Hlavní navigace

Canonical představil MicroCloud, Azure RTOS se mění na Eclipse ThreadX

27. 11. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Microsoft předal svůj realtimový operační systém Azure RTOS nadaci Eclipse. Společnost Canonical představila vlastní cloudové řešení MicroCloud. Vyšla OpenMandriva Lx 5.0, poslední hlavní vydání s KDE Plasma 5.

Azure RTOS se mění na Eclipse ThreadX

Microsoft předal svůj realtimový operační systém Azure RTOS nadaci Eclipse. Nově se tento systém určený primárně pro internet věcí jmenuje Eclipse ThreadX. Jeho zdrojové kódy jsou k dispozici pod licencí MIT.

Nabízí nezávislý, open-source, certifikovaný bezpečný OS pro aplikace v reálném čase. Podle jeho vývojářů se jedná o jediný RTOS s tímto unikátním mixem vlastností, který uspokojí širokou škálu potřeb, což přinese prospěch jak pro výrobce IoT zařízení, tak pro vývojáře a koncové uživatele.

Canonical představil MicroCloud

Společnost Canonical, která stojí za vývojem linuxové distribuce Ubuntu, oznámila novou technologii pro lidi, kteří mají zájem o nasazení vlastní infrastruktury v cloudu. Nový software s názvem MicroCloud by mělo být možné nastavit jediným příkazem, což minimalizuje čas a úsilí jak při nasazení, tak i při údržbě.

Je vytvořený pro škálovatelné clustery a nasazení na okraji sítě pro všechny typy podniků. Podpora pro MicroCloud je zahrnuta v předplatném Ubuntu Pro.

Canonical MicroCloudCanonical MicroCloud

OpenMandriva Lx 5.0

Projekt OpenMandriva oznámil vydání OpenMandriva Lx 5.0 jako nejnovější hlavní verze této komunitou řízené distribuce a přímého nástupce Mandriva Linuxu. Poháněn je nejnovější sérií jádra Linux 6.6 LTS a jedná se o poslední verzi OpenMandriva Lx s desktopovým prostředím KDE Plasma 5.

Příští vydání OpenMandriva Lx 6.0 už přijde s KDE Plasma 6 a protokolem Wayland coby výchozím. Toto vydání přichází s předinstalovaným KDE Plasma 5.27.9 LTS, stejně jako sadou softwaru KDE Gear 23.08.3 a KDE Frameworks 5.112.

OpenMandriva Lx 5.0OpenMandriva Lx 5.0

Tuxedo Sirius 16

Společnost Tuxedo Computers představila Tuxedo Sirius 16, první herní linuxový notebook plně poháněný technologiemi od AMD. Vybaven je 4nm procesorem AMD Ryzen 7 7840HS s 8 jádry, 16 vlákny a až 5,1GHz taktovací frekvencí a grafickou kartou AMD Radeon RX 7600M XT založenou na moderní architektuře RDNA 3 s 8 GB GDDR6 VRAM a až 2300 MHz.

CS24_early

Stejně jako všechny notebooky od společnosti Tuxedo Computers je i tento předinstalován s operačním systémem Tuxedo OS 2.0 založeným na Kubuntu nebo s Ubuntu 22.04 LTS. Jeho cena začíná na 1700 eurech (41 tisíc korun).

TUXEDO Sirius 16TUXEDO Sirius 16

Nově vydáno

Red Hat Enterprise Linux a distribuce na něm postavené jako AlmaLinux OS, EuroLinux a Oracle Linux vyšly ve verzi 9.3. Vyšel Berry Linux 1.38, nové vydání živé distribuce s automatickou detekcí hardwaru. Na Arch Linuxu postavená distribuce CachyOS je k dispozici ve verzi 231118.Bill Rathbone oznámil vydání pfSense 2.7.1, na FreeBSD postaveného operačního systému pro routery a firewally.

Oracle Linux 9Oracle Linux 9
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.