Hlavní navigace

Nethack

11. 2. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Máte rádi dobrodružství? Je vaše duše duší dobrodruha? Běžně se neleknete draků, krys, vlkodlaků, upíru, trpaslíků, sněhurek a jiné žoužele? Odpověď na vaše touhy zní: NETHACK!

První zmínka, kterou jsem o nethacku na Internetu našel, byl Announcement for initial release z roku 1994. Od té doby se verze nethacku vyšplhala k číslu 3.4.3 a nutno říci, že programátoři odvedli kus práce. Podíváte-li se na zdrojové kódy nethacku, zjistíte, že jsou psány velmi přehledně a přenositelně (mají více než 130000 řádek!).

Uvedu příklad. Asi v osmém podlaží podzemních kobek mě oslovil ďáblík. Vypadal jako ampersand (&) a zdálo se, že mé zavináčovité tělo elfské čarodějnice je pro něho výzvou. Přistoupil a tichoučce mi zašeptal do ouška: „Ahoj krasavice, nechceš si odložit své kožené brnění +3? [y/n]?“. Co na to odpovědět? V jednu chvíli jsem zaváhal. Je to přecejenom ďáblík. Podzemní kobky jsou plné různé havěti a chytnout kapavku od nějakého hnusa by mohlo znamenat smrt. Zkušený dobrodruh se však takové otázky nezalekne a jde s chutí do toho. Ano, sosl jsem zdrojáky, progrepoval je na slova „Ahoj krasavice“ a „nechceš si odložit“ a v podstatě okamžitě jsem věděl, že když je Charisma+Inte­ligence >Random(35), je vše v pořádku a obcování bude přínosné. Krásný zážitek byl korunován zmoudřením (Wisdom+1) a novou zkušeností (Level+1).

Už jste někdy četli knihu a pak viděli podle ní natočený film? A nezdálo se vám, že je kniha mnohem lepší než film? Jak můžete vidět na obrázcích, Nethack nemá grafiku. Teda, abych nelhal, existují různé grafické nadstavby, jako je například falcon-eye, gnome-nethack a podobné blbiny. Osobně bych terminálovou verzi nethacku přirovnal ke knize a grafickou k filmu a zatím žádný z těch filmů se té knize nevyrovnal. O grafice totiž nethack opravdu není!

…sem v pasti, pitomá kočka sežrala v obchodě nějaký jídlo a ten chlápek to chce zaplatit. Vydřiduch za to chce 65 zlatejch a já mám sotva 20. Když prodám všechno, co mám, včetně bot a čarodějné hole, dám dohromady tak něco kolem 70 zlatejch. Nahatej tu ale běhat nebudu, na to ať hezky zapomene. A vůbec, už mě štve…

Abyste Nethack dohráli, musíte sestoupit do půlstého podlaží podzemní kobky, nalézt vzácný artefakt, Amulet of Yendor, který se tam nachází, a obětovat jej bohům. A bohové jsou kde? No přeci v nebi. Cesta zpět na povrch vás tedy nemine. Úkol je to nelehký, cesta je to trnitá a dostat se až k amuletu je oříšek, ba přímo kokosák!

Nethack

Medůza – první zatopené podlaží, na které ve hře narazíte. Nemusím zdůrazňovat, že tu zemřete.

Na cestě vás bude obtěžovat ta nejodpornější havěť, jakou si jen dokážete představit. Budete trpět likantropií, zlé stvůry vám budou korodovat oblečky, krást zlaťáky, vysávat myšlenky (sklerózovat), bohové vás budou nenávidět a trestat. Budete trpět hlady a naopak, když se přežerete, vdechlé zvratky vás kvapem doprovodí do věčných lovišť. Rozmanitost druhů umření je podivuhodná a musím konstatovat, že v mnohém předčí realitu.

Čas nethacku je odlišný od času reálného. Hodiny plynou s každým pohybem o jeden tik. Bez problému si můžete dát svačinku, odběhnout na cigárko, případně vykašlat chrchel – to když už následkem kouření propukla rakovina plic. Správný dobrodruh však nekouří, a tak, nehledě na to, jestli kouříte cigarety, nebo ne, je v nethacku kouření zakázáno a rakovina plic je snad jediná nepodporovaná smrt.

