Hlavní navigace

Asciiportal: s teleportem v nesnázích

9. 10. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chtěli jste někdy mít možnost se teleportovat? Ve hře Asciiportal budete mít takovou možnost. Ale bohužel, nebude to zrovna za příjemných situací, protože po chvíli vám půjde o život a budete se muset přesouvat z velmi rychle, abyste se ubránili před lavinou kamenů padajících přímo na vás.

Asciiportal je hra, ve které vezmete do rukou zbraň portal gun, známou ze hry Portal na Windows, a budete se snažit zachránit si svou kůži v světě složeném ze znaků a písmen. Pro lidi, kteří nikdy o hře Portal neslyšeli, vysvětlím, portal gun je zbraň, se kterou můžete vytvářet teleporty z jednoho bodu do druhého a tím řešit různé zapeklité problémy.

Instalace

Asciiportal (někdy taktéž nazývaný jako Asciip0rtal s nulou místo o) můžete stáhnout jako archiv s binárním souborem z domovských stránek hry.

AsciiPortal

Ve hře se dostanete do testovacích místností zbraně, ze kterých se, jak později zjistíte, nemáte vrátit živý. Cílem každé úrovně je dostat se od startovního bodu do cíle, označeného zeleným písmenem E. Ono to sice zní jednoduše, ale váš portal gun může střílet jen na světlé plochy, a tak potřebujete promyslet každý krok, což budete někdy dělat ve velké rychlosti. Celkově má hra 50 úrovní, přičemž jde velmi jednoduše vytvořit levely další. Ve hře je mnoho úrovní, u kterých si budete velmi dlouho lámat hlavu.

AsciiPortal

Ovládání

směrovými klávesami ovládáte pohyb a zaměřujete. Mezerníkem střílíte portály. Portály mohou být otevřeny pouze dva najednou, a proto když vystřelíte další portál, přesune se první na místo, kam chcete. Ale někdy potřebujete přesunout jiný portál, než je automaticky vybrán k přesunutí. K tomu slouží klávesy Z a X.

AsciiPortal

Bohužel, zde se vyskytuje pro většinu malá nevýhoda, protože hra byla koncipována na QWERTY klávesnici a očekává, že klávesy Z a X jsou vedle sebe. To se naštěstí dá nahradit nulou a tečkou na numerické klávesnici. Doporučuji si zapamatovat, která klávesa slouží k přesunutí kterého portálu, abyste nepřesunuli ve špatnou chvíli špatný portál. Někdy taktéž potřebujete rychle zamířit do určitého směru. K tomu slouží numerická klávesnice (tato funkce tedy nejde využít na některých noteboocích, pokud nemáte externí klávesnici).

AsciiPortal

Ve hře ovšem nemusí být úroveň jen složena ze zdí a dveří, ve hře se ještě setkáte s kameny, které vás mohou jednoduše rozdrtit, a s krabicemi, do kterých můžete strkat a které můžete využít jako schody, či je můžete dostrkat na tlačítko, které otevře dveře.

Snadné vytváření úrovní

Každá místnost je vytvořena z malých souborů, které, když se na ně podíváte jednoduchým textovým editorem, vypadají jako obrázek úrovně, v které jsou přidány některé věci, jako místa, na kterých se mají zobrazit herní zprávy. Slovem jednoduchý textový editor mám na mysli textový editor, který zobrazuje všechna písmena stejně široká a například mezera není „tenčí“ než velké písmeno Z. plný seznam všech znaků a návod, jak vytvářet levely, najdete v jednom ze souborů ve stejném adresáři, jako je spouštěč hry.

ict ve školství 24

AsciiPortal

„Grafika“

Ve hře by se o grafice ani nedalo moc mluvit, celá hra je vyvedena ze znaků, a ve znacích nejspíš zůstane. Přece jen, podobně jako například Nethack, i Asciiportal má jakési kouzlo. Bohužel, hru trochu kazí to, že i přes „textový“ vzhled nemůžete hru spustit v textovém prostředí a hrát na strojích, které by grafické prostředí hůře snášely.

Hodnocení

Plusy: jednoduché tvoření úrovní, hratelnost
Mínusy: není možnost hrát v textovém režimu, horší hratelnost na noteboocích a s českou klávesnicí.
Verdikt: Celkově je Asciiportal velmi zajímavá hra, kterou zhoršuje jen několik menších chyb, které se dají jednoduše vyřešit.

Autor článku