Hlavní navigace

Borland proráží na novém poli technologie jazyka C++ pro Linux

23. 7. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Borland Kylix 3 poskytuje první integrované vývojové prostředí jazyků C/C++ a Borland Delphi (Pascal) pro tvorbu databázových a webových aplikací, grafických uživatelských rozhraní a aplikací s webovými službami pro operační systém Linux.

SCOTTS VALLEY, Kalifornie, USA – 23. 7. 2002 – Společnost Borland Software Corporation (Nasdaq NM: BORL) oznámila produkt Borland Kylix 3, první vývojové prostředí pro rychlý vývoj aplikací (RAD) v jazycích C++ a Borland Delphi (Pascal) pod operačním systémem Linux. Poprvé v historii mohou vývojáři pro platformu Linux rychle vytvářet aplikace s grafickým uživatelským rozhraním, databázové, webové aplikace a aplikace využívající webových služeb v jazyce C++, tedy preferovaném programovacím jazyce komunity uživatelů operačního systému či platformy Linux. Kylix 3 rozšiřuje nabídku prostředí pro rychlý vývoj aplikací (RAD) více než dvěma miliónům vývojářů komunity jazyka C++ na celém světě (podle odhadu IDC) a poskytuje jim kriticky důležitou technologii, která bezesporu napomůže přijímání Linuxu ve větších podnicích.

“S produktem Kylix 3 přinesla společnost Borland průmyslovou normu a výkonné podnikové nástroje komunitě vývojářů a uživatelů systému Linux. Přidání podpory jazyka C++ do produktu Kylix znamená, že aplikace libovolné třídy pro Linux – od prostých grafických rozhraní, přes databáze až po webové služby – je možno vytvářet rychle a s nízkými náklady pomocí nejpopulárnějšího programovacího jazyka pro Linux”, řekl Jeff Bates, spoluzakladatel Slashdot.org a ředitel OSDN Online.

Pomocí produktu Kylix 3 mohou podniky po velmi přijatelné investici do programovacích nástrojů vytvářet velmi výkonné aplikace pro Linux s využitím stávajících zkušeností programátorů s jazykem C++; rychlý vývoj aplikací tak pomáhá vyrovnávat se s obvyklými tlaky na snižování rozpočtů informatických oddělení firem.

“Použitím úsporných serverů provozujících Linux, které dnes převažují v oblasti provozních systémů pro správu dat a využitím stávajícího kódu a programátorských zkušeností v jazyce C++ mohou podniky vyřešit své problémy omezených rozpočtů a přitom neslevit z nároků na rychlost vývoje a výkon aplikací”, řekla Rikki Kirzner, ředitelka pro výzkum u společnosti IDC. “Podnikové aplikace jsou stále složitější a vyžadují výkonná vývojová řešení pro to, aby se práce ukončily vždy včas a bez překročení rozpočtu.”

Podle společnosti IDC je jazyk C/C++ stále vedoucím a primárním jazykem pro vývoj aplikací. Kylix 3 nabízí první dvoucestný vizuální návrh aplikací v jazyce C++ a umožňuje vývojářům rychle vytvářet aplikace s grafickým uživatelským rozhraním, databázové, webové aplikace a aplikace využívající webových služeb v prostředí operačního systému Linux. Až doposud byli programátoři pro Linux nuceni využívat nevizuálních integrovaných vývojových prostředí, která jsou vhodnější pro vývoj samotného operačního systému a ovladačů zařízení.

“Moje skupina doposud používala k práci tradiční nástroje dostupné pro Linux, ale věřím, že nyní nám Kylix pomůže zvýšit produktivitu vývoje programů pro automatizaci výroby a tím nám zajistí rychlejší návratnost investic”, řekl Paul Peterson ze společnosti AMI Semiconductor.

“C++ je preferovaným vývojovým jazykem většiny programátorů pro Linux, ale doposud byla tvorba vysoce výkonných aplikací – a zvláště klientských programů s grafickým rozhraním, databázových a webových aplikací – zatížena přiliš dlouhou dobou vývoje. Kylix 3 přináší vývoj pro Linux na základě komponent a vývojáři v C++ s ním mohou zkrátit dobu vývoje aplikací”, řekl Simon Thornhill, viceprezident a ředitel pro nástroje RAD u společnosti Borland. “Vytvořili jsme nejen mocné vizuální vývojové prostředí pro jazyk C++ pod Linuxem, ale jelikož jsme Borland, šli jsme ještě o kus dál a dali jsme tomuto prostředí možnost nezávislosti na platformě a propojitelnosti s jinými platformami – tím jsme podnikům dali skutečnou možnost volby.”

