Hlavní navigace

Ambiciózní prohlížeč Maxthon chce uspět i na platfomě Android

17. 7. 2013
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Maxthon, někdejší nadstavba pro Internet Explorer, je dnes plnohodnotný multiplatformní webový prohlížeč dostupný i v hned několika variantách pro Android. Tvůrci prohlížeče zdůrazňují jeho funkce na bázi cloudu, ovšem mobilní Maxthon zaujme i dalšími unikátními či méně obvyklými funkcemi. Jakými konkrétně?

V seriálu Moderní webové prohlížeče si blíže představíme další zajímavý browser pro populární platformu Android hojně využívanou v chytrých mobilech, tabletech a dalších mobilních zařízeních. Tentokrát se zaměříme na browser Maxthon, jenž je dílem stejnojmenné čínské firmy, která se netají ambicemi proniknout mezi naprostou špičku mezi tvůrci webových prohlížečů.

Historie prohlížeče Maxthon je bohatá. Původně projekt nesl jméno MyIE, přičemž šlo o pouhou nadstavbu pro Internet Explorer a jeho jádro Trident integrované v systému MS Windows. Později přišel rebranding. Ve své třetí generaci se projekt Maxthon stal plnohodnotným prohlížečem používajícím open source jádro WebKit.

Ještě předtím vývojáři experimentovali s rovněž otevřeným jádrem Gecko, které vyvíjí Mozilla primárně pro svůj Firefox, ale nakonec se rozhodli pro WebKit. Jedním z důvodů měly být lepší výkonnostní předpoklady. Dnes se Maxthon řadí mezi pět nejrozšířenějších prohlížečů pro MS Windows, který je dostupný i pro OS X.

Na mobilní scéně Maxthon ještě nepatří mezi ostřílené mazáky, ale je k dispozici pro obě nejvýznamnější mobilní platformy současnosti. Vedle verze pro Android je k dispozici také verze pro iOS. Právě užití jádra WebKit čínskému prohlížeči otevřelo dveře do AppStore. Maxthon přesto dosud z tržního koláče mobilních prohlížečů neukusuje žádné větší sousto.

To je ale problém i jiných mobilních prohlížečů pro moderní platformy Android a iOS, kde čelí obecnému nezájmu uživatelů o alternativní webové prohlížeče. Na platformě iOS je situace ještě složitější kvůli tomu, že nainstalovaný alternativní prohlížeč nemůže plně nahradit systémové mobilní Safari, ve kterém se nadále otevírá řada odkazů, což může obecně statistiky tržního zastoupení jednotlivých mobilních prohlížečů notně zkreslovat.

Tři varianty prohlížeče pro jednu platformu

Zaměřme se nyní konečně jen na Maxthon pro Android. Tvůrci prohlížeče pro zařízení s touto platformou nabízejí na Google Play hned tři jeho varianty. První varianta je určena chytrým mobilům a dalším zařízením s displejem o úhlopříčce do sedmi palců. Maxthon HD je druhá varianta prohlížeče navržená především pro tablety, tedy zařízení s úhlopříčkou od sedmi palců výše.

Tyto primární varianty podporují Android 2.2 (Froyo) a vyšší, takže jsou kompatibilní i se staršími zařízeními. Třetí varianta prohlížeče Maxthon dohledatelná na Google Play je určena konkrétně pro zařízení Pioneer AppRadio, chytré multimediální přehrávače se systémem Android. Tato varianta podporuje Android 2.1 (Eclair) a vyšší.

Maxthon pro Android tedy kráčí zcela odlišnou cestou než mobilní Firefox či Opera, jejichž tvůrci se snaží nabídnout podporu pro široké spektrum zařízení se systémem Android v jediné verzi prohlížeče přizpůsobující se detekované velikosti displeje. Tvůrcům Firefoxu to jde lépe, tvůrcům Opery o něco hůře, jak jste se mohli přesvědčit v předchozích dílech seriálu.

Maxthon přichází se samostatnou variantou určenou zejména pro chytré mobily a variantou určenou přímo pro tablety. Se stejnou filosofií přistupuje i k platformě iOS, pro kterou též existuje Maxthon pro iPhone (chytrý mobil) a iPad (tablet). Tvůrcům prohlížeče pak není zatěžko připravit speciální verzi pro konkrétní zařízení, které cestu k významnějšímu růstu tržního podílu představuje jen těžko.

Otázkou je, jestli nejde o zbytečné tříštění lidských i finančních zdrojů. Nejen na Google Play si lze přečíst řadu negativních zkušeností s nevydařenými aktualizacemi. Buďme ale objektivní, protože podobné stesky doprovázejí i většinu konkurenčních prohlížečů pro Android, což je dáno značnou různorodostí zařízení. Nemluvě o faktu, že si jejich výrobci Android upravují mnohdy za každou cenu.

Maxthon HD pro tablety s větším displejem

Blíže se podíváme na variantu prohlížeče pro tablety, protože i předchozí prohlížeče pro Android byly v rámci seriálu testovány zejména na tabletech. Pro tablety je k dispozici Maxthon HD alias Maxthon for Tab. Jak již bylo uvedeno, podporuje Android 2.2 a vyšší, přičemž je prý optimalizován pro zařízení s úhlopříčkou displeje nejméně sedm palců. Prohlížeč je komunitně lokalizován do češtiny.

Maxthon pro Android přináší tradiční tabbed-browsing.

Samozřejmostí je podpora více otevřených stránek současně. Tabletový Maxthon stejně jako mobilní Google Chrome používá tradiční prohlížení stránek v panelech (tabbed-browsing) známý z osobních počítačů. Pro přepínání mezi jednotlivými otevřenými stránkami tak slouží klasická lišta u horního okraje displeje.

Oproti mobilnímu prohlížeči Google Chrome jsou však „ouška“ jednotlivých panelů (které byly při české lokalizaci nepochopitelně překřtěny na okna) podstatně větší a lépe tedy dotykově ovladatelná. Maxthon navíc podporuje dotyková gesta např. pro otevírání nového panelu, přepínání mezi stávajícími panely a opětovné vyvolání již zavřeného panelu.

Mobilní Maxthon podporuje ovládání pomocí dotykových gest.

Hned po spuštění je k vidění obdoba obrazovky Speed Dial známé z prohlížečů norské firmy Opera Software včetně prohlížeče Opera Mobile pro Android. Na úvodní obrazovku, která se zároveň objevuje při otevření nového prázdného panelu, si lze manuálně přidat odkazy pro rychlý přístup na libovolné stránky ve formě jejich náhledů. Podporováno je jejich přeskupování.

Pro manuální zadání webové adresy a vložení vyhledávacího dotazu slouží společné pole jako v řadě jiných prohlížečů pro mobilní zařízení i osobní počítače. Uživatel si může vybrat, který z dostupných vyhledávačů chce pro konkrétní vyhledávání použít. Překvapením není „našeptávání“ dříve navštívených webových stránek.

Multifunkční pole se zobrazuje v horní části displeje, jak je pro tablety typické. Po jeho levé straně je tlačítko, přes které lze právě prohlíženou webovou stránku uložit mezi záložky (oblíbené položky) nebo vytvořit odkaz na ní na hlavní stránce prohlížeče, popřípadě na domovské obrazovce systému (na ploše). Vpravo vedle řádku s adresou je pak kombinované tlačítko pro aktualizaci stránky nebo zastavení načítání.

Ovládací prvky prohlížeče jsou rozděleny do dvou lišt a menu.

Další tradiční navigační tlačítka jsou však naopak na druhé liště prohlížeče zobrazující se při spodním okraji displeje. Vedle tlačítek pro navigaci vpřed a zpět je zde též tlačítko pro otevření domovské stránky (ve výchozím nastavení jde o hlavní obrazovku s rychlou volbou), přepnutí do fullscreen režimu a otevření menu s dalšími volbami.

Surfování po webu usnadňuje řada zajímavostí

Maxthon používá jádro WebKit, takže dovede bez problémů zobrazit plnohodnotné verze webových stránek a fungují v něm i oblíbené webové aplikace a služby. Změnou identifikace prohlížeče si lze vynutit zobrazení stránky jako na počítači nebo jako v zařízeních iPhone a iPad. Záleží ovšem, co vše daná stránka vyhodnocuje pro přepnutí na jinou ze svých verzí, pokud vůbec nějaké jiné verze má.

Maxthon pro Android se může identifikovat třeba jako iPad.

Maxthon podporuje Flash Player, což se stále hodí přinejmenším pro přehrávání videa. Na Google Play sice již od loňského srpna pro nová zařízení Flash Player není k dispozici, ale na trh pořád přicházejí nová zařízení, která jej mají předinstalovaný. Z webu společnosti Adobe si pak lze stáhnout instalační balíček pro Android.

Dobrou zprávou je, že Maxthon stejně jako Firefox pro Android a Opera Mobile aktivuje Flash, resp. jednotlivé jeho elementy na webových stránkách až na vyžádání uživatele, takže poblikávající reklamní prvky zbytečně nespotřebovávají systémové prostředky a nesnižují výdrž baterie. Spustit si lze skutečně jen vybraný prvek, jako je třeba přehrávač s videem.

