Hlavní navigace

Cargo Commander: generované kontejnery

1. 8. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Cargo Commander - perexový obrázek
Hra Cargo Commander jen tak neomrzí, protože obsah každé úrovně je automaticky generovaný. Pusťte se do prozkoumávání stovek kontejnerů a utkejte se s jejich tajemstvím. Uvnitř se totiž ukrývají součástky, které potřebujete k návratu domů, kde na vás čeká půvabná manželka. Ale pozor, není to hračka…

V nekonečném vesmírném prostoru se vznáší malinký kontejner. Uvnitř bydlí zarostlý a drsný fousáč, který touží po jediném. Dostat se domů, do náručí své milé. Jenže práce je práce, a dokud nesplní zakázku a nenasbírá dostatek materiálu na cestu zpět, bude muset tvrdnout sám ve velké plechové krabici. Každý den začíná stejně: ranní káva, přečtení emailů a poté prozkoumávání tajemných kontejnerů.

Cargo Commander je opravdu unikátní hrou. Na první pohled se  tváří jako klasická akční střílečka. Jakmile ale přitáhnete první kontejner a pustíte se do jeho prozkoumávání, zjistíte, že v titulu je mnohem víc a každou chvíli dokáže něčím překvapit. V první řadě vás nečekají v sektorech žádné načítací časy. Nová úroveň se vždy poskládá z několika bloků, které uvidíte v celé své kráse, pokud kameru oddálíte.

Cargo Commander - obrázky ze hry.

Z kontejneru do kontejneru

Jednotlivé kontejnery jsou k sobě spojené jedním otvorem. Jakmile ho proskočíte, avatár se přizpůsobí tamní gravitaci a nohama se dotkne země. Nejste však limitováni pouze jednou lineární cestou. Prostředí je téměř plně zničitelné. Pomocí laseru si tak můžete provrtat další díru nebo ve vesmírném prostoru celý level obletět a začít ho řešit pozpátku.

A co se vůbec ukrývá v tajemných železných krabicích plujících vesmírem? Vás zajímá pouze šrot a nějaké náhradní díly. K těm ale není zas tak snadné se dostat. V kontejnerech žije různá havěť, která vám svůj majetek nevydá dobrovolně. Naštěstí máte sebou nějaké zbraně a můžete si s nimi celkem snadno poradit. Větší problém nastává ve chvíli, kdy se kontejnery začnou rozpojovat a vy se musíte opět vrátit na mateřskou loď.

Cargo Commander - obrázky ze hry.

Utíkej, co se dá

Tyhle momenty patří mezi nejakčnější a zároveň nejzábavnější v Cargo Commander. Vše kolem se rozlamuje a začíná poletovat kolem vás. Pak se náhle kontejner rozlomí a vy plujete ve vesmírném vakuu. Naštěstí váš zarostlý hrdina umí na nějakou dobu zadržet dech. Jedinou nadějí, jak ve vesmíru neumřít, je skočit do dalšího kontejneru, nebo se dostat do svého příbytku. Jakmile dorazíte do cíle, odevzdáte vše, co jste našli, a můžete přitáhnout další várku kontejnerů.

Za harampádí si můžete nakoupit různé upgrady. Těch je celá řádka a některé jsou poměrně drahé. Abyste na ně nastřádali, musíte prolézt hodně úrovní. Nebezpečí ale tkví v tom, že pokud zemřete, probudíte se sice ve své posteli, ale bez lupu. Zemřít ve chvíli, kdy vás od vašeho vysněného vylepšení dělí jen jedna součástka, je na zabití. Pro tyto případy naštěstí autoři obdařili klávesu F zvláštní funkcí. Po jejím zmáčknutí zařve váš avatár FUCK!.

Cargo Commander - obrázky ze hry.

Generované prostředí

Jednotlivé kontejnery nejsou autory předdefinované. Postupem času se náhodně generují. Pokud dorazíte do nějakého nového sektoru a tamní úrovně se vám zalíbí, můžete ji uložit a poslat přátelům. Také vidíte mezi hráči nejpopulárnější sektory, ve kterých ostatní bojují o nejlepší čas a skóre. Tím ale online funkce nekončí. Pokud někde zemřete, vaše mrtvola se zobrazí i ostatním hráčům. V kontejnerech tak uvidíte mrtvoly ostatních, které vám napoví, kde se může nacházet rizikové místo.

CS24_early

Audiovizuální stránka je naprosto úchvatná. Autoři vsadili na komiksovou stylizaci. Nečekejte proto nějak extrémně detailní modely, ale barevné dobrodružství, které běží i na slabších počítačích. Přecházení z kontejneru do kontejneru navíc připomíná jakýsi oživlý komiks. Další povedenou složkou hry je soundtrack. Ten umocňuje dojem, že jste se svým avatárem daleko od domova a v samotě. Písnička je melancholická, ale bezvadná. Někdy jsem se kvůli hudbě zastavil v hlavní bázi a jen poslouchal.

Cargo Commander - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Cargo Commander je neuvěřitelně zábavná hra, ve které díky generovanému obsahu zažijete spoustu zábavy. Pokud vás přestane bavit hromadění starých křápů, můžete se pustit do soutěžení s ostatními hráči. Online funkce jsou totiž neskutečně originální. Skvělý herní zážitek je navíc okořeněný bezvadnou komiksovou grafikou a skvělým soundtrackem. Za cenu téměř deseti euro se jedná o bezkonkurenční koupi.

Výhody:

  • Audiovizuální stránka
  • Generovaná obsah
  • Online funkce
  • Zábavnost

Nevýhody:

  • Někdy moc obtížné
  • Žrout času

Byl pro vás článek přínosný?