Kylix 3 zvyšuje rychlost a kvalitu vývoje založeného na využití komponent a dává vývojářům možnost vytvářet aplikace v jazycích C++ nebo Borland Delphi (Pascal) pro zvolenou platformu. Programátoři mohou slučovat Kylix 3 s produkty Borland C++Builder nebo Delphi a vytvářet z jediného zdrojového kódu aplikace pro dvě platformy: Linux a Windows. Zároveň společnost Borland pokračuje v plnění svého slibu podpory webových služeb a rozšiřuje podporu jejich vývoje při dodržení posledních obecných norem i do nového produktu Kylix 3 a jazyka C++.

O produktu Borland Kylix 3

Kylix 3 je vysoce výkonné prostředí jazyků C++ a Delphi (Pascal) pro rychlou tvorbu aplikací s grafickým uživatelským rozhraním, databázových, webových aplikací a aplikací využívající webových služeb v prostředí operačního systému Linux. Produkt Kylix 3 je možno sloučit s produkty Borland C++Builder nebo Delphi a získá se tak schopnost vytvářet z jediného zdrojového kódu aplikace nezávislé na platformě pro operační systémy Linux nebo Windows. Rychlost vývoje důmyslných aplikací zvyšuje rozšiřitelná a upravovatelná knihovna CLX (knihovna komponent pro vývoj aplikací nezávislých na platformě), která též zjednodušuje migraci aplikací psaných pro Windows na platformu Linux. Sada nástrojů BizSnap obohacuje možnosti Linuxu a Apache o technologii webových služeb a SOAP, která umožňuje bezproblémově komunikovat s ostatními platformami, jazyky a webovými službami. Nástroje WebSnap přeměňují webové servery Apache na daty řízené aplikační servery podnikové třídy. DataSnap poskytuje škálovatelný middleware pro tvorbu vícevrstvých databázových aplikací podnikové třídy.

Cena a dostupnost

Borland Kylix 3 bude k dispozici ve třech edicích: Kylix 3 Enterprise, Kylix 3 Professional a Kylix 3 Open Edition. Pro nové uživatele bude Kylix 3 Enterprise k mání za 62 990,– Kč / 93 990,– Sk. Kylix 3 Professional bude do 27. září 2002 k dispozici za zaváděcí cenu 8 200,– Kč / 12 300,– Sk, tedy se slevou 25%. Borland též nabízí upgrade pro stávající uživatele produktů Borland Kylix, C++Builder a Delphi, ceny naleznete na webovém obchodě. Produkty budou k dostání od zastoupení společnosti Borland v ČR a SR a na webovém obchodě společnosti na adrese http://shop.bor­land.cz/(ceny se mohou měnit v závislosti na směnné hodnotě národních měn vůči USD). Kylix 3 Open Edition pro vývojáře software Open Source (GPL) bude ke stažení zdarma na adrese http://www.bor­land.com/produc­ts/downloads/. Na stejné adrese bude později k dispozici i 60-denní ověřovací verze produktu Kylix 3 Enterprise.

O společnosti Borland

Borland Software Corporation je vedoucím poskytovatelem technologií, které se používají pro vývoj, nasazování, integraci a správu softwarových aplikací. Borland dodává nejlepší technologie ve svém oboru a klade velký důraz na vzájemnou propojitelnost aplikací. Tím umožňuje podnikům všech velikostí přesunout výpočetní výkon do oblasti webu a zároveň neztratit možnost používání stávajících či tradičních aplikací. Mezi zákazníky společnosti Borland patří nejen velká část tisíce nejvýznamnějších firem v USA (Fortune 1000), ale i milióny vývojářů na celém světě sdružené v rámci služby Borland Developer Network. Borland poskytuje všem zákazníkům svobodu vyvíjet aplikace, nasazovat je na libovolném místě, integrovat a řídit je i v rámci rozsáhlých globálních podniků. Řešení společnosti Borland pomáhají organizacím zvyšovat produktivitu a dodávat výkonné projekty rychleji a při dodržení rozpočtu – tím vším snižují celkové náklady na vlastnictví informačních technologií (TCO, Total Cost of Ownership).

Společnost byla založena v roce 1983, své ústředí má ve městě Scotts Valley, Kalifornie, USA a pobočky má po celém světě včetně České republiky a Slovenské republiky. Další informace najdete na adrese http://www.bor­land.cz/, popřípadě na http://www.bor­land.com/ ahttp://commu­nity.borland.com/.

Poznámka: Název Borland a názvy všech jeho produktů jsou ochranné značky nebo registrované ochranné značky společnosti Borland Software Corporation. Všechny ostatní názvy společností nebo produktů jsou ochranné značky nebo registrované ochranné značky jejich příslušných vlastníků.

ict ve školství 24

Borland s.r.o.
Francouzská 30, 120 00 Praha 2
tel.: +420 2 2598 7050, fax: +420 2 2598 7060
e-mail: info@borland.cz
http://www.bor­land.cz/
http://shop.bor­land.cz/

Borland Slovakia s.r.o.
Trnavská cesta 80, 821 02 Bratislava
tel.: +421 2 4445 5444, fax: +421 2 4445 5444
e-mail: info@borland.sk

Autor článku