Hlavní navigace

Blackbox - malej, ale šikovnej!

6. 8. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na mém archaickém Pentiu 120 mi těžko k mé spokojenosti poběží KDEčko či podobné na zdroje systému náročné prostředí. Pátral jsem po nějakém nenáročném, avšak funkčním a použitelném window manageru pro X Window System - nalezl jsem Blackbox.

Blackbox na disku zabere pouze kolem půl MB. Nevyžaduje žádné speciální knihovny či závislosti. Čas spuštění je prakticky nepostřehnutelný (kromě případu, kdy Blackbox natahuje na pozadí Xů nějaký velký obrázek – to však stejně provádí na pozadí, takže při tom již můžete začít pracovat.

Po spuštění se ihned projeví minimalistická filosofie tohoto window manageru – změní se pozadí a dole na obrazovce se objeví panel skládající se ze tří částí – nic víc, nic míň. Panel obsahuje odleva tyto položky: název aktuální pracovní plochy, šipečky pro pohyb mezi těmito plochami, titulek aktivního okna, šipečky pro pohyb mezi okny a hodiny. Blackbox nepoužívá žádný „taskbar“ typu KDE či MS Windows, místo toho má ony šipečky, pomocí kterých se postupně prochází otevřenými okny – tento přístup je svým způsobem originální, zatím jsem ho nikde neviděl. Pokud máte okýnek povícero, klik prostředním tlačítkem na plochu vám zpřístupní menu „windows“, kde si můžete pohodlně vybrat.

Téma angel
BlackBox s tématem angel

Hlavní menu se otevře pravým klikem na plochu. Jeho položky jsou definovány v souboru /usr/share/Blac­kbox/menu. Ten má velice jednoduchou strukturu – po jeho otevření se zcela jistě ihned zorientujete a budete moci přidávat příkazy, submenu a podobně. Pokud otevřete nějaké submenu, můžete jej myší vzít a odtrhnout od hlavního menu – submenu potom zůstává trvale na obrazovce, což se může hodit.

Titulek okna obsahuje tři tlačítka: zavírání a maximalizace funguje dle očekávání, při minimalizaci okno zmizí a objeví se v menu Icons – celkem originální řešení. Dvojklikem na titulek je možno též okno „zarolovat“ – obsah zmizí a zůstane pouze titulek, který čeká na zpětné „vyrolování“ opět dvojklikem.

Téma chaos
BlackBox s tématem chaos

Může to také hezky vypadat, ptáte se? Ano, může :). Součástí menu je seznam stylů, které je možno za běhu Blackboxu jednoduše měnit. Styly definují barvy jednotlivých součástí window manageru: menu, titulků oken, hlavního panelu. Při tom je možno definovat též různé barevné přechody. Bitmapy do titulků oken dávat nelze, avšak příliš to nevadí, protože pouze s pomocí různých typů barevných přechodů a fontů je možno krásně vytvořit žádanou atmosféru. Velké množství stylů je k dispozici ke stažení na themes.freshme­at.net.

Ke stylům bych měl ještě několik poznámek a výhrad: ve verzi 0.60.x Blackboxu se změnil formát stylového souboru, takže některé styly vytvořené pro verzi 0.50.x nyní nefungují. Dále: soubor se stylem obsahuje příkaz pro načtení obrázku na pozadí. Je to normální shellový příkaz, kde musíte dávat pozor na dvě věci: jednak cestu k obrázku a jednak samozřejmě, zda se daný příkaz na změnu pozadí ve vašem systému vyskytuje. Některé styly používají fonty „Artwiz fonts“. Bez nich vypadají celkem nic moc. Fonty můžete stáhnout třeba zde. Blackbox mi dělal problémy při nastaveném českém locale: nefungovalo nahrávání těchto fontů. Řešením je buď locale nenastavovat, nebo upravit program Blackboxu. Jelikož jsem instaloval z RPM a neměl jsem zdroják, lehce jsem modifikoval binárku (jde o to, aby se program dostal k výpisu „unable to set locale, falling back..“ nebo tak nějak).

Téma SmartSpace
BlackBox s tématem SmartSpace

ict ve školství 24

Blackbox používám velice rád, je to rychlý, nenáročný a funkční window manager s originálními prvky a množstvím hezkých témat.

Použité obrázky byly převzaty ze serveru themes.freshme­at.net.

Autor článku