, bude vám ze zálohy strženo 500 Kč.

    Tento článek obchodních podmínek slouží k tomu, abychom nemuseli donekonačna evidovat nevyčerpané zbylé zálohy nižší než 500 Kč (např. 15 Kč), pokud se o ně protistrana nepřihlásí a více než dva roky nemá žádný pohyb na kreditním účtu. Pokud má někdo zálohu vyšší než 500 Kč, dáme si práci a zkusíme ho kontaktovat a zálohu mu vrátit.

    Přečetl jsem si obchodní podmínky služby "Předregistrace" na dAukce.cz a naprosto nechápu

    Pro pochopení projektu dAukce.cz je potřeba podívat detailněji na aktuální situaci na trhu s expirovanými doménami. Kromě projektu dAukce.cz nabízejí expirované domény někteří registrátoři systémem first-come first-serve (tedy pokusí se zaregistrovat doménu pro toho, kdo si ji u nich objednal jako první) a pak zde existují registrátoři, kteří chytají domény pro sebe a tvoří si velká portfolia.

    My žádné domény vlastnit nechceme, nebudeme tedy budovat žádné portfolia, ale nelíbí se nám ani systém first-serve, protože nahrává těm, kteří mají seznamy domén a podaří se jim pak jako prvním doménu u registrátorů předobjednat.

    My jsme chtěli dát všem stejnou možnost naším prostřednictvím doménu získat. A jak určit, kdo ze zájemců ji má dostat? Nejspolehlivější nám přišel tržní způsob, proto máme aukci. U obdobných služeb v zahraničí bývá obvyklé, že aukce se mohou ale zúčastnit pouze ti, kteří měli doménu předobjednanou. Tohle se nám nelíbí, proč by se aukce nemohl zúčastnit někdo, kdo doménu sleduje, zkoušel zaregistrovat prostřednictvím jiného registrátora, ale štěstí při registraci nahrálo nám?

    Rozhodli jsme se proto mít aukční systém otevřený a během dvou dnů od registrace, kdy probíhá aukce, umožnit účast všem. Protože ale nemůžeme dopředu vědět, o jaké domény bude zájem, zavedli jsme systém předregistrací, kde ti, kteří mají o doménu dopředu zájem nás svou předregistrací požádají, abychom se doménu pokusili zaregistrovat. Po startu služby jsme tyto uživatele odměňovali sníženou výší prvního příhozu, ale před časem jsem i tuhle jejich výhodu zrušili.

    Je tedy na každém, zda bude předregistrovávat, či zda se bude pouze účastnit aukcí (o kterých se dozví na webu dAukce.cz, z RSS nebo z každodenního emailového reportu). Když nepředregistruje, riskuje tím pouze to, že doménu nebudeme vůbec chytat, případné aukce se však může zúčastnit vždy.

  • 27. 3. 2011 21:51

    Jan Angelovič (neregistrovaný)

    Dobrý den, děkuji za odpověď. Je to zajímavý pohled na věc, ale přci jen mi ten prvotní zájemce přijde využitý.

    Proč by ostatní zájemci také nemohli poslat jistinu? Při cenách domén mi těch pár stovek nepřijde rozhodujících. Navíc je může mít stále na účtě a jen se hlásit do aukcí. Pokud jde o jiné registrátory, tak mu holt nezbude, než poslat peníze všem, kteří předregistrace nabízí. Ale pokud má opravdový zájem a opravdový projekt, tak je to to nejmenší.