Hlavní navigace

Cities in Motion 2: věčným krizovým manažerem

9. 5. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Cities in Motion 2 perexový obrázek
Nadáváte často na dopravní podnik? Zkuste si jeho práci sami a vybudujte geniální síť hromadné dopravy, proti které neřeknou cestující křivé slovo. Cities in Motion 2 na první pohled připomíná Transport Tycoon, v jádru je však úplně jinou hrou. Hlavně se neustále budete cítit jako v roli krizového manažera.

Cities in Motion 2 může na první pohled připomínat legendární Transport Tycoon, v jádru je však mnohem komplexnější, i když se zaměřuje pouze na přepravu cestujících, a ne i nákladu jako jeho předchůdce. I tak se ale budete muset sakra ohánět, abyste vše zvládali a rozzuření majitelé lítaček nevzali sídlo společnosti útokem.

Princip hry je jednoduchý. Lidé se musí dostat do práce a zase zpět domů. Na začátku jste většinou vrženi do města, které nemá ani jednu autobusovou zastávku. Musíte tak využít značnou dávku kreativity, abyste pokryli alespoň malou část populace. Na výběr totiž máte celou řadu dopravních prostředků od tramvají až po vlaky nebo lodě.

Cities in Motion 2 - obrázky ze hry

Stavět s rozmyslem

Začít chaoticky stavět jednotlivé stanice se přitom značně nevyplácí. Trasa musí být zisková, jinak se dostanete během prvních měsíců do červených čísel. Jste tak nuceni podle sociologických dat naplánovat, kam umístíte stanice a kudy trasu povedete. Pokud vám dané komunikace nevyhovují, můžete si třeba přistavět silnici nebo železnici.

Stavební část je ale také jednou z největších slabin celé hry. Postavit třeba tramvajové koleje může pěkně otrávit den, když se vám na křižovatce řádně nespojí nebo je nelze vést na užší silnici. Nedostatky většinou zjistíte až při tvoření jízdního řádu, kdy vás chybové hlášky začnou upozorňovat na to, že tuto trasu nelze použít.

Cities in Motion 2 - obrázky ze hry

Nepřehlednost

Postupem času začíná být hra silně nepřehledná. Jednotlivé linky se kříží a splétají. Musíte nahrazovat nebo opravovat desítky vozů a každou chvíli si zákazníci nějak stěžují nebo požadují snížení jízdného. To vy ale samozřejmě nemůžete, protože jste jen tak tak v zelených číslech. Pokud u budovatelských strategií platí, že se po nějakém čase začnete nudit, Cities in Motion 2 je zářivá výjimka. Spíše si budete neustále připadat jako krizový manažer, který škudlí každý virtuální dolar.

Do hry se také celkem obtížně proniká. Pokud si zvolíte kampaň, jste v jednoduchém tutoriálu proškoleni, jak si poradit se základními úkony. Tím ale vaše průprava končí. Navíc si už opětovně výukovou část pod stejným účtem spustit nemůžete. Jste tak odkázáni na příručku nebo komunitní návody, což trochu zamrzí.

Cities in Motion 2 - obrázky ze hry

Nudná kampaň

Ani samotná kampaň nenabízí oproti volné hře nic zásadního. Starostka vás prostě informuje o nějakém problému a vy se ho snažíte vyřešit. Od budovatelské strategie samozřejmě nečekáte žádný epický příběh, ale při postupu v jednotlivých misích prostě nemáte slastný pocit z toho, že vaše společnost roste a pod rukama se vám rodí něco unikátního.

Hlavní předností hry je na první pohled velmi detailní grafika, která se klidně může poměřovat s nejnovějším SimCity. Město ale není tak živé, jak by člověk čekal. Při detailním pohledu do ulice zjistíte, že je metropole vylidněná pomalu jako při zombie apokalypse. Na druhou stranu, hezká grafická stránka určitě není u budovatelských strategií k zahození. Snad jen těch modelů mohlo být víc a občas se vyskytnou chyby v nějaké textuře.

Cities in Motion 2 - obrázky ze hry

Zvuková stránka už na tom ale tak dobře není. Soundtrack působí jako z devadesátých let a je lehce tuctový. Okolní zvuky velkoměsta navíc nepůsobí realisticky. Pokud byste zavřeli při hraní oči, jako uprostřed rušné ulice se určitě cítit nebudete.

CS24_early

K dispozici je i přídavný obsah. Některé položky jsou zadarmo, za většinu si však zaplatíte. Jedná se ve značné míře o nové modely – třeba zastávek nebo nějaké světově známé pamětihodnosti. I přes nízkou cenu základní hry se však člověk nemůže ubránit pocitu, že značná část placeného obsahu mohla být už v základní verzi. Přidalo by to znatelně na pestrosti hry.

Cities in Motion 2 - obrázky ze hry

Závěr a konečné hodnocení

Cities in Motion 2 je skvělá budovatelská strategie, do které je bohužel těžké proniknout. Hráč se navíc bude muset obrnit značnou dávkou trpělivosti, protože všechny mechanismy nejsou vyřešené zcela komfortně. Pokud si však dáte tu práci, odměnou vám bude zábavná hra a pořádná výzva. Šéfovat dopravnímu podniku totiž není legrace a věřte, že se při tom zapotíte.

Výhody

  • Grafika
  • Hra je výzvou
  • Trvanlivost
  • Manažerská část

Nevýhody

  • Těžkopádné stavění
  • Výuková část
  • Obtížnost

Byl pro vás článek přínosný?