Hlavní navigace

Brain Party: zábava pro celou rodinu

30. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ne vždycky máme čas a náladu na dvě hodiny drsného paření. Někdy si člověk musí oddechnout a zahrát si nějakou krátkou hříčku na pár minut. Na takové chvilky se hodí například hra Brainparty, což je malý balík několika miniher, které jsou některé jednoduché, ale některé vám docela potrápí mozek.

Brainparty si můžete stáhnout z domovské stránky v archivu velkém okolo 39 MB, přičemž archiv je tak velký hlavně díky hudbě, která není podle mého názoru špatná. Hra je pod GPL a na oficiálních stránkách si ji můžete stáhnout jen jako zdrojový kód. Pro kompilaci stačí v adresáři hry spustit příkaz „make“ a pak stačí spustit binárku „brainparty“.

Hra je ve skutečnosti sérií miniher, kterých je ve hře okolo 36. Hra byla vytvořena jako placená aplikace pro iPhone, přičemž jediný rozdíl je v tom, že verze pro iPhone má o jednu minihru navíc (autor ji odebral protože je závislá na akcelerometru) a stojí 0,99 amerických dolarů. To, že hra byla původně pro iPhone lze poznat také podle menšího rozlišení a ovládání, které je uzpůsobené pro prsty.

Minihry jsou vskutku rozmanité – od jednoduchých her typu „seřaď tři diamanty vedle sebe“ přes složitější hry, ve kterých je potřeba pracovat s logikou vět, až po trénování rychlého počítání jednoduchých příkladů, což vyžaduje ve skutečnosti mnohem větší koncentraci, než se zdá. Bohužel, hra je pouze v angličtině, což trochu brání některým lidem hrát všechny minihry, protože pro většinu je angličtina povinná -ať už na přečtení návodu, nebo například pro minihru Symbolic Logic. To se dá naštěstí vyřešit malým zásahem do zdrojových kódů (ke kterému nepotřebujete skoro žádné znalosti programování).

V Brainparty jsou dva způsoby hraní, přičemž v obou dvou jsou vám za každou minihru udělovány známky jako v amerických školách – tedy hodnocení pomocí písmen, přičemž A je jednička a F je známka o bod níž než Pět (dá se říci, že je to šestka, ale to v naší zemi vyzní docela podivně) a ještě jste ohodnoceni medailí.

První ze způsobů hraní je režim, ve kterém děláte test, což je série pěti náhodných miniher, ve které se z vašich úspěchů vypočítá „hmotnost mozku“(v každé minihře je maximální hmotnost mozku 500 g a výsledek je jednoduše sečtení všech hmotností) a napíše se, jaké povolání či jaký člověk má takovou hmotnost mozku, přičemž nejnižší je „Fast Food Assistant“ a nejvyšší je „Albert Einstein“. Druhý režim je trénování jednotlivých miniher, které si ale nejdříve musíte odemknout v Testovacím režimu tak, že si je prostě alespoň jednou zahrajete.

Hra pak vaše průměry z testů vypisuje do grafů a ukládá si vaší nejvyšší dosaženou „hmotnost mozku“, kterou můžete společně s grafem nalézt v menu „Results“. Graf mě velmi často přinutil zahrát si další test, abych zvýšil vlastní skóre. Jeden test trvá většinou maximálně sedm minut, a tak je Brainparty jednoduchá hra na zahnání krátké chvíle.

Grafika hry není celkově špatná, v některých hrách trochu pokulhává, ale celkově ji hodnotím kladně, díky tomu, že na většině místech vypadá dobře.

Hodnocení:

CS24_early

Plusy: Jednoduchost, pobaví skoro každého, krátká doba hraní.
Mínusy: Chybí možnost dalších jazyků.
Verdikt: Zábavná hra, která stojí alespoň za vyzkoušení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku