Hlavní navigace

AMD opravuje Zen 2 boost, objevilo se PulseAudio 13 a iPhony 11

15. 9. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Steve Jurvetson, podle licence: CC BY-SA 2.0
Vyšel Funtoo Linux 1.4, MediaTek a 5G, PulseAudio 13.0 přidává podporu Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio, Srovnání 6core Sandy Bridge s dnešními CPU, Qt 5.14 s lepší podporou HiDPI, Wine 4.16

Vyšel Funtoo Linux 1.4

Distribuce, kterou založil jeden z otců Gentoo Linuxu, přichází v nové verzi. Jedna-čtyřka je pravděpodobně posledním vydáním v rámci řady 1.x. Mezi novinkami najdeme například aktualizaci na GCC 9.2.0, která řeší některé kompilační chyby, a další optimalizace v kompilaci, které by měly vyústit ve svižnější kernel. Dále zde najdeme nový OpenGL subsystém obsahující libglvnd, novější ovladače Nvidia, Mesa 19.1 a podporu Vulkanu či kontejnerovou CUDA/OpenCL/GPU akceleraci.

Autor průběžně aktualizuje dokumentaci, detailní přehled je k nalezení na Wiki projektu. Funtoo neposkytuje vlastní instalační obrazy, je potřeba využít nějaké LiveCD a pak postupovat dle pokynů.

MediaTek a 5G

Vedle hlavních tahounů vývoje ARM SoC s 5G podporou (tedy Qualcomm, Samsung, Huawei, případně do budoucna Apple) bude samozřejmě i nadále platit, že významná část telefonů na trhu, zejména těch levnějších, ponese SoC od MediaTeku.

Firma na 5G také pracuje a nyní dokonce v severním Tchaj-wanu staví nové vývojářské centrum pro 5G, které současně bude sloužit pro vedení společnosti. Letos v létě firma oznámila čip Helio M70, dle vlastních slov první s integrovaným 5G modemem, vyráběný navíc 7nm procesem. Pro příští rok chystá další generaci.

Apple uvedl iPhony 11

Před pár dny představil Apple novou generaci smartphonů iPhone 11. Ta zahrnuje základní model 11, dále 11 Pro a 11 Pro Max. Obecně se komentáře shodují v tom, že žádná revoluce se nekoná a analytici se shodují, že Apple, nadále držíce vysoké ceny, bude mít poměrně problém s prodeji.

Aby celkové příjmy/zisky firmy nadále neměly tak negativní vývoj vůči očekáváním v důsledku minima inovací nové generace (což netěší subdodavatele), firma ponechává v prodeji některé starší modely (zejména XR) za sníženou cenu, a to až po modely řady iPhone 8. Přesto však lze vyzdvihnout některé věci, jež mohly zůstat při všech těch megapixelech mimo zájem některých novinářů.

Aktualizace AMD AGESA 1.0.0.3ABBA opravuje Zen 2 Boost

Ve světle všeho, co se poslední roky Intelu ani v nejmenším nedaří, nesmíme zapomenout na vyváženost zpravodajství a tak je nejvyšší čas si povědět o problému u AMD. Ta pro procesory poslední generace inzerovala nějaké frekvenční hodnoty Boost taktů, kterých ale povětšinou procesory nedosahují a jev se liší dle základních desek. Jde sice o desítky MHz na procesorech s takty v tisících MHz, ale budiž.

AMD přichystala další aktualizaci AGESA kódu, která napravuje chování Precision Boostu s procesory rodiny Ryzen 3000. Různá měření srovnávající stav před aktualizací se stavem po aplikaci AGESA 1.0.0.3ABBA ukazují, že povětšinou se nárůst výkonu daný opravením Boostu pohybuje kolem 1 %, často pak jen v desetinách procent, pročež by se dalo říci, že měřitelnost nárůstu se pohybuje nebezpečně blízko spolehlivosti takových testů z hlediska možnosti precizně reprodukovat stejné podmínky na Windows 10 (které se vyznačují tím, že neustále na pozadí cosi dělají).

Každopádně tím padají výtky Intelu vůči procesorům AMD, že prý nedosahují proklamovaných hodnot Boostu a nyní můžeme vyhlížet uvedení procesoru Core i9–9900KS, který u Intelu konečně přinese výrobcem garantovaný provoz na frekvenci 5 GHz všech CPU jader současně.

PulseAudio 13.0 přidává podporu Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio

Po roce a čtvrt je tu nová verze PulseAudio, která potěší všechny příznivce vícekanálových formátů Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio. Vedle nich tvůrci zapracovali na výběru profilu pro ALSA karty, podpoře headsetu SteelSeries Arctis 5 USB, opravě S/PDIF pro CMEDIA USB2.0 High-Speed True HD Audio a mnoha dalších věcech. Také došlo k odstranění BlueZ 4 a intltool, zavádí se build systém Meson a došlo i na různé opravy drobných chyb. Více v poznámkách k vydání této verze.

Srovnání 6core Sandy Bridge s dnešními CPU

Phoronix porovnal výkon šestijádrového procesoru Intel Core i7 3960X (platforma Sandy Bridge-E, 32nm, uveden na trh před 8 lety) s dnešními 6jádrovými procesory. Výsledky jsou poměrně jednoznačné (zejména v multimédiích), zejména pokrok v instrukčních sadách a obecně nárůst IPC skrze jednotlivé generace ukazuje, že takto starou HEDT platformu nemá (i s ohledem na spotřebu) smysl vůbec provozovat, současné procesory (AMD i Intel) jsou i ~12× rychlejší.

UX DAy - tip 2

Qt 5.14 přináší výrazně lepší podporu HiDPI

Nezávisle na KDE či Waylandu probíhá vývoj podpory HiDPI displejů i v rámci frameworku Qt. Verze 5.14, jež bude vydána ještě v tomto roce, tuto oblast výrazně vylepší. Autoři přidají podporu neceločíselného škálování, separátního nastavení hodnoty dpi pro jednotlivé displeje, čistší konfigurační API, API pro nastavení politiky zaokrouhlování škálovacího faktoru atd. Podrobnosti shrnuje Morten Sørvig z projektu Qt.

Wine 4.16

Nová vývojová verze Wine 4.16 přináší mnohem spolehlivější zachytávání myši ve hrách, dále tvůrci vylepšili podporu cross-kompilace ve WineGCC, kompatibilitu s Windows debuggery a došlo na obvyklou várku několika opravených chyb. Ta nejstarší byla projektu nahlášena v březnu 2010, nejnovější čekala na opravu pouhých 10 dnů. Podrobnosti jsou k dispozici mna webu projektu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.