Hlavní navigace

Rust: nejedná se o „reálnější“ Minecraft

16. 5. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: playrust.com
Chtěli jste si někdy zkusit přežít v postapokalyptickém světě? V Rust si tento sen můžete splnit. I když se hra na první pohled tváří jako trochu „realističtější“ Minecraft, má spíš blíže k české hře DayZ. Budete prozkoumávat opuštěné objekty a bránit se nájezdům zlovolných banditů na serverech s desítkami hráčů.

Rust se sice na první pohled tváří, že jde o další z řad kopií dnes již legendárního Minecraftu. Hra má však trochu blíže nakročeno k českému DayZ, který zatím bohužel nebyl a možná ani nebude na Linux portovaný. Cílem totiž není stavět honosná sídla a zpracovávat přírodní krasy na obydlí, ale přežít v drsném postapokalypském světě.

Hru hrajete na serveru s více hráči. Jste tak při každém kontaktu s jiným humanoidem nuceni přemýšlet, zdali pro vás nepředstavuje riziko. Svět Rustu je totiž drsný a na gentlemanské chování se často nehraje. Není tak neobvyklé, že vás majzne zezadu kamenem člověk, jemuž jste před malou chvílí zachránili život před radioaktivním vlkem.

Rust - obrázky ze hry.

Nazí a pouze s kamenem v ruce

Začátky jsou ve hře opravdu krušné. Začínáte totiž nazí – doslova. Vaší jedinou zbraní je kámen a v inventáři máte ještě dva obvazy a pochodeň. Vaše první kroky povedou pravděpodobně ke snaze si zajistit potraviny a postavit první obydlí. Rust však není jen o stavění, ale také prozkoumávání. Na mapě se nacházejí opuštění objekty a zóny zamořené radiací. V nich často naleznete unikátní předměty a plánky na výrobu lepšího vybavení.

Vydat se však do opuštěných stavení skýtá nejedno nebezpečí a úspěch výpravy je podmíněn notnou dávkou štěstí. Může se totiž stát, že narazíte jen na pár nábojů a opravdové zbraně vám před minutou vyfoukl jiný hráč, kterého ještě k tomu o pár metrů dál bohužel potkáte a pod jeho rukou skonáte.

Rust - obrázky ze hry.

Bojte se lidí

Interakce s dalšími lidmi je asi nejzábavnější složkou celé hry. Když na vaše pracně postavené obydlí zaútočí skupina banditů a vy se osamoceně snažíte bránit svůj majetek, dala by se atmosféra doslova krájet. Ve hře je přitom kromě chatu možné na ostatní hráče křičet přes mikrofon. Sem tam jste tak svědky výjevů jako ze Šíleného Maxe, kdy vaši postavu pán banditů láká ven s příslibem, že ušetří váš život.

Pokud ale ležení padne, asi rozkopete vzteky klávesnici. Není nic horšího, než když se vašeho dřevěného paneláku, a všech věcí v něm, zmocní banda chuligánů. Hodiny věnované stavbou a sběrem jsou rázem v háji a zbudou vám jen oči pro pláč. Atmosféra se umocní ve chvíli, kdy se znovu objevíte pouze s kamenem v ruce a zpovzdálí hledíte na totální zkázu.

Rust - obrázky ze hry.

Není to Minecraft

Pokud však v Rustu hledáte trochu realističtější Minecraft, budete pravděpodobně zklamáni. Předmětů na výrobu je na alfa verzi opravdu hodně. Dokonce i systém výroby předmětů je v některých ohledech lepší a uživatelsky příjemnější než u konkurence. Bohužel – úžasná architektonická díla zatím lze tvořit nejdou. Všechny domy i při troše snahy vypadají jako nevzhledné dřevěné krabice. Navíc jsou všechny předměty určeny pro praktickou činnost. Chcete si něco vyzdobit? Máte smůlu. Zatím nezasadíte ani kytičku.

Rust - obrázky ze hry.

Nesmí se však zapomínat, že jde o nedokončenou hru, která je momentálně ve fázi alfy. Rust se s každou aktualizací mění před očima. Původně jste mohli ve hře potkat i zombie. Ty nakonec autoři odstranili s odůvodněním, že nechtějí dělat další zombie hru. V budoucnu se také plánuje kompletní změna uživatelského prostředí a dokonce i ovladatelná vozidla.

UX DAy - tip 2

Rust - obrázky ze hry.

Po grafické stránce si nelze na nic stěžovat. Snad jen modely postav a nepřátel by mohly být lepší. Na druhou stranu je okolní prostředí, obzvláště to s hojnou vegetací, nádherné. Vývojáři už odstranili i špatné vykreslování trávy na Linuxu a MacOSX, tak si můžete hru na všech platformách konečně vychutnat naplno. Po zvukové stránce Rust ničím nevybočuje. V noci však dokáže z okolních zvuků nepříjemně mrazit v zádech. Také je nutné poslouchat okolí, zda-li neuslyšíte kroky lidských nepřátel. Nejednou to může zachránit život.

Rust - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Rust je teprve na začátků své cesty. Už teď je však skvěle hratelný a bez problémů u něj strávíte několik desítek hodin plných zábavy. Jen se sem tam musíte obrnit notnou dávkou trpělivosti. Hra sice chyby neodpouští, ale pravidla má spravedlivá a přehledná. Autoři navíc o svůj výtvor viditelně pečují a každá aktualizace přidává množství zásadních novinek.

Výhody

  • Audiovizuální stránka
  • Herní mechanismy
  • Systém výroby předmětů
  • Interakce s ostatními hráči

Nevýhody

  • Stále jen alfa verze
  • Stavění obydlí
  • Někteří hráči jsou sprostí banditi!

Byl pro vás článek přínosný?