Hlavní navigace

Bitfighter: brutální geometrie

12. 11. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bitfighter vás přenese do kouzelného světa, ve kterém si geometrické útvary jdou brutálním způsobem po krku a snaží se rozsápat na body, krátké úsečky a ještě kratší úsečky. Zvolte si svého avatara a ukažte svým soupeřům, že nejste ve světě trojúhelníků žádný čtverec s kulatými hranami!

Multiplayerových řeží je na operačním systému Linux hromada. Skoro by se dalo říct, že jiný žánr roztomilý Tux prostě nevede a radši stráví večer masakrování hord nepřátel skládající se z živých hráčů, než aby si namáhal mozek při pořádné strategii či se vydal zachránit princeznu před hrozivým drakem. Tvůrce Bitfighteru se rozhodl odlišit a místo tradiční hry na policajty a zloděje nás přenese do světa, kde si jdou po krku trojúhelníčky, alias vesmírné lodě a okolí hýří tolika barvami, že vedle něj duha vypadá jako blátivá kaluž.

Tradiční střílečka v netradičním hávu

Ve hře nalezneme několik módů od klasického Deathmatche, po Capture the flag. Jedno kolo je většinou velmi krátké, ale o to víc zábavné. Vaše trojúhelníčkové lodě se perfektně ovládají a mají promyšlený arzenál zbraní. Jsou vybaveny phaserem (klasický kulomet), minami a časovanými bombami. Vaše loď však neumí pouze útočit a ničit; umí se i solidně bránit.

Před nepřátelskou palbou proto budete často využívat energický štít a pro lepší manévrování můžete na krátký čas energii přesunout do trysek. Herní mapy jsou doplněny o kulometové věže, lékárničky a speciální zóny, v kterých si doplníte munici nebo se teleportujete na vyznačené místo na mapě. Po mapě se pohybují i objekty bez speciálních funkcí. Mají za úkol prázdné mapy složené z barevných čar oživit. Vaše loď se občas bude vyhýbat obřím asteroidům nebo volně poletujícím předmětům.

Lehce povrchní, ale cool

Jak už jsem naznačil v předchozích odstavcích. Bitfighter vyniká úžasnou grafikou. Bere si inspiraci z dob dávno minulých a vizuální stránka se velmi podobá hře Asteroids, která vyšla roku 1979. Na rozdíl od této herní legendy, ale Bitfighter září všemi barvami, na které si jen vzpomenete. Při výbuchu se vaše loď promění v roj pestrých světýlek a každá zbraň ozáří černé pozadí jako rachejtle nebe prvního ledna.

Po zvukové stránce už to bohužel není taková sláva. Zvuky nepůsobí tak propracovaným dojmem, jako vizuální stránka hry. Pravděpodobně to byl záměr, aby hra nasála trochu více retro atmosféry. Povedenější hudební a zvuková kulisa by přesto nebyla na škodu.

Super editor aneb, udělej si sám

Aby se herní doba prodloužila a hra nespadla do stereotypu, obsahuje Bitfighter povedený editor tratí. Editor je uživatelsky přívětivý a svou vysněnou trať vytvoříte během několika málo sekund. Stačí jen načrtnout její obrys a přidat speciální objekty. Při multiplayerovém klání se proto občas narazí na velmi nestandardní herní arénu. Jednou jsem se například zúčastnil závodu bludištěm nebo dobýval pomalu nedobytnou pevnost. Editor má do budoucna velký potenciál. Pokud se vývojářům podaří znatelně rozšířit komunitu kolem hry, stane se z něj mocný nástroj. Momentálně ale ve hře působí pouze jako zajímavý doplněk.



Království za hráče!

Jelikož se jedná o multiplayerovou akci, ke hře budete logicky potřebovat i živé hráče. To je zároveň jedním z nejhlavnějších problémů Bitfighteru. Servery zejí prázdnotou a kromě botů ovládané počítačem se moje loď v online klání střetla pouze s minou, kterou jsem lišácky několik vteřin předtím nalíčil. Abych vůbec mohl Bitfighter zrecenzovat, musel jsem pozvat přátele a odehrát několik her s nimi. Hra je díky téměř nulové herní základně prakticky nehratelná, a to je velká škoda. Dále mi chybí větší výběr zbraní. Ano, těch několik, jež jsou obsazené ve hře, se naučíte po chvíli užívat pomalu instinktivně. Vyložená specialitka bohužel chybí a větší výběr by stávající hráče určitě neurazil.

Vyhodnocení

Bitfighter je zajímavá multiplayerová střílečka, doplácející na málo početnou komunitu. Pokud se pracně nedomluvíte na oficiálním fóru na utkání, nemáte pomalu šanci někoho ve hře zastihnout. Vývoj hry je, ale naštěstí živý a tak není třeba lámat nad hrou hůl. Situace se může časem zlepšit. V tuhle chvíli vám, ale Bitfighter nemohu s čistým svědomím doporučit. Prohánět se sám po mapách opravdu není žádná zábava.

Výhody

CS24_early

  • netradiční grafika

  • svěží hratelnost

  • editor

Nevýhody

  • téměř nulová hráčská základna

  • zvuky

Byl pro vás článek přínosný?