Nethack

The Castle – Vidíte ta procenta kolem? Tak to byli draci. Zemřeli pod údery mé +2 Magicbane (magické zhouby)

Díky reálčasovosti nejde nethack hrát po síti. Jestli vás touto recenzí přemluvím a nethack vyzkoušíte, určitě brzo přijdete na to, že by to vlastně ani nešlo. To ovšem neznamená, že hra jednoho hráče nemůže ovlivnit hru hráče jiného. Pokaždé, když zemřete, a vězte, že v nethacku se smrt může přihodit v podstatě kdekoli, uchová se záznam o vaší smrti v takzvaném (volný překlad) „kosťáckém“ souboru, a v další hře se pak může celkem snadno stát, že narazíte na vlastní mrtvolu. Roztomilé, že :-)? Provrtáním hrobu a probráním ostatků tak můžete získat předměty, které jste posbírali během vašeho předchozího života. Teda, obvykle jsou všechny proklaté, tak dejte pozor, ať si omylem nenasadíte „cursed amulet of strangulation“. Smrt nastává po šesti tazích zardoušením.

…V návalu vzteku jsem tu moji pitomou mícu bleskem odpravil. Nu co, neměla to žrát. Ale k věci, maj tu dost dobrý kožený brnění, rukavice a čapka dají armor –2. Wand of polymorph také není k zahození. Ještě scroll of teleport a jsem z obchodu venku, a bez placení!… 

Jak vidíte, je smrt v nethacku stejná jako v reálném životě (kromě rakoviny). Dostat se do mrtvolného stavu není žádný problém, opačně je to však horší. V nethacku totiž nejdou ukládat pozice! Nebyl by to ale matrix, kdyby se nedalo trénovat. I v nethacku existuje možnost tréninku. Stačí hru spustit s parametrem -X a v případě smrti budete otázáni: „Opravdu zemřít?“. Tohle však dělají jen srabi!

Jako dobrodruh začátečník to rozhodně nebudete mít lehké a ani neuvažujte o tom, že byste se hned při první hře dostali hlouběji než někam do pátého podlaží, která jsou mimochodem generována náhodně. Když pak pomyslíte na to, že jich má nethack více než 50, dostanete lehkou depresi. Jak se můžu dostat do desátého podlaží, když už v pátem je to peklo? A kde mám k sakru brát jídlo?

…experimentuji. Pomocí před chvílí ukradené wand of polymorph se přeměňuji v cockatrici a snažím se vytlačit pár vajec, abych měl munici na ty největší zlouny…

Asi tomu nebutede věřit, ale jsou lidé, kteří nethack dohráli jako vegetariáni, ti drsnější jako vegani a ty nejdrsnější dospěli k takové dokonalosti, že jim je líto i okvětního lístku lilie a nejedí vůbec.

Nethack

Pobito, prozkoumáno, tak vzhůru dolů!

Pro šťastné doručení Yendorského amuletu se toho ale budete muset naučit mnohem víc, než jen si sehnat kus žvance a neotrávit se. Především přijdete na to, že sestupovat do pátého podlaží bez řádného brnění je sebevražda. Také se odnaučíte si oblékat každé –3 prokleté kožené brnění, které najdete. Později objevíte recept na výrobu svěcené vody, zachutná vám „potion of extra healing“ a těch největších hajzlů se zbavíte pomocí „scroll of genocide“. Následně se seznámíte s Cockatricí a v dalším životě pak s medůzou. Párkrát se utopíte v bazénku, v dobré víře nabustovat do uplné dokonalosti své „+5 ring mail“ se nestačíte divit, jak se rozplynulo.

…já hovado zapomněl, že vejce snáší jen samice, takže z munice nebylo nic. Nu co, v příštím životě si to ale vyzkouším…

Nethack si zahrajete v podstatě na jakékoli architektuře, kterou si jenom dovedete představit. Zabalené zdrojové kódy zaberou 3.5 MB, binárka 1 MB. Úctyhodný je fakt, že kód „grafiky“ zabere zhruba +-5 % z celého díla, a zbytek úsilí autoři věnovali logice samotného fantastického světa.

root_podpora

Debiánistovi stačí apt-get install nethack, rpm balíčky se dají bez problémů najít na rpmfind.net, a zaručeně můžete stáhnout z www.nethack.org zdrojové kódy a ty přeložit. A jestli si chcete zahrát opravdu na úrovni, pak doporučuji telnet nethack.alt.org. Zde si můžete nejenom zahrát, ale i pozorovat ostatní hráče. Zároveň zapomeňte na jakékoli neférové jednání (třeba zálohováním pozic). O to větší pak bude vaše radost, když ve zdraví doručíte Amulet of Yendor vašim bohům.

…sem v šestadvacátym a skolil sem černého draka! Mockrát sem slyšel, že když ho člověk zbaští hezky v celku, že se pak cítí moooc fajn… Hmmmm… Ňam… ňam… hlt, hlt..... Blink!

Nethack

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku