Hlavní navigace

Česká Wikipedie se stala vítězem ankety CZECH OPEN SOURCE 2007

16. 5. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Od února do dubna probíhala na serveru Root.cz anketa CZECH OPEN SOURCE 2007, ve které odborná porota i široká veřejnost volily to nejlepší z české open-source scény. Absolutním vítězem s nejvyšším počtem hlasů v hlasování veřejnosti se stala česká varianta známe encyklopedie Wikipedie.
COS 2007

Cílem ankety CZECH OPEN SOURCE 2007 je podpořit rozvoj české open-source scény a představit její práci co nejširší veřejnosti. Nejlepší software, projekt, osobnost a akci volila odborná porota i veřejnost. A jaké jsou výsledky ankety?

Výsledky ankety

Výsledky COS 2007
Kategorie Hlasování veřejnosti Hodnocení odborné poroty
Projekt Česká Wikipedie CZilla
Software ALSA ALSA
Akce LinuxExpo LinuxExpo
Osobnost Leoš Literák Dan Ohnesorg
Absolutní vítěz Česká Wikipedie

Průběh ankety

Také letos bylo hlasování rozděleno do dvou hlavních částí: hlasování veřejnosti a odborné poroty. Rozhodli jsme se ovšem pro změnu a letos nebylo hlasování veřejnosti nijak ovlivňováno porotou. Ve čtyřech kategoriích tedy proběhlo zcela nezávislé hlasování veřejnosti a poroty.

Hlasování poroty

Hlasování odborné poroty proběhlo tajně a každý porotce hlasoval samostatně a sám za sebe. Porotci nezávisle na sobě vybrali pět kandidátů v každé kategorii a přiřadili jim své hlasy. Prvnímu pět, druhému čtyři a tak dále.

Po sečtení bodů jednotlivých subjektů bylo určeno konečné pořadí a nejvýše ocenění v každé kategorii tak získali cenu poroty. Jsou to projekty, které ve své kategorii získaly od porotců celkově největší počet hlasů.

Hlasování veřejnosti

Široká veřejnost nejprve od 15. února do 11. března 2007 nominovala projekty do hlavního hlasování. Z deseti nejčastěji uváděných subjektů v každé kategorii byl následně sestaven hlasovací žebříček. Od 15. března do 15. dubna pak proběhlo samotné hlasování v anketě. Hlasovací formulář byl řazen abecedně tak, aby nedošlo k žádnému ovlivnění hlasování předcházejícím nominačním kolem. Hlasování veřejnosti se zúčastnilo téměř 2500 hlasujících.

Celkem tedy bylo uděleno devět cen, absolutní vítěz, čtyři ceny poroty a čtyři ceny veřejnosti.

Předávání cen

Oficiální vyhlášení výsledků a předávání cen proběhlo v úterý 15. května od 19:00 v Pivovarském klubu v Praze. Setkání proběhlo v neformálním stylu a doslova s pivem v ruce. Kromě krásně zarámovaného diplomu si každý oceněný odnesl také dárkové balení piva a dřevěný hlavolam pro dlouhé letní večery.

Předávání cen Předávání cen Předávání cen

Kompletní galerie je k dispozici na samostatné stránce.

Večer se vydařil, což dokazují i fotografie rozmístěné v článku. Přidáváme ještě jednu perličku v podobě všech zúčastněných vítězů i s jejich cenami.

Vítězové COS 2007

Zleva: Michal Franěk, Petr Kadlec, Pavel Franc, Leoš Literák, Dan Ohnesorg

Absolutní vítěz

Wikipedie

Česká Wikipedie

Česká varianta známé encyklopedie Wikipedie získala celkově nejvyšší počet hlasů a stala se tak absolutním vítězem letošního ročníku ankety. Projekt vytváří českou encyklopedii postavenou na platformě Wiki. V současné době již obsahuje několik desítek tisíc českých hesel.

Petr Kadlec

Petr Kadlec přebírá cenu za Českou Wikipedii

„Česká Wikipedie umožňuje nejširší skupině lidí kolektivně vytvářet svobodné hodnoty. Všem nabízí příležitost přispět trochou informací na oplátku za obsah, který z webu denně čerpáme. Česká Wikipedie za poslední rok zdvojnásobila počet svých článků.” Adam Hauner, projekt manager, SoftEU

Kategorie projekt:

CZilla

Cena poroty: CZilla.cz

Projekt CZilla pracuje na české lokalizaci produktů společnosti Mozilla. Díky němu jsou k dispozici české varianty programů Firefox, Thunderbird, SeaMonkey a dalších.

Pavel Franc

Pavel Franc z CZilly

„Bez českého prohlížeče by měl svobodný software v Čechách těžkou pozici.” Ondřej Filip, ředitel CZ.NIC.

Výsledné pořadí
1. CZilla
2. OpenOffice.cz
3. Proč.Linux.cz
4. Ubuntu.cz
5. LinuxExpres + OSS Alliance

Wikipedie

Cena veřejnosti: Česká Wikipedie

Wikipedie je webová encyklopedie se svobodným (otevřeným) obsahem, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolní přispěvatelé. Jejím cílem je tvorba a celosvětové šíření volně přístupných encyklopedických informací. V současné době již obsahuje několik desítek tisíc českých hesel.

