Hlavní navigace

Celestia: cestování vesmírem bez obav

30. 9. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Celestia je zajímavý program, který vás pozve na prohlídku vesmíru i za hranicemi naší Sluneční soustavy a přitom nabídne zajímavé informace i mimořádný estetický zážitek. Obsahuje ohromné množství různých objektů a umí je atraktivně představit. Zaujme jistě každého – laika, fyzika i studenty ve výuce.

Vesmír patří mezi oblasti lidského poznání, o kterém toho víme velice málo. Snad o to více nás fascinuje svojí krásou, strukturou i určitou tajemností. Přitom se jedná o část fyziky, na kterou obvykle v kurzech na gymnasiích ani na základních školách nezbývá příliš mnoho času a vše se odbude v několika málo hodinách spíše informačního charakteru.

Vesmír je místem, které láká i osoby, které nemají s fyzikou nic společného – je tématem poezie, filosofických spekulací i literárních děl. A snad je Celestia také program, který může zaujmout každého uživatele, neboť tuto vytouženou procházku po vesmíru zprostředkovává i s patřičným fyzikálním komentářem, který můžete, ale také nemusíte využít.

O této aplikaci jsme již psali v roce 2006 v rámci seriálu Hlubiny vesmíru, ale od té doby se toho mnoho změnilo a tak především z pohledu novinek a didaktického využití se na tuto aplikaci podíváme ještě jednou.

Aplikace je multiplatformní; poradí si z Linuxem stejně jako s Windows či Mac OS X. Licence pro šíření je GNU GPL a jeho hlavním autorem je Chris Laurel, který s projektem v roce 2001 také začal. Aplikaci se dočkalo poměrně velkého mediálního ohlasu a o její kvalitě vypovídá i to, že jí užívala NASA pro výuku studentů. Program si poradí i s HD rozlišením a při použití OpenGL nabízí opravdu pěkný vizuální zážitek.

Aplikace čerpá z katalogu Katalog Hipparcos, což je dáno mimo jiné tím, že aplikace se vyvíjela pod podporou ESA. Instalace na Ubuntu proběhla bez problémů, aplikace se nachází v základní repositářové nabídce. K instalaci ji nutné říci, že se stáhne přibližně 10 MB velký program, který představuje především běhové prostředí a navigační prostor pro doplňky, které si můžete stáhnout a doinstalovat sami. Proč tak neučiní sám výrobce, je jasné z toho, že současné doplňky mají přes 10 GB a pakliže jich máte nainstalované větší množství, rychle rostou nároky na grafickou kartu. Podrobnější textury pro objekty, jako i asteroidy či družice, si tak musíte stáhnout sami ručně.

Fyzikální možnosti

Pakliže se na aplikaci podíváme z pohledu astrofyziky, pak nabízí celou řadu možností jak pro demonstrační výuku, tak pro zábavné samostudium. V prvé řadě potěší základní informace o vesmírných objektech, jako jsou oběhové doby, úhly nebo třeba teplota povrchu. Uživatel si tak může udělat poměrně intuitivní představu o chování daných objektů.

Studenti si tak mohou učinit poměrně rychlou představu, jakého typu je která hvězda, jak vypadají trajektorie komet, planet nebo třeba asteroidů. Myslím si, že právě tato intuitivnost je jednou z nejvýznamnějších výukových předností Celestia.

Zajímavé také je, že aplikace zvládá zrychlení pohybu, takže není problém si představit, jak probíhá pohyb jednotlivých objektů v čase. Pro větší přehlednost je možné si zakreslit do scény již zmiňované trajektorie konkrétních sledovaných objektů. Co je potřebné ocenit, je to, že ke každému objektu je přiřazena také informace o jeho satelitech – ať již přirozených či umělých, což usnadňuje orientaci.

Zážitek nejen pro fyzika

Aplikace nenabízí zajímavé zážitky jen pro fyzika, ale pro každého milovníka vesmíru. Díky bohaté zásobě pečlivě vytvořených textur můžete snadno získat poměrně detailní a intuitivní představy o tom, jak vypadá který teleskop či asteroid, což působí značně impozantním dojmem. Jistě není bez zajímavostí, že cesty je možné si také nahrávat či ukládat a pak se již jen kochat letem skrze vesmír a  vychutnávat krásu jednotlivých vesmírných těles. Pakliže chcete vytvořit nízkonákladový film o vesmíru, může být Celestia poměrně snadnou volbou.

Pokud jste amatéři a rádi pozorujete noční oblohu, jistě oceníte také to, že jsou souhvězdí zakreslená na oblohu včetně informace o tom, které hvězdy je tvoří. Stačí si tedy v režimu s reálným časem najít správné místo na zemi a podívat se vzhůru.

To, co činí z aplikace mimořádnou záležitost, jsou ale textury objektů. Ty dávají dohromady výsledný esteticky cenný zážitek. Ostatně nové verze programu přináší především vylepšení vykreslovacího jádra a dalších funkcí, které se zobrazováním souvisejí.

Instalace je poměrně jednoduchá, i když si lze jistě představit podstatně intuitivnější a uživatelsky přívětivější model, kdy by se textury stahovaly a instalovaly tak jako například do Google Earth. Jednotlivé plug-in mají velikosti od několika stovek kilobajtů až po stovky megabajtů. Jsou rozděleny na webu do jednotlivých skupin, takže najít potřebné textury není nic mimořádně obtížného.

Zajímavé je, že je možné stáhnout si celé výukové programy (ty jsou bohužel určeny pouze pro MS Windows), případně skripty, které vás provedou vesmírem. K webu bych měl jedinou připomínku; menu je uděláno tak nešikovně, že při Chrome prakticky vylučuje reálné ovládání webu, neboť se umístí doprostřed stránky přes text.

CS24_early

Závěrem

Celestia nabízí celkově mimořádný zážitek z vesmírné procházky, který je možné si ale užít až po stažení a uložení všech potřebných textur, což je činnost poměrně zdlouhavá a nepříliš pohodlná. Na druhou stranu výsledný zážitek jistě stojí za to. Aplikace nabízí spoustu možností, které k využití ve vzdělávání přímo vybízejí – od možnosti tvořit skripty až po natočení filmu nebo samostatnou práci studentů v programu.

Zajímavé je, že verze pro Windows je dle mého soudu mnohem propracovanější a kvalitnější než ta pro Linux – od rychlosti přes grafiku až po širší podporu skriptů a nástrojů pro vzdělávání. Zajímavé je, že verze nejsou úplně stejné ani co se týče textur či vesmírných objektů. Pakliže máte možnost volby, doporučuji tedy tu, která je určena pro Windows.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.