Hlavní navigace

Alexandr Butin: nápadů jsem měl hodně

6. 3. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Balík SeaMonkey hledal své logo poměrně dlouho a nakonec autoři vyhlásili soutěž, do které se mohl se svým nápadem přihlásit kdokoliv. Logo zřejmě znáte, ale málokdo už ví, že autorem vítězného návrhu je Čech. Jak svůj nápad realizoval? Co je vlastně na zmíněném obrázku? Jak vypadala cena za nejlepší návrh?

Odkud vlastně jsi a kde tě můžeme potkat?

Narodil jsem se hóóódně daleko a nějakým zázrakem nebo spíše náhodou jsem se dostal zrovna do ČR. Svojí přítomností zde straším již 7 let a asi tu ještě nějakou chvíli zůstanu. Pokud mě chcete potkat osobně, zavítejte na některý z pravidelných brněnských srazů „Linux v Brně”.

Používáš vlastně běžně SeaMonkey?

Spíše ne. Jako designer a vývojář internetových stránek a aplikaci potřebuji širokou škálu vývojářských nástrojů a v danou chvíli pro Firefox se toho nabízí nejvíce. Ovšem před vznikem Firefoxu jsem Mozillu aktivně používal.

Kdy jsi jej začal používat? Kdo tě k němu přivedl?

Odhadem od roku 2003 (v té době Mozilla Application Suite), kdy jsem pozvolna začal pronikat do světa Linuxu. Za to můžu byt vděčen především Tomáši Janouškovi.

Co ti na SeaMonkey vyhovuje a co ti naopak chybí?

Alexandr Butin

Mezi klady bych určitě zařadil koncepci jednoho celku, kdy uživatel dostane prohlížeč, e-mail a IRC klienta, atd. Pro určitou část uživatelů je to určitě přehlednější. Mně osobně však chybí širší podpora rozšířeni.

Přihlásil ses do soutěže sám? Nebo někdo z kolegů řekl: „Jdi do toho, ty na to máš!”

Přihlásil jsem se sám. Tuším na CZilla.cz o soutěži byla zmínka, a tak jsem si řekl: Proč to nezkusit?

Napadlo tě, že můžeš vyhrát? Věřil sis nebo jsi to chtěl jen tak zkusit?

V podobných situacích spíše dělám maximum a nechávám se překvapit. Na výhru jsem de facto vůbec nemyslel.

Jak dlouho ti výroba loga trvala a v čem jsi jej dělal?

Trvalo to několik týdnů. Různých nápadů jsem měl hodně, ale jen pár jsem dostal z papíru na obrazovku. Také jsem takticky vyčkával, co se začne objevovat v galerii návrhů od ostatních soutěžících. Navíc finální návrh byl o něco zjednodušen kvůli striktnímu požadavku, aby to bylo použitelné i v 256 barvách. Nástroj, ve kterém jsem „tvořil”, zůstane výrobním tajemstvím. K tomu jen dodám, že bez tužky a papíru by nejspíš nic nevzniklo.

Soutěžní návrhy byly velmi různorodé, co bylo inspirací právě tobě?

Když se navrhuje logo, musí se promyslet jeho celková koncepce, motiv, co má vyjadřovat a symbolizovat. Byl jsem docela překvapen, když se v galerii návrhu začaly objevovat skutečné opice. V návrhu jsem vycházel ze skutečné podoby tvora „Artemia salina”. Zkoumal jsem všechny stadia vývoje a podoby, až jsem narazil na použitelný tvar. Finální logo vychází z tohoto stadia:

Artemia

Další variantu lze vidět v pravém spodním rohu splashscreenu.

Co jsi vlastně v soutěži vyhrál?

Nic, ale mám přislíbené pivo od Roberta Kaisera :).

Zabýváš se tvorbou grafiky profesionálně nebo jen ve volném čase?

Tvorbou grafiky a webdesignem se živím už několik let. Bohužel ale čim dal méně zbývá času na podobné aktivity.

Seamonkey logo

Co považuješ zatím za svůj největší úspěch? Je to logo pro SeaMonkey nebo něco jiného?

Z nekomerčních aktivit je to rozhodně největší úspěch a doufám, že nebude poslední.

Denně se na tvé logo dívají tisíce lidí. Někomu se líbí, jiní na něj nadávají. Jak se s tím vyrovnáváš?

Jednoduše nijak. Představil jsem svoje pojetí loga a lidi si ho zvolili. Pokud by bylo hodně škaredé, určitě by bylo zvoleno jiné. Navíc vyhovět každému gustu prostě nejde.

Je známo, že mnoho vývojářů Firefoxu a SeaMonkey používá MS Windows. Jak jsi na tom se systémem ty? Máš zkušenosti s Linuxem? Pokud ano, s jakou distribucí?

Snažím se byt platformě nezávislým. Jako mnozí z nás jsem začínal s Windows, Linux používám od roku 2003 a stále jej provozuji na routerech a serverech. Ovšem primárním pracovním systémem je pro mě MacOS X.

Připravuješ ještě podobné další návrhy pro jiné projekty nebo jsi s tvorbou grafiky pro open source skončil?

Jak jsem psal výše, v poslední době mám čim dál míň času na podobné aktivity. Mým posledním neúspěšným pokusem byl návrh loga GnuPG. Na druhou stranu podobné nabídky jsou spíše vzácností. Schválně, zkuste prohledat třeba Root.cz a ABCLinuxu.cz, jestli najdete víc ohlášených příležitostí. Věřím, že to půjde spočítat na prstech jedné ruky.

CS24_early

Děkuji za rozhovor.


Za inspiraci a pomoc děkuji Martinu Hassmanovi.

Líbí se vám logo SeaMonkey?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.