Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku CentOS slaví 15. narozeniny: začátky byly hektické od Miroslav Šilhavý - Nikdy jsem zcela nepochopil některé uživatele CentOS -...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 4. 2019 7:26

    Miroslav Šilhavý

    Nikdy jsem zcela nepochopil některé uživatele CentOS - nejen domácí, či malé, ale i ve velkých firmách.

    RHEL je nesmírně konzervativní distro, vydává verze velmi pomalu a se zpožděním, nicméně jim to umožňuje nabídnout enterprise podporu. Aktualizace se dají velmi jemně nastvit, včetně ultrakonzerva­tivního přístupu opravy pouze chyb, bez zbytečných updatů.

    CentOS z RHEL převzal těžkopádnost vydání, ale neposkytuje tu druhou část. Výslekdem pak je, že enterprise stabilitu nejde udržet. K tomu bývá špatným zvykem do CentOS přidat rychlejší repozitáře třetích stran, včetně Fedory. V ten moment však z hodnoty RHEL nezbude vůbec nic a stává se z CentOS dost obyčejné distro.

    Další bolístkou nikoliv CentOS, ale jeho rozsáhlé komunity nadšenců je lenost nastavovat SELinux. Prostě se vezme audit2allow a tradá vše se povolí, hlavně aby to neprudilo. Stačí si pročesat Google a podívat se, kolik komunitních rad se SELinuxem zabývá doopravdy, a kolik nabídne toto rychlé a nešťastné řešení.

    Na CentOS (a samozřejmě na RHEL) lze pochválit dobrá a koncepční práce s tím, jak se nastavuje systém. Balíky víceméně respektují jednu filozofii, zatím ostatní distra tak trochu tápou. Co release a co maintainer balíku, to trochu jiný pohled.

    CentOS bych přál, aby našel sílu komunitní formou víc edukovat své uživatele a vést je k dobrému používání tohoto zajímavého distra. RedHat to svým zákazníkům poskytuje formou (drahých) školení, CentOS tuto činnost nesupluje a zejména nováčci se v záplavě neodborných rad a rad pro jiná distra na internetu spíš naučí zlozvyky.

  • 18. 4. 2019 10:04

    mojenervy

    a proč by CentOS měl někoho školit? To je věc admina, jestli to chce dělat pořádně, nebo ne.
    Jestli někdo místo mozku hučí do googla a tupě opisuje příkazy, ten asi o nějaké školení mít zájem nebude. Nováčkovi na oťuk stačí dokumentace RHEL, naučit se číst nápovědu. Já CentOS používám, SELinux taky. Když dělám něco nového, tak si ho vypnu, natrénuji si na virtuální mašině, a pak to sjedu znovu a budu řešit SELinux - proces učení. Mám ve zvyku skriptovat, protože mám zvláštní schopnost se někde upsat a pak je to o nervy dočuchat.
    Repozitáře třetích stran - některé jsou přímo RHELu, něco s podporou CentOSu, a něco úplně o hubu, že to rozdrbe systém. Je doba virtualizací, není nic zvláštního, když jako další virtuál máte jinou distribuci, která vám ten rychlý proud se stabilitou pořeší.
    Ono je to hlavně o aplikacích, u kterých je požadavek dlouhá podpora, protože si nemůžou dovolit migrovat každé 3 roky, vychytávat muchy nových verzí atd.

  • 18. 4. 2019 10:22

    Miroslav Šilhavý

    Nepsal jsem "školit", ale "edukovat". Tím myslím to, že když si zaplatíte RHEL, nenapadne Vás to dát do ruky neškolenému adminovi - za ty peníze už mu i to školení zaplatíte. U CentOS chybí ta "obchodní" část motivace.

    A vůbec nepochybuju, že spousta lidí, jako Vy, používá CentOS správně.

  • 18. 4. 2019 14:45

    J L (neregistrovaný)

    Ehhh..... školit a edukovat je totéž. ;) Respektivě učit a v tomto případě i školit je učit se. ;) Ta "obchodní" část je zastoupena, avšak né pro náš trh, respektivě česko. Ovšem můžete se školit v jazyce anglickém, německém a i ruském. Tři základní světové jazyky a aspoň jeden jazyk by správně admin (dle vás na vysoké úrovni) měl umět, byť lámaně, ale měl by.

    Takže nevím co tu křičíte do tmy, je to stejná praxe jako u jiných a to včetně Mrdosoftu.

  • 18. 4. 2019 16:43

    Miroslav Šilhavý

    Školit a vzdělávat je něco jiného. Školení = kurzy. Edukace = publikovat, šířit osvětu, poskytovat správné postupy, ...

    Ve skutečnosti to stejná praxe není. Pokud kupujete software za tisíce a více EUR ročně, pak jednotky tisíc na profesionální školení vynakládáte automaticky a nepřijde Vám to divné. Pokud nevynakládáte ani korunu, tak stejně drahé školení Vám přijde předražené. To je hendikep, který má CentOS - není spravedlivý, ale existuje.

    Výsledkem je, že zbastlených RHEL instalaci najdete daleko menší procento, než zbastlených CentOSŮ. A buďto to můžete přijmout jako výchozí situaci, která lze zlepšit. Nebo to můžete zazdít tím, že za to mohou nevzdělaní adminové bez jazykových znalostí. (Podobně chytrá teze: dopravní nehody způsobují jen špatní řidiči, takže není potřeba šířit osvětu a zlepšovat bezpečnost - naučit se řídit přeci může každý.)

  • 18. 4. 2019 19:14

    mojenervy

    napsal jsem to blbě, samozřejmě jsem myslel osvětu apod. ..snad všichni pochopili.

    Jaký hendikep? je to jen o přístupu a zodpovědnosti admina. CentOS nedělá z adminů lemply.

  • 18. 4. 2019 20:23

    J L (neregistrovaný)

    Školení, respektivě pro vás KURZY = též šíří osvětu, publikuje a i poskytuje správné postupy.... Od toho by to ani nebylo snad ne? Ale už si snad asi ze mě děláte srandu.

    Nevím proč pořád píšete o penězích... Není to o penězích, ale o čase a lidech, jenom pro pořádek.
    Todle hlavně o lidech, můžeš někoho poslat na kurz, ale i tak si odveze úplné hovno, stejně jako v autoškole. Sice projde u zkoušek, ale bude si řídit jak chce.

    Vždy to je o lidech a hlavně nevíte jak funguje osvěta Centu. Krok 1. umět jedním světovým jazykem, nejlépe anglicky. Krok 2. pokud máte chuť můžete zajet přímo na kurz, nebo si jej shlédnout na netu. Krok 3. nejlépe pobrat co nejrychleji a uvéct v praxi. Krok 4. pokud nechápu či v něčem tápám, nechám si poradit na jejich wiki či fóru.

  • 19. 4. 2019 11:48

    Martin X (neregistrovaný)

    Ja osobne pouzivam CentOS ak potrebujem robit pokusy s komercnym SW, ktory je podporovany iba na RedHate.