Hlavní navigace

Type:Rider: vzdělejte se hrou

2. 5. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Některé televizní stanice dnes vyrábí i počítačové hry. Francouzský kanál Arte TV se rozhodl, že své diváky vzdělá v historii a umění a naservíroval jim logickou hříčku doplněnou o povedenou encyklopedii. Vydejte se několika epochami lidstva a načerpejte znalosti o vývoji písma. Je to zábava!

Toho, že hry neslouží jenom k zábavě, ale i k výuce, si dnes všímají i trochu archaicky působící společnosti – třeba ty televizní. Francouzský kanál Arte TV se rozhodl své diváky vzdělat na poli umění, historie a vývoje písma a znaků. Připravil proto interaktivní logickou hru, která vás provede důležitými milníky lidstva od pravěku do současnosti.

Ve hře Type:Rider ovládáte dvě tečky, které se musí dostat z bodu A do bodu B. Cestu jim sem tam zkomplikuje nějaká překážka nebo hádanka. Jelikož jsou tečky kulaté, ovládáte je jako koulející se míčky. Můžete se s nimi kutálet do dvou směrů a pak ještě skákat nebo se odrážet od zdí. Pokud se však dostanete do situací, na něž schopnosti vašich kulaťoučkých avatarů nestačí, lze využít ještě dynamické okolní prostřední.

Type:Rider - obrázky k článku.

Výzvou jsou až pozdější úrovně

Variabilita jednotlivých úrovní je neuvěřitelná. Zpočátku se vaše mozkové buňky budou možná trochu flákat, protože v prvních levelech nenajdete tolik situací, které by představovaly výzvu. Pak ale přichází opravdový ohňostroj nápadů a různorodých hádanek. Povozíte se tak třeba na těžařském vozíku nebo budete řešit hádanky s designem renesančních maleb.

Hádanky jsou většinou postavené na fyzice. Některý materiál tak plave ve vodě, jindy zas musíte převážit kladku nebo využít silného poryvu větru. V pozdějších fázích, kdy se dostanete do světa jedniček a nul v počítači, se pravidla zbortí a vy se třeba ocitnete ve hře Tetris nebo Space Invaders. Tyhle absolutní změny prostředí působí velmi blahodárně na celkovou hratelnost a udržují vás v očekávání, co hra přinese příště.

Type:Rider - obrázky k článku.

Nejen se pobavit, ale i vzdělat

K dispozici máte i výukovou část. Type:Rider je ve finále edukační hra, která vás má poučit o historii a vývoji písma. V pozadí vždy vidíte jednotlivé znaky a cílem je při svých cestách zkompletovat celou abecedu. Pokud vás dané období zaujalo, tak si lze otevřít herní encyklopedii a pročíst si o daném věku více.

Vrcholem hry je úžasná audiovizuální stránka. Grafické zpracování sice působí minimalisticky, ale design světa Type:Rideru je značně osobitý. Jednotlivé doby jsou pečlivě vykresleny autentickými kresbami či citáty. V pozadí se občas mihnou portréty slavných myslitelů a nebo se svět zformuje do vynálezu, který danou epochu proslavil. Budete tak uhýbat třeba před destičkami knihtisku a podobně. Fantazie autorů je neuvěřitelná, protože pevné části, po nichž se pohybujete, jsou často tvořeny pouze z písmen.

Type:Rider - obrázky k článku.

Nenechte si nic uniknout

Ve hře Type:Rider jste na začátku vyzváni, abyste hráli se sluchátky. Autoři vás ale nechtějí komandovat, jen vám zprostředkovat vše, co jejich výtvor nabízí. Soundtrack je totiž naprosto famózní. Každá etapa lidstva je ilustrována dobovou hudbou nebo alespoň pokusem o její rekonstrukci. I bez soundtracku byste však slyšeli slastné zvuky okolního prostředí. Jsou jemné a uklidňující – třeba kapání vody nebo poryvy větru.

O to víc možná zamrzí velký neduh Type:Rideru. Tou je samotná délka hry. Pokud jste šikovní, dokáže celou historií lidské rasy projít jen za pár hodin, a to i se ziskem všech odznáčků a bonusového materiálu. Jestli vám přijde množství obsahu za téměř sedm euro dostatek, to si musíte určit sami.

root_podpora

Type:Rider - obrázky k článku.

Neduhy multiplatformních titulů

Také je tu klasický neduh typický pro multiplatformní hry. Type:Rider přišel jak na PC, tak i mobilní zařízení. Troufnu si říct, že pro tablety a mobily byl vyvíjen primárně. Menu a sem tam i ovládání je proto místy toporné. Hra však není nehratelná. Budete se skvěle bavit i s klávesnicí a myší. Jen si občas zaťukáte na hlavu, proč autoři tuhle položku v menu nebo čtení textu vyřešili tak nekomfortně.

Type:Rider - obrázky k článku.

Závěr a konečné hodnocení

Není moc her, které by uchvátily dokonalou harmonií audiovizuální stránky a hratelnosti. V Type:Rideru se nejenom vzděláte, ale také skvěle pobavíte. Navíc si poslechnete úžasný soundtrack a u řešení jednotlivých hádanek se budete cítit příjemně. Type:Rider není extrémně těžkou logickou hrou, ale příjemným šimráním a drážděním vašeho logického uvažování.

Výhody:

  • Audiovizuální stránka
  • Hratelnost
  • Učení hrou

Nevýhody:

  • Krátká herní doba
  • Pomalý rozjezd

Byl pro vás článek přínosný?