Hlavní navigace

Syder Arcade: akční návrat do devadesátých let

11. 4. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Syder Arcade perexový obrázek.
Akční vesmírná arkáda Syder Arcade nabízí nejen starou dobrou hratelnost a reinkarnaci žánru, který svůj vrchol zažil v devadesátých letech. Hra vám i umožní vybrat si grafický filtr a vizuální zážitek tak stylizovat třeba do éry starého Apple II. Do toho všeho hraje úžasný oldschoolový soundtrack.

Není nic hezčího, než když vesmírné vakuum prořízne barevný laserový paprsek ze zbraně obrovské vesmírné lodi. Bohužel, epické vesmírné bitvy dnes nejsou v kurzu a móda 2D vesmírných stříleček pominula v devadesátých letech. Vývojáři ze Studio Evil naštěstí na pařanské dinosaury myslí a udělali hru, která má být poctou téměř zmizelému žánru.

Syder Arcade nepřináší do systémů arkádových stříleček nic moc nového. Jen oprašuje starý a desítkami let ozkoušený herní mechanismus, kdy se v lodičce probojováváte flotilou nepřátelských vesmírných kocábek. Přitom sbíráte různé bonusy, které vám vylepšují zbraně, až nakonec loď chrlí jen zničující paprsek energie ničící vše, co se mu postaví do cesty.

Syder Arcade - obrázky ze hry.

Příběh? Pusťte mě raději do akce!

I po letech funguje tento archaický herní systém skvěle. Hra sice disponuje i celkem „složitým“ příběhem, ten je ale lepší barbarsky odklikat a soustředit se jen na výbuchy a mačkání tlačítka pro střelbu. Celkem máte k dispozici herní kampaň o šesti misích a pak volnou hru, kde se snažíte co nejdéle přežít. Za každého zabitého protivníka dostáváte určitý počet bodů a po dokončení hry, nebo spíš smrti, se vaše skóre zapíše do tabulky. Ta se synchronizuje s ostatními hráči a můžete se tak poměřovat s celým světem. Víc od Syder Arcade nečekejte.

Syder Arcade - obrázky ze hry.

Syder Arcade je hra pekelně těžká a dokončit celou kampaň bez toho, aby se vám na obrazovce objevil nápis „mise byla neúspěšná“, téměř nejde. Kromě talentu a rychlých reflexů prostě potřebujete během hraní taky notnou dávku štěstí. Někdy se totiž vaše lodička dostane do takové křížové palby, že doslova není úniku. Také se stává, že vám nepadají potřebné zbraně či bedny s náhradními díly na opravu.

Syder Arcade - obrázky ze hry.

Vyberte si loď podle stylu hraní

Váš styl v první řadě ovlivňuje, jakou loď si zvolíte. Na výběr je jich několik včetně mimozemské, která vypadá jako obrovský oranžový čmelák. Každý model má trochu jiné parametry. Někdo tak bude raději využívat rychlejší stíhačky s malou palebnou silou nebo naopak pomalé ničitele rozsévající zkázu v řadách nepřítele. Každá z lodí má navíc svou unikátní speciální schopnost.

Nejen lodě, ale i jednotlivé mise vám poskytnou rozdílný herní zážitek. Nebudete jen bojovat v rozličných prostředích, ale třeba i chránit obří mateřskou loď. Tohle okořenění herních mechanismů přispívá k oddalování pocitu stereotypu během hraní. Když si totiž odmyslíme rozličné mise, kromě střílení několika druhů nepřátel Syder Arcade moc věcí nenabízí.

Syder Arcade - obrázky ze hry.

Adrenalinová hudba a filtry vracející do minulosti

Jak je u takových her zvykem, vaše ničivé běsnění doprovází energická hudba. Autoři tentokrát vsadili na opravdový devadesátkový remix, který vás kopne zpět do minulosti. Jeho poslouchání opravdu baví a samotné akci dodává potřebnou šťávu adrenalinu.

Ještě zajímavější je audiovizuální zpracování. V tradiční moderní grafice vypadá hra skvěle a užijete si plno pokročilých efektů i hezkých modelů. Co když si ale chcete přivonět k opravdovému retru? Vývojáři připravili kolem dvaceti filtrů, které změní grafiku přesně tak, jako byste hráli na starých mašinách. Filtr rozkostičkuje obraz a dá mu potřebný barevný tón. Chcete si zahrát Syder Arcade jako na Amize nebo Apple II? Není to žádný problém.

Syder Arcade - obrázky ze hry.

Problém s orientací a ovládání

Bohužel, všechny filtry nejsou úplně doladěné a pokud se dostanete do opravdu lítého boje, můžete mít značný problém s orientací. Dalším problémem je celkem nevyladěné ovládání. Na české klávesnici střílíte X a klávesou Z spouštíte speciální schopnost lodi. Hra se tak na klávesnici neovládá moc dobře a rozhodně lepší volbou by byla myš nebo přímo gamepad.

Závěr a konečné hodnocení

Syder Arcade je zajímavý návrat do minulosti. Obsahu moc nemá, ale vývojáři vše zachránili velkým množstvím filtrů, díky nimž si budete připadat jak v devadesátých letech. Samotná hratelnost není špatná, ale pokud chcete hrát na klávesnici, musíte se obrnit značnou dávkou trpělivosti.

CS24_early

P. S.: Hra je součástí akce Humble Bundle: PC and Android 9. Také se dá sehnat na digitální distribuci her Steam.

Výhody

  • Osvědčené herní mechanismy
  • Grafické filtry
  • Devadesátková hudba

Nevýhody

  • Množství obsahu
  • Obtížnost
  • Ovládání

Byl pro vás článek přínosný?