Hlavní navigace

Bitcoin po letech: ekosystém a politika

1. 8. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Bitcoin byl představen v roce 2009 a o dva roky později se z něj stal internetový fenomén, který fascinuje veřejnost a způsobuje bolení hlavy mnoha institucím. Od té doby se kolem Bitcoinu událo mnoho zajímavého. V tomto občasníku bych se rád věnoval novinkám technickým a trochu i politice kolem.

Kurz k USD

V první polovině roku 2011 Bitcoin zaznamenal doslova reketový růst. V únoru byl překročen kurz 1 BTC = 1 USD a v červnu už překročil dvacítku. Možná, že to bylo také díky popularitě, kterou mu přinesl článek na Wired o tom, jak se za Bitcoiny dají kupovat drogy.

Historie kurzu Bitcoinu na největší směnárně Mt.Gox. Zdroj: Bitcoin Charts

Potom ale došlo k pádu a cena během pár měsíců klesla až na 2 USD. Bitcoin Conference 2011 (která se mimochodem konala v Praze) se nesla v lehce depresivním duchu. Mnoho lidí, kteří nakoupili na náběžné hraně špičky, si jistě trhalo vlasy.

Na začátku roku 2013 se ale Bitcoin začal pomalu probouzet a během pár měsíců vystřelil doslova exponenciálně (a pak to zase spadlo, ale ne zas tak moc). V době psaní článku je Bitcoin za 100 USD, ale než článek vyjde, tak může být za 200 nebo taky za 20. Z tohoto důvodu bych osobně Bitcoinu příliš peněz nesvěřil.

Bitcoin dále posiluje kvůli událostem na Kypru a jejich možnému pokračování a také kvůli Liberty Reserve, jejíž lidé ztratili liberty i reserve.

Hype a právní odezva

Velmi mě překvapilo, když jsem v tištěných Lidových novinách objevil celostránkový článek o Bitcoinu a pak dokonce i přílohu (1, 2).

Trvalo dle mého názoru až překvapivě dlouho, než se o Bitcoin začala zajímat i místa vyšší moci. Konkrétně, v březnu 2013 vydal americký FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) doporučení týkající se jejich právního názoru. Přijde mi lehce zmatené, ale týká se zjevně především směnáren, jestli jsou to skutečně směnárny v právním slova smyslu. Bohužel neznám dostatečně americké právo, takže nevidím důsledky.

V květnu 2013 americké DHS (Department of Homeland Security) zmrazilo směnárně Mt.Gox účet u systému Dwolla (něco jako PayPal). Překvapivě důvodem nebyl terorismus, jak je u DHS zvykem, ale „převádění peněz bez licence“ [unlicensed money transmitting].

Chvíli poté Mt.Gox zavedl přísnější podmínky – operaci s „reálnými“ měnami bude moci provést pouze uživatel, který prokáže svou totožnost – oskenovanými doklady. GIMP anyone?

Dedikovaný hardware na těžbu Bitcoinů (budeme se mu věnovat později) vám nemusí projít do EU. Tedy když zařízení nemá takové náležitosti, jak CE certifikaci nebo manuál v jazyce státu, do kterého se ho snažíte importovat. Nebo naopak má americkou zástrčku – kdyby ji někde narval do evropské zásuvky, mohl by si ublížit.

Silkroad, Armory, BitVPS

Nedá mi nenapsat, co všechno se dá za Bitcoin koupit – často to totiž taky souvisí s tou právní odezvou. Již několik let funguje v Toru stránka, která si říká Silk Road („hedvábná stezka“). Pořídil jsem její screenshot:

Sil Road: čistá chemie

Je to jakýsi nabídkový portál, na kterém lze diskrétně pořídit různé chemické sloučeniny a bylinné přípravky. Podle různých reportů na webu výrobky opravdu chodí a podle přidruženého fóra jsou prý v dostatečné čistotě. Samotný provozovatel se chlubí, že většina transakcí je vyřízena k oboustranné spokojenosti. Myslím, že chápete, proč je trnem v oku mnohým autoritám.

Aby prodejce na SilkRoadu mohl začít prodávat, musí do úschovy vložit relativně velkou částku, momentálně je to 5 BTC.

SilkRoad explicitně zakazuje prodej věcí, které by mohly uškodit i jiným lidem než uživateli – jmenovitě tedy zbraní. Existoval jistý pokus o alternativu, která toto omezení nemá – jmenovala se Armory. Opět jsem kdysi pořídil screenshot:

The Armory: čistá fyzika

Postupně ale zavřeli – jednak kvůli údajnému nezájmu zákazníků, jednak kvůli logistickým problémům (samopal se poštou posílá hůř než gram bílého prášku), jednak kvůli morální stránce takového obchodování. Pokud vás zavření mrzí, vytiskněte si Liberatora, pistoli tisknutelnou na 3D tiskárně.

Prodej drog a zbraní možná degraduje pohled většinové populace (a novinářů) na Bitcoin jako na měnu pro feťáky a teroristy. Možná to taky vlády použijí jako záminku pro represi. Na druhou stranu, když nastupoval internet, taky všichni říkali, jací jsou tam nelegálové a jak je to nebezpečný. Teda ne, že by to někteří neříkali dosud a že by to tak nebylo.

