Hlavní navigace

AMD shání linuxového vývojáře, Intel uvede 48jádrový Xeon

18. 11. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

GNOME 3.31.2, Endless OS s BFQ schedulerem, VirtualBox 6.0 Beta 2, Voyager Live 18.10, deepin 15.8, foťák Google Pixel 3 podrobněji, Nvidia přiznává vady RTX 2080 Ti, 12nm AMD Radeon RX 590 přichází.

Intel hodlá AMD EPYC i EPYC 2 řešit slepencem dvou Xeonů v jednom

Jak víme z dřívějších článků, Intel momentálně nemá nic, čím by mohl opět odskočit efektivní a škálovatelné architektuře Zen/Zen2 společnosti AMD. V enterprisovém segmentu serverových procesorů ale našel řešení.

V rámci platformy Cascade Lake přijde snad ještě v závěru tohoto roku (s případnou dostupností v prvním čtvrtletí příštího roku) s představením procesorů Xeon třídy Cascade Lake XCC (extreme core count). Nejvyšší model bude tvořen slepencem dvou čipů propojených v jednom pouzdře, přičemž nabídne 48 procesorových jader (a patrně též HyperThreading).

Intel Cascade Lake XCC

Intel Cascade Lake XCC

To jistě bude výkonově stačit na 32jádrové procesory EPYC první Zen generace. Lze předpokládat, že vybraní partneři budou mít k dispozici v předobjednávkách omezení množství těchto procesorů, připomeňme však, že Intel zápasí s nedostatkem výrobních kapacit na 14nm linkách a dva 24core křemíky zabírají hodně místa.

CS24_early

Zdali to bude připraveno včas, aby zákazníci raději nepočkali na 7nm EPYC 2 s 64 CPU jádry (128× HT), je otázkou. Xeonová řada Cascade Lake jako taková má přicházet na trh v průběhu první poloviny příštího roku. Kromě výše uvedeného čekejme 12kanálový řadič pamětí a až 88 PCI Express linek přímo z CPU. A samozřejmě podporu vícesocketových konfigurací.

Vyšel Voyager Live 18.10

Live distribuce Voyager se po 10 letech s Xfce navrací ke GNOME. Toto po řadu let neoblíbené desktopové prostředí (od příchodu GTK+v32) je nyní dle posledních testů tvůrců značně lepší. GNOME dozrálo do fáze, kdy je možné jej opět nasadit, a to jak z hlediska svižnosti, tak z hlediska rozšiřitelnosti. Kvůli použití GNOME Shellu 3.30.1, který není k dispozici s Ubuntu 18.04 LTS, je ve Voyageru Lite 18.10 jako základ vybráno Ubuntu 18.10 (neboť 3.28 v Ubuntu 18.04 LTS je poněkud náročnější na zdroje).

Voyager Live

Voyager Live

Krátce

  • Malá aktualizace vývojové verze GNOME 3.31.2 přidává několik drobností týkajících se prohlížeče Epiphany, Flatpaku, GNOME Boxes. Došlo na pár opravených chyb a Shell i Mutter poběží o něco rychleji.
  • Endless OS přepíná na BFQ I/O Scheduler. Jde tak v opačném směru než samotné linuxové jádro a CFQ nahrazuje za předchůdce. Slibuje si od toho svižnější běh systému: při testech to vycházelo například tak, že při velkém zatížení se LibreOffice s CFQ spouštěl 16 sekund, zatímco s BFQ jen 3 sekundy. Rozdílů je samozřejmě více, efekt zrychlení je viditelnější čím pomalejší je použito úložiště (tedy nejvíc s HDD, případně s pomalejšími SSD). Podrobnosti shrnuje blogpost.
  • VirtualBox 6.0 Beta 2 přidává správce souborů pro kopie hostů a sdílené složky OS/2. Pracovalo se v Oraclu též na grafickém rozhraní, podpoře Oracle Cloudu, podpoře záznamu audia/videa atd.
  • AMD hledá dalšího open-source vývojáře. Pozice Senior Software Development Engineer – Open Source Graphics je otevřena v kanadském Markhamu (Ontario) a očekává se od vás hromada věcí od Bc. titulu, perfektní znalosti C/C++, rozsáhlé znalosti Linuxu až třeba po zkušenosti s API jako OpenGL/Vulkan. Výhodou jsou dřívější příspěvky do souvisejících projektů typu Mesa, LLVM (backend AMDGPU), X.org či do GPU ovladačů v Linuxu.
  • Srdce příští generace smartphonů Samsung Galaxy se představuje. Exynos 9820 přinese podporu komprese i přehrávání 8k/30fps videa, případně 4k až s 150 fps (10bit H.265, H.264, VP9). Samsung k jeho výrobě využívá 8nm LPP FinFET proces. Procesorová jádra budou kombinací 4×Cortex-A55 + 2×Cortex-A75 + 2× firemní CPU, grafickou část obstará ARM Mali-G76 MP12. Otázkou pouze zůstává, jak to Samsung hodlá zařídit s 8k videem, když displej může mít maximálně 4k rozlišení, fotoaparáty maximálně 22Mpix a rozlišení 7680×4320 je víc než 33 Mpix.
  • Šéf Asusteku tvrdí, že nedostatek CPU bude pokračovat až do druhého čtvrtletí příštího roku. Myšleno samozřejmě Intel CPU.
  • deepin přichází ve verzi 15.8 s o 200 MB menším ISO. Novinky zahrnují přepracované ovládací centrum, dock lištu i bootovací téma. Dále vylepšené nativní aplikace, Dock s fashion a efficient režimem a spoustu dalších drobností. Detaily shrnuje domovský web.
  • Loewe nasazuje ve svých televizorech personalizovaný zvuk od Mimi Hearing Technologies. Pokud jste o této firmě nikdy neslyšeli, tak vězte, že se zabývá praktickými implementacemi známé skutečnosti, že každý člověk na světě slyší jinak a toto se i v průběhu života mění. Technologie Mimi tak upravují výstup zvuku z televizorů Loewe tak, aby jste právě vy konkrétně slyšel to, co máte, se sluchem, jakým disponujete.
  • Google blíže představuje výpočetní technologie nových telefonů Pixel 3, které umožňují fotit i za téměř tmy. Nic zásadně revolučního zde nehledejme, přesto však jde o zajímavé počtení pro ty, kteří jsou rádi v obraze a ostatně i ty, kterým vrtá hlavou, jak to že si Pixel 3 vystačí s jediným fotomodulkem.
  • Nvidia potvrdila velké hardwarové problémy s referenčními kartami GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition. Tvrdí, že jde o první výrobní série, kde nebyly podchyceny všechny věci ve výstupní kontrole.
  • AMD představila Radeon RX 590. Jde o mírný pokrok v mezích zákona, ostatně se AMD nedávno vyjádřila, že raytracing nenabídnou dřív, než bude možné jej implementovat i na low-end kartách.
  • Criterion chystá na příští rok vlastní streamovací službu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.