Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku AMD Opteron - 64bitový procesor nové generace od Yenya - : Nejedná se tedy o klasickou SMP architekturu,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 4. 2003 8:59

    Yenya (neregistrovaný)

    : Nejedná se tedy o klasickou SMP architekturu, kde se
    : mnoho procesorů pere o jeden memory controller a o
    : jednu paměť
    [...]
    Jen upozornim, ze tohle u SMP nemusi byt pravda. SMP je o tom, ze pristup z kterehokoli CPU do kterekoli pameti je stejne rychly. Kdyz se podivate treba na AMD 760 MPX (abychom nechodili daleko), tak tenhle northbridge ma dva linky do pameti a dva samostatne linky k procesorum (vychazi to ze sbernice Digital EV6). Cili dva procesory v rezimu SMP a presto si prilis neprekazeji (na rozdil od podobnych reseni pro Intel).

    NUMA se nedela proto, ze by to bylo buhvijak rychlejsi - rychlejsi je SMP. Ale NUMA je vyrazne skalovatelnejsi (protoze na ekvivalentni SMP vec byste potrebovali specializovany northbridge pro 2, 4, 8 atd procesoru, zatimco na NUMA staci umet udelat uzel procesor-pamet a tyhle veci umet rozumne pospojovat).

    -Yenya

  • 25. 4. 2003 12:25

    peto (neregistrovaný)

    Kuk clanok:
    SUMO
    Bohužel má NUMA jeden problém - běžný operační systém, který byl až doposud zvyklý běhat na SMP systémech, by z ní nebyl příliš nadšen. Takže AMD přišlo s jakýmsi hybridem zvaným SUMO (Sufficiently uniform memory organization) - fyzická architektura je podobná jako NUMA, ale pro operační systém se tváří jako SMP. Vhodným nastavením v BIOSu lze určit, zda se systém má tvářit víc jako SMP, nebo víc jako NUMA. Pokud zvolíte druhou variantu a budete mít vhodný kernel se zapnutou NUMA optimalizací, můžete dosáhnout vyššího výkonu. Výhodou je, že i ne-NUMA kernel bude fungovat.

  • 27. 4. 2003 13:25

    Yenya (neregistrovaný)

    Nevim co myslite pod pojmem "prilis nadsen", ale na cc-NUMA (cache-coherent) bezi kazdy system stejne jako na SMP systemu. cc-NUMA jsou napriklad stroje SGI nebo i tusim Sunovske Starfire a HP SuperDome.

    -Yenya

  • 28. 4. 2003 11:06

    Lubos (neregistrovaný)

    Cili by to mohlo vest k mirnemu zastaveni honby za frekvenci a vacsimu rozmachu multiprocesorovych domacich PC a naslednemu rozmachu softveru vyuzivajicich vic procaku. No, jsem zvedav na situaci na trhu HW za takove 3 roky.