Hlavní navigace

AMD EPYC 7742 vs Intel Xeon Platinum 8280 v Blenderu 2.80, Huawei představila HarmonyOS

18. 8. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Linux 5.4 bez Intel XScale IOP, Wine 4.14, AMD Radeon Software for Linux 19.30 i pro Ubuntu 18.04.3 LTS, OnePlus vstupuje na TV trh s Androidem,. Google odstranil z Play desítky aplikací s adware.

Linux 5.4 přijde o podporu procesorů rodiny Intel XScale IOP33X/IOP13XX

Pamětníci jistě vedle Oldřicha Nového vzpomenou i někdejší éru ARMových procesorů Intel XScale. Této rodiny produktů, které si vyvinul sám (ač navazovala na StrongARM, který Intel získal dřívější koupí od DECu), se Intel v roce 2006 zbavil prodejem divize firmě Marvell – a nejspíš toho o dekádu později hořce litoval, podobně jako AMD litovala prodeje divizí Imageon a Xilleon firmám Qualcomm a Broadcomm (krátce poté, co ATI spadla pod AMD).

Přestože jde o letitou záležitost, v linuxovém jádru je stále pro XScale podpora, konkrétně se bavíme o modelové řadě XScale IOP, která byla navržena k odlehčování I/O zátěže hlavního procesoru její převzetím na vlastní bedra. Konec podpory má jednoduchý důvod: nikdo už nevyrábí hardware, který by řadu XScale IOP33X/IOP13XX využíval, resp. minimálně se nenajde nikdo, kdo by podporu pro své produkty chtěl v Linuxu udržovat.

Arnd Bergmann doplňuje, že podporu pro uvedené řady produktů kupříkladu měly svého času oblíbené distribuce OpenWRT a Debian, ale zbavily se jí už v roce 2015.

Vývojová verze Wine 4.14

Nová verze „ne-emulátoru“ Windows API přichází na svět s novou verzí Mono enginu, která obsahuje upstream aktualizace. Mezi dalšími novinkami je to, že PE dll knihovny (Portable Executable – Win32, Win64) již nezávisí na runtime MinGW, dále nechybí opravy týkající se nakládání s výjimkami na platformě ARM64 a obvyklá várka opravených chyb (tentokrát jich je 18). Ta nejstarší byla nahlášena v říjnu 2013.

AMD vydala Radeon Software for Linux 19.30 s podporou Ubuntu 18.04.3 LTS

Minulý týden vyšly nové aktualizované obrazy aktuální LTSkové verze Ubuntu. AMD tak vedle ovladače Radeon Pro Software for Enterprise 19.Q3 Linux (viz přehled novinek) vydává i novější verzi balíku Radeon Software 19.30, který přináší jak podporu Ubuntu 18.04.3 LTS, tak podporu nových Radeonů řady RX 5700 a dále SUSE Linux Enterprise Desktop/Server 15 Service Pack 1.

K Ubuntu se sluší doplnit, že toto třetí aktualizační vydání přináší do verze 18.04 LTS hardwarovou podporu založenou na Ubuntu 19.04. Jinak je ale AMD na novinky skoupá, patrně tak nic dalšího zajímavého toto vydání nepřináší.

AMD EPYC 7742 vs Intel Xeon Platinum 8280 v Blenderu 2.80

Blender 2.80 je poměrně přelomovou verzí, která přináší mimo jiné i novou renderovací architekturu. A díky pokroku v procesorech tak Phoronix mohl otestovat, jak si vede dvojice nejlepších procesorů od AMD proti dvojici nejlepších procesorů od Intelu. Výsledky jsou s ohledem na dobrou schopnost škálování na více CPU jader / HT vláken u Blenderu dle očekávání: 64jádrové EPYCy dávají 28jádrovým Xeonům poměrně na frak, a to při nižší cenovce.

Huawei představila vlastní HarmonyOS (HongmengOS)

Čínská firma Huawei, které americká černá listina komplikuje život s platformou Android, konečně představila vlastní operační systém. Ten nemá sloužit jako náhrada za Android v případě definitivního odstřižení od této platformy, ale jako doplněk pro internet věcí, zejména pak jako systém pro běh televizorů Honor TV, na platformě procesoru, které si Huawei sama vyvíjí.

Systém HarmonyOS je založen na mikro kernelu (nejde o klon Androidu) a vedle televizorů jej pak v budoucnu najdeme například v chytrých hodinkách či reproduktorech. Otázkou je, jak to bude s aplikacemi či vstupem na jiný než čínský trh.

OnePlus vstupuje na TV trh s Androidem

To konkurenční OnePlus, známý svými mobilními telefony, právě vstupuje na trh televizorů a jako operační systém pro své produkty si vybral právě Android. Nabízet bude v první vlně TV s úhlopříčkami 43 až 75 palců, vedle Číny a Indie mají být dostupné právě i v USA. Popřejme OnePlus více štěstí než měla Huawei.

Google odstranil z Play desítky aplikací s adware

Celkem 85 aplikací odstranil Google ze svého obchodu Google Play poté, co bezpečnostní výzkumníci z Trend Micro reportovali, že v nich našli speciálně obtěžující schéma pro adware. Tento adware jménem AndroidOS_Hidenad.HRXH byl obsažen v plně funkčních aplikacích pro foto a ve hrách, nešlo tak tedy o „rychlokvašky“ určené jen k instalaci samotného adwaru bez vlastní funkcionality.

CS24_early

Uvedené aplikace byly nainstalovány zhruba 8miliónkrát. Využívaly exploitu obvyklých Android funkcí pro detekci toho, kdy uživatel zamkne telefon a uživateli pak pouštěly až pětiminutové bloky reklam, které bylo obtížné přeskočit. Své ikony na domovské obrazovce také nahrazovaly zástupci, takže i když uživatel zkusil aplikaci odstranit, stejně v systému zůstala. 

Trend Micro dodává, že tyto obtěžující aplikace cílily na starší verze Androidu, jelikož systém se od verze 8.0 táže uživatele, zdali chce opravdu vytvořit zástupce dané aplikace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.