Ale za Bitcoin už nekoupíte jenom drogy. Třeba služba BitVPS nabízí za Bitcoiny servery (virtuální i fyzické). Také se dají pořídit lístky na různé hackerské konference, jako je třeba OHM – leckde dokonce se slevou. V brmbaru se za Bitcoiny i najíte a napijete.

A když už jsme u toho brmlabu – příležitostně se konají Bitcoin semináře, na kterých můžete potkat ostatní nadšence (nejen) do Bitcoinu.

Hazard

Za Bitcoiny se také hraje hazard, od pokeru přes ruletu po kostky. Online kasina si užívají špatně regulovatelného peněžního toku, který Bitcoin poskytuje, a obcházejí zákazy, které platí v mnoha zemích.

Spoustu vášní budí stránka Satoshi Dice. Nejdříve něco k tomu, jak to funguje: provozovatel stránky má několik adres, na kterých sedí robot. Vyberete si adresu, pošlete na ni peníze a robot vám náhodně pošle zpátky víc nebo nic, podle toho, jestli jste vyhráli nebo ne.

Přesněji, robot generuje náhodné číslo v rozsahu 0–65535. Vy si volbou adresy vyberete číslo a vyhráváte, když je vygenerované číslo nižší, než to, na které jste si vsadili. Existují adresy, které vyhrávají skoro pořád, ale při výhře dostatene jen 1,1-násobek, a pak adresy, u kterých je šance na výhru mizivá, ale vyplácí se třeba 10000-násobek. Samozřejmě, že když si spočítáte dlouhodobou bilanci, vyjde vám, že vždycky budete trochu prodělávat – průměrná výhra činí jen 98,1 % vkladu.

Někdo by mohl namítnout, že provozovateli Kostky nemusí ta 2 % zisku stačit, a může podvádět. I to je vyřešeno – provozovatel si předgeneroval náhodné hodnoty (seed) pro každý den na deset let dopředu a náhodné číslo ve skutečnosti netahá z /dev/random, ale když mu přijde transakce, tak spočítá SHA (transakce + seed) a výstupní číslo jsou dva bajty z výsledku. Seed pro předchozí den vždycky publikuje a každý si pak může ověřit, jestli bylo rozhodování spravedlivé.

A teď proč to vyvolává vášně. Nejde ani tak o ten hazard (i když osobně mi nepřijde jako příliš velká zábava poslat peníze někam, odkud se mi jich vrátí 98 %), jako spíš o to, že každá sázka znamená dvě transakce (sázející pošle vklad do SDice, SDice pošle výhru zpátky). A protože to hrají náruživí hráči, těch transakcí je opravdu hodně. Zatěžuje to síť a zvětšuje blockchain, do kterého se transakce ukládají. V komunitě byly ohlasy, že by se SDice měla blokovat, ale tento příspěvek poměrně jasně ukazuje, že takové blokování je jen cesta k totalitě.

Mimochodem: SDice se chlubí, že už přenesla 4 miliony Bitcoinů. Když z toho má 2 %, je to docela výnosný byznys, ne?

Sázková kancelář Smrtka – crowdfunding vražd

Exituje taková hodně morbidní forma hazardu. Koncept Assassination politics dobře rozvedl OC ve svém článku Zastavit stát!. Lidé si budou moci vsadit na to, že daná osoba v daný den umře. Myšlenka je zhruba taková, že když bude sázek dostatek, najde se někdo, kdo smrt dané osoby v den, na který si vsadil, zařídí. Různí lidé to programují, ale ještě to nikdo nespustil.

Kde získat Bitcoiny?

Mining už dneska není moc výhodný, pokud na to nemáte hardware a platíte elektřinu. Pokud zavrhneme i velmi perspektivní krádeže (o bezpečnosti Bitcoinu si něco povíme v poslední části seriálu), máme dvě možnosti nákupu – osobně nebo ve směnárně.

Směnárny jsou například již zníněný Mt.Gox nebo BTC-E. Většinou je otrava tam poslat peníze, pak chtějí ještě ověření a vůbec. Zajímavou alternativou je stránka LocalBitcoins.com. Najdete si tam člověka v okolí, se kterým se osobně sejdete, dáte mu hotovost a on vám dá Bitcoiny.

CS24_early

Existuje též česká směnárna BuyBTC.cz. Nemám s nimi žádné zkušenosti ani neznám nikoho, kdo by měl, navíc teď mají blíže nespecifikované právní problémy.

Fyzický Bitcoin

Casascius nabízí mince a papírky se stíracím kódem. Když ho setřete, objeví se privátní klíč, a na adrese, která k němu náleží, je „nabito“ určité množství Bitcoinů. Teď nově prodávají i Bitcoiny kombinované s drahými kovy. Osobně bych se bál, že privátní klíč nebude jenom vytištěný na nosiči, ale bude ho mít výrobce někde zazálohovaný a pak Bitcoiny ukradne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval informatiku na MFF UK, dělal linuxového admina, vyvíjel elektroniku a nyní vyvíjí meteorologický radar ve společnosti Meteopress.