Hlavní navigace

Aliance proti Red Hatu, možnost vyzkoušet KDE 6

14. 8. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: DreamWorks
Společnosti CIQ, Oracle a SUSE nedávno oznámily vznik asociace OpenELA s cílem poskytovat a bezplatně zpřístupnit fork RHEL. Vývojáři linuxové distribuce KDE neon nedávno oznámili vydání experimentálního archivu.

Aliance proti politice Red Hatu

Rozhodnutí Red Hatu omezit přístup k svému zdrojovému kódu šokovalo komunitu a vyvolalo bouři nesouhlasných reakcí. Tímto tahem byly především postiženy tři hlavní distribuce odvozené od RHEL – Rocky Linux, AlmaLinux a Oracle Linux.

Překvapivě se k nim připojila společnost SUSE, která ve jménu hodnot open source oznámila, že bude investovat 10 milionů dolarů na vývoj svobodného klonu RHEL. Společnosti CIQ, Oracle a SUSE nedávno oznámily vznik asociace Open Enterprise Linux Association (OpenELA) s cílem poskytovat a bezplatně zpřístupnit zdrojový kód pro všechny odvozené distribuce založené na RHEL.

OpenELAOpenELA

Možnost vyzkoušet KDE 6

Vývojáři linuxové distribuce KDE neon nedávno oznámili vydání experimentálního archivu, který vyzkoušet nadcházející vydání softwaru od KDE. Nestabilní verze KDE neon založené na Ubuntu nyní nabízí prostředí KDE Plasma 6 (které je momentálně ve vývoji), ale aplikace napsané pomocí KDE Frameworks 6 jsou opatrněji představovány v tomto novém experimentální archivu, odděleném od hlavního systému.

Díky tomu tak můžete vyzkoušet a testovat jak prostředí KDE6, tak aplikace pro něj určené (které jsou ještě v pre-alfa fázi vývoje a zatím velmi nestabilní) nezávisle na sobě.

KDE neon unstableKDE neon unstable

Ubuntu 22.04 s jádrem 6.2

Společnost Canonical vydala Ubuntu 22.04.3 LTS, třetí opravné vydání své nejnovější dlouhodobě podporované řady operačního systému Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish). Je poháněno jádrem Linux 6.2, které do něj bylo importováno z Ubuntu 23.04 (Lunar Lobster) a obsahuje aktualizované ovladače Mesa 23.0.4, stejně jako všechny aktualizované balíčky a záplaty.

Spolu s Ubuntu vyšla aktualizace i pro Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Studio, Ubuntu Budgie, Ubuntu MATE a  Ubuntu Kylin. 22.04.3 je také posledním opravným vydáním, protože podpora pro Ubuntu 22.04 LTS je pouze tři roky, nikoliv pět let, jako je tomu u variant Ubuntu Desktop a Ubuntu Server.

Ubuntu 22.04

PineTab-V získal pracovní plochu s KDE

PineTab-V je cenově dostupný tablet postavený kolem RISC-V JH7110 SoC (který je používán na deskách Pine64 Star64). Má 10,1 palcový HD displej, 4 GB RAM, 64 GB eMMC úložiště a skromnou cenovku 160 dolarů (3500 korun). Když Pine64 letos vydal tento tablet, bylo jasné, že softwarová podpora, zejména použitelné desktopové distribuce Linuxu, bude na začátku chybět. Ale zdá se, že ne na dlouho.

CS24_early

Vývojář s přezdívkou Yocto zveřejnil pro toto zařízení instalační obraz s prostředím KDE Plasma a všemi jeho aplikacemi. Podle jeho vyjádření existuje seznam věcí, které je třeba opravit, doladit, ale systém označil jako funkční.

KDE Plasma na PineTab-VKDE Plasma na PineTab-V

Nově vydáno

Vyšel MX Linux 23, na Debianu 12 postavené vydání linuxové distribuce se SysVInit a výběrem několika grafických prostředí. Na FreeBSD postavený operační systém pro firewally a routery OPNsense vyšel ve verzi 23.7. Na Debianu postavená venezuelská distribuce Canaima GNU/Linux oznámila vydání verze 7.2. XigmaNAS, otevřené řešení pro síťová úložiště postavené na FreeBSD je k dispozici ve verzi 13.2.0.5.

MX Linux 23MX Linux 23
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.