Hlavní navigace

XCOM: Enemy Unknown: zničte šmejd z vesmíru

4. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

xcom perexový obrázek
Nejlepší strategie, kterou kdy lidská rasa vyvinula, se jmenuje jednoduše Ufo a už je jí neuvěřitelných dvacet let. Má však i moderní remake s novým kabátkem. V XCOM budete bojovat se lstivými mimozemšťany, kteří pomalu připravují invazi na matičku Zemi. Dokážete jim v tom zabránit nebo čeká lidstvo vyhynutí?

Na původní UFO, které vyšlo v roce 1994, nelze zapomenout. Je to jedna z her, které se daly hrát furt dokola a ještě dnes je kolem této „stařičké“ legendy početná komunita. I když se objevily snahy navázat na původní legendu, moderní reinkarnace nikdy nedosáhly takového haló efektu a bohužel se nehrály ani tak skvěle. Prostě i přes moderní technologie působily jako chudí příbuzní.

Pak se ale do obnovení slavných herních mechanismů, a jejich převodu, pustili vývojáři ze studia Firaxis Games, kteří stojí třeba za sérií Civilizace, a vytvořili v podobném duchu stejně svobodnou hru na principech Ufa.

XCOM: Enemy Unknown

Svobodná hra

XCOM: Enemy Unknown zas tolik lineárnímu diktátu nepodléháte. Mimozemšťané se připravují na obří invazi na Zemi. To začíná zatím velmi nenápadně. Na nebi se objevují neidentifikovatelné létající objekty a za některé nehody nemůže jen nečekaný výbuch plynu. Většina veřejnosti nic netuší. Vlády jen obezřetně připouštějí, že jsou mezi námi návštěvníci a vaše tajná agentura má za úkol ochránit svět. K tomu musí nejen nepřítele likvidovat, ale také ho dobře poznat.

Po krátkém úvodu si vyberete, kde budete mít hlavní základnu. Každý ze světadílů vám přidává různé bonusy. Potom jen analyzujete nebe a vyšetřujete případné anomálie nebo „blízká setkání“. Jakmile za pomocí radarů zaznamenáte kontakt, pošlete na místo výsadkovou jednotku. Ta má za úkol ochránit civilisty, zničit nebezpečí a přinést co nejvíce mimozemské technologie pro výzkum.

XCOM: Enemy Unknown

Výtečná bojová část

Jakmile váš tým dorazí na místo, hra se z manažerské části přepne do bojové. Všechny akce jsou rozdělené na tahy. Mise se často skládají z několika úrovní. První je průzkum okolí, a pokud narazíte na nepřítele, nastává boj. Vojáci se tak musí schovávat za překážkami a na zlé emzáky útočit pokud možno ze zálohy. Vaši rekové totiž nevydrží o moc víc, než zákeřní šedokožci a i jeden zásah může dobře vycvičeného vojáka poslat do věčných lovišť. Pokud ale náhodou zásah přežije, na nějaký čas se s ním rozloučíte, protože musí strávit v nejlepším případě několik dní na rehabilitaci.

XCOM: Enemy Unknown

Boj se zákeřným nepřítelem, o kterém moc nevíte, nepostrádá napětí. V první řadě vás tlačí čas. Ve vzduchu visí invaze a vaše technologie je až směšně zastaralá. Každá neúspěšná mise proto velmi bolí. Nemusíte ale jen prohrávat, aby se lidstvo dočkalo špatné budoucnosti. Stačí jen neuváženě vyvíjet technologie nebo si rozházet vztahy s ostatními vládami. Pak v druhé polovině hry s hrůzou zjistíte, že přívalům nepřátel nemůžete vzdorovat, protože vaši rekruti padají jako mouchy a běžné projektily způsobují asi takové zranění, jako štípnutí od komára.

XCOM: Enemy Unknown

Těžká rozhodnutí

Lidé na Zemi vám to také neulehčí. Pokud vláda některé země volá o pomoc, je vhodné zakročit, jinak u ni ztratíte podporu. To zní jednoduše, ale většinou máte několik poplachů na několika různých místech po světě. Budete si tak vždy muset bolestně zvolit, komu dáte přednost. Někteří mocnáři vám nabízejí vědce, jiní peníze. Faktem ale je, že bez podpory se dál nepohnete a nedostatek peněz vás zničí dříve než mimozemšťané.

Podstatnou roli hrají i RPG prvky. Každý váš voják získává v misích zkušenosti a odemykají se mu nové schopnosti. Také ho můžete vybavit lepší technikou a dokonce mu změnit i jméno a vzhled. Váš tým pak působí poněkud familiárněji. O to víc potom mrzí, když veterán, který prošel i více než desítkou misí, kvůli blbé chybě zemře.

XCOM: Enemy Unknown

Příjemná audiovizuální stránka

Velmi povedená je i audiovizuální stránka. XCOM: Enemy Unknown běží na Unreal Enginu 3. Prostředí vypadá sice trochu uměle, disponuje však pokročilými efekty a je hlavně detailní. Pozadu nezůstal ani povedený soundtrack a dubbing většiny postav.

CS24_early

Jelikož byl XCOM ale vyvíjen nejen pro PC, ale i konzole, občas můžete bojovat s ovládáním. Je to trochu zvláštní, ale tato strategie je slušněji optimalizovaná pro gamepad než myš a klávesnici. Otáčení kamerou a třeba i takový hod granátem je tak občas krkolomný. Také zamrzí poměrně pomalý rozjezd. Pokud chcete začít hru znova, budete se nudit u několika počátečních misí. Není to jako v Civilizaci, kdy založíte říši a už jedete.

XCOM: Enemy Unknown

Závěr a konečné hodnocení

XCOM: Enemy Unknown je skvělou reinkarnací legendárního Ufa. Hra je atmosférická, obsahuje solidní příběh a přitom ponechává značnou volnost v boji proti šmejdům z vesmíru. Vše je navíc zabaleno do hezkého audiovizuálního zpracování.

Výhody

  • Audiovizuální stránka
  • Herní mechanismy
  • Hratelnost
  • Volnost

Nevýhody

  • Občas ovládání
  • Nebezpečně návykové

Byl pro vás článek přínosný?