Flash lze na webu spouštět třeba jen pouze volitelně na přání.

Tvůrcům prohlížeče nelze upřít snahu o příjemné prohlížení webových stránek na displeji tabletu, který pořád menší než monitor osobního počítače. K dispozici je automatické zoomování i na něm nezávislé automatické zvětšování textu či jeho zalamování tak, aby se souvislý text vždy vešel na displej. Dotykovým gestem si lze stránku zvětšovat, přičemž je text opětovně zalomen podle velikosti displeje.

Prohlížeč ovšem v těchto disciplínách není tak dobrý jako osvědčená Opera Mobile (Classic). V praxi lze narazit na různé nešvary jako je poměrně časté neodsazení textu od okraje displeje, který se pak dost špatně čte. Občas dojde také ke špatnému zalomení textu, kdy části slov jsou mimo displej, takže je potřeba si dotykovým gestem zoom trochu upravit, aby prohlížeč text zalomil znovu a snad konečně správně.

Nedostatečné odsazení textu od okraje displeje není příjemné.

Na druhou stranu jsou tu ale méně obvyklé funkce, které v praxi surfování po webu usnadňují. Například nezávisle na nastavení zařízení je možné zafixovat orientaci displeje. To se hodí, pokud tablet používáte v posteli. Někdy se stačí mírně pootočit na bok a tablet přepne displej z režimu na šířku do režimu na výšku nebo naopak. Maxthon takovým situacím umí předcházet.

Další zajímavostí je funkce pro noční surfování po webu, kdy Maxthon zobrazuje veškeré webové stránky v tmavém barevném provedení nehledě na jejich vlastní design. Displej tabletu tolik nezáří, takže čtení méně unavuje oči a noční surfování po webu nemusí rušit vaši drahou polovičku spící vedle. Jas je nastavitelný samostatně pro Maxthon nehledě na nastavení jasu displeje v zařízení.

Noční režim umožní surfování po webu bez do tmy zářícího displeje i změny nastavení tabletu.

Opomenout nelze ani speciální režim pro čtení, který stejně jako ve Firefoxu pro Android umí z prohlíženého zpravodajského serveru či webového magazínu zobrazit jen samotný článek bez rušivých elementů (od navigace po reklamu). Podporováno je kontrastní zobrazení s černým textem na bílém pozadí spolu s již zmiňovaným nočním režimem. Text lze zoomovat dle potřeby.

Pak je tu také fullscreen režim, po jehož aktivaci Maxthon skrývá obě dvě své lišty. Vedle dotykových gest pak k ovládání prohlížeče slouží dva aktivní body. Přes ten nahoře uprostřed displeje lze dotykově vytáhnout horní lištu. Spodní lištu nahrazuje jakýsi vějíř s možnostmi nastavení, který se otevírá po ťuknutí na bod v dolní části displeje.  

Ve fullscreen režimu spodní lištu nahrazuje vějíř, který lze volitelně vyvolat.

Pro rychlejší surfování po webu nabízí Maxthon hned několik funkcí. Jednou z nich je předběžné načítání webových stránek, které ale bohužel nelze aktivovat jen při připojení přes WiFi, aby rychlosti surfování nebyl obětován nízký datový limit poskytnutý mobilním operátorem. Samozřejmě lze zablokovat načítání obrázků.

Kdo je odkázán na skutečně pomalé připojení (např. při vyčerpání datového limitu), může použít režim zobrazení WAP. Prohlížeč pak zcela ignoruje design webových stránek. Zobrazuje pouze jejich text a volitelně vložené obrázky. Komfortní surfování po webu nepřináší, ale v nouzi jde o lepší alternativu k dlouhému čekání na načtení plnohodnotné stránky prokládané vypršením časového limitu. Vivat český mobilní broadband!

Nevyvážená ochrana soukromí

Maxthon podporuje anonymní režim, respektive soukromý režim. Při jeho aktivaci prohlížeč neukládá v zařízení během surfování žádná data, podle kterých by bylo možné později vysledovat webovou aktivitu. Pro sdílené rodinné či firemní tablety bez podpory samostatných uživatelských účtů jde jistě o zajímavou funkci.

Soukromý režim je možné aktivovat kdykoliv manuálně. Popřípadě lze nastavit, že Maxthon má být defaultně spouštěn již s aktivním soukromým režimem. Dále je k dispozici funkce pro automatické zametení stop po surfování při zavírání aplikace. Jednotlivá data lze též smazat kdykoliv manuálně, ovšem bez možnosti omezit se třeba jen na poslední hodinu.

Možnosti a nastavení ochrany soukromí

Oproti své verzi pro osobní počítače Maxthon pro mobilní zařízení nepodporuje blokování reklamních prvků. Chybí též podpora blokování cookies jen třetích stran. Cookies lze pouze obecně povolit či zakázat (první i třetích stran současně). Prohlížeč má sice integrovanou správu hesel, ovšem uložená hesla nelze ochránit jedním master heslem, což je u prohlížeče pro mobilní zařízení poměrně zásadní nedostatek.

Nejde jen o to, že se zařízení typu tabletu se až příliš snadno ztratí nebo odcizí. Uložená hesla může zneužít kdokoliv třeba jen s podivným smyslem pro humor. Stačí mobilní zařízení nechat ležet někde bez dozoru. Dlužno dodat, že Maxthon není jediným prohlížečem trpícím absencí podpory master hesla. Stejný nedostatek mají nyní i mobilní Google Chrome či Opera Mobile (Clasic).

Nadstandardní funkce? Cloudové…

S příchodem čtvrté generace v závěru loňského roku se Maxthon přejmenoval, takže celý jeho název nyní zní Maxthon Cloud Browser. Cloud je nadužívaný módní termín, na který již mnozí jistě mají alergii. Co tedy tak převratného Maxthon nabízí, že jde o cloudový browser? Začněme tím zajímavějším.

S uživatelským účtem lze získat přístup k různým více či méně atraktivním cloudovým funkcím prohlížeče.

Integrovaný správce stahování umožňuje ukládat stahované soubory do vlastního cloudového úložiště prohlížeče. Přistupovat k nim lze pak prostřednictvím prohlížeče Maxthon z osobních počítačů i mobilních zařízení. Již tak není třeba pamatovat si, odkud či kam byl požadovaný soubor stažen.

Je s podivem, že giganti Google či Microsoft při snaze o masivní expanzi svých cloudových úložišť podobnou funkci ještě nezkopírovali do svých prohlížečů Google Chrome a Internet Explorer. Dost možná je to jen otázka času. Maxthon byl ostatně vždy zdrojem inspirace pro tvůrce konkurenčních prohlížečů, podobně jako Opera.

Dále stojí za zmínku funkce Cloud Push sloužící k odesílání textů, obrázků či odkazů mezi různými vlastními zařízeními. Funkce Cloud Share pak je určena ke sdílení zmíněného obsahu s dalšími uživateli. V neposlední řadě jsou tu cloudové prvky, které známe z jiných prohlížečů, jejichž autoři nemají potřebu aktuální buzzword začlenit do názvu svého díla.

Konkrétně jde o přenos otevřených stránek mezi zařízeními. Maxthon pro Android tak podporuje otevření stránek naposledy prohlížených v prohlížeči Maxthon na počítači s MS Windows či OS X od Applu a naopak. Stejnou funkci nabízí Mozilla Firefox i Google Chrome, ovšem navíc také pod Linuxem.

Maxthon mezi své cloudové funkce počítá také synchronizaci záložek (oblíbených položek). Jiný typ dat mezi svou verzí pro osobní počítače a pro mobilní zařízení momentálně synchronizovat neumí. Je tedy s podivem, že pouhou synchronizaci záložek dává tolik na odiv. Mozilla Firefox či Google Chrome nabízejí mnohem širší okruh dat k synchronizaci mezi svou mobilní a desktopovou verzí.

Celkově Maxthon Cloud Browser ve verzi pro tablety vzbuzuje rozporuplné dojmy. Tvůrci prohlížeče očividně mají řadu dobrých nápadů a nebojí se je použít. Na druhou stranu mobilní Maxthon působí stejně jako již dlouhé roky Maxthon pro osobní počítače, tedy jako prohlížeč v permanentním testovacím stádiu, kde se objevují různé nedodělky.

root_podpora

Konkrétně lze zmínit především ne vždy optimální přizpůsobení zobrazení webu velikosti displeje. Pak je tu nevyváženost, kdy na jedné straně prohlížeč podporuje zajímavé cloudové funkce, ale druhé straně zaostává v synchronizaci. Ta je přitom považována za jednu z nejsilnějších zbraní browserů dostupných zároveň jak pro osobní počítače, tak i mobilní zařízení.

Minimálně za vyzkoušení ale Maxthon stojí, přičemž by nebylo na škodu, kdyby některé unikátní či méně tradiční funkce adoptovaly konkurenční prohlížeče. Pokud však má být Maxthon opravdu úspěšný, potřebuje upravit do podoby akceptovatelné řadovým uživatelům, kteří kvůli pokročilým bonusovým funkcím nejsou a nebudou vždy shovívaví k nedostatkům v základní funkcionalitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.