Petr Kadlec

Petr Kadlec z České Wikipedie

„Česká Wikipedie umožňuje nejširší skupině lidí kolektivně vytvářet svobodné hodnoty. Všem nabízí příležitost přispět trochou informací na oplátku za obsah, který z Webu denně čerpáme. Česká Wikipedie za poslední rok zdvojnásobila počet svých článků.” Adam Hauner, projekt manager, SoftEU

Výsledné pořadí
1. Česká Wikipedie
2. Ubuntu.cz
3. CZilla
4. OpenOffice.cz
5. JoomlaPortal.cz

Kategorie software:

ALSA

Cena poroty: ALSA

ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) je sadou ovladačů pro zvukové karty v Linuxu. Nabízí maximální funkčnost většiny zařízení a je součástí standardního linuxového jádra. Zvukový systém ALSA tak nalezneme ve všech linuxových distribucích.

„Díky tomuto projektu se konečně kvalitně rozezvučely Linuxové desktopy.” Jan Pinky Pinkas, Jabbim.cz

Výsledné pořadí
1. ALSA
2. Slax
3. LinKonto
4. Danix
5. eLinks

ALSA

Cena veřejnosti: ALSA

ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) je sadou ovladačů pro zvukové karty v Linuxu. Nabízí maximální funkčnost většiny zařízení a je součástí standardního linuxového jádra. Zvukový systém ALSA tak nalezneme ve všech linuxových distribucích.

„Asi největší český projekt integrovaný do linuxového kernelu. Běžné užití Linuxu bez zvukové karty si asi nikdo nedovede představit.” Dan Ohnesorg, předseda CZLUG.

Výsledné pořadí
1. ALSA
2. Texy!
3. Slax
4. PDFedit
5. NetBeans

Kategorie akce:

LinuxExpo

Cena poroty: LinuxExpo

Největší středoevropská výstava a konference o Linuxu a open-source software je místem setkávání zástupců open-source komunity, podnikatelské sféry a veřejné správy. Návštěvníkům přináší kombinaci bohatého programu přednášek, prezentací, seminářů a workshopů s rozsáhlou doprovodnou výstavou.

Michal Franěk

Michal Franěk z ExpoNETu

„LinuxExpo je jedinou akcí, kde naleznou zájemci o tyto technologie vše – firemní stánky, prezentace, stánky OSS projektů i nekomerční prezentace. Povedené spojení obou světů.” Filip Molčan, předseda sdružení OSS Alliance

Výsledné pořadí
1. LinuxExpo
2. Víkend CZLUG
3. Openchange
4. InstallFest
5. LinuxMeeting Ústí + LinuxAlt

LinuxExpo

Cena veřejnosti: LinuxExpo

Největší středoevropská výstava a konference o Linuxu a Open Source software je místem setkávání zástupců open-source komunity, podnikatelské sféry a veřejné správy. Návštěvníkům přináší kombinaci bohatého programu přednášek, prezentací, seminářů a workshopů s rozsáhlou doprovodnou výstavou.

„Jednoznačně největší událost českého open-source světa.” Petr Krčmář, šéfredaktor serveru Root.cz

Výsledné pořadí
1. LinuxExpo
2. InstallFest
3. LinuxAlt
4. Openchange
5. Víkend CZLUG

Kategorie osobnost:

Cena poroty: Dan Ohnesorg

Dan Ohnesorg je zakládajícím členem a současným předsedou sdružení CZLUG, členem výboru českého FFII a předsedou občanského sdružení Rudná.net. Pracuje na české lokalizaci OpenOffice.org, listserveru Mailman a dalších projektech.

Dan Ohnesorg

Dan Ohnesorg

„V roli předsedy CZLUGu nejen že podporuje open-source akce obecně, ale měl také největší podíl na tom, že CZLUG vloni sám jednu větší veřejnou konferenci uspořádal.”, Bohdan Milar, obecně prospěšná společnost Liberix.

Výsledné pořadí
1. Dan Ohnesorg
2. Pavel Janík
3. Ivan Bíbr
4. Jaroslav Kysela
5. Ondřej Surý

Cena veřejnosti: Leoš Literák

Leoš Literák je zakladatelem a vůdčí osobnosti linuxového portálu ABClinuxu.cz. Je také hlavním programátorem celého projektu a podílí se také na tvorbě obsahu.

Leoš Literák

Leoš Literák

„Leoš Literák popularizuje Linux v České republice už více než deset let. Bez něj by český Linux nebyl, kde je teď.” Petr Krčmář, šéfredaktor serveru Root.cz

Výsledné pořadí
1. Leoš Literák
2. Ondřej Surý
3. Ivan Bíbr
4. Pavel Cvrček
5. Svatopluk Vít

Slosování o ceny

Součástí ankety bylo též slosování o ceny pro hlasující čtenáře. Do slosování byl automaticky zařazen každý hlasující. V nabídce byly atraktivní ceny od partnerů soutěže. Samotné losování proběhlo pomocí kvalitního linuxového random generátoru.

1. místo: Ondřej Cahlík

Mandriva Linux 2007 CZ

Mandriva 2007

2. místo: Michal Břeškovec

roční předplatné časopisu LinuxExpres

Casopis LinuxEXPRES

3. – 7. místo: Jozef Háb, Jan Kormoš, Petr Šabata, Tomáš Synek, Robin Ante

poukázka v hodnotě 500 Kč na odběr knih z knihkupectví Kanzelsberger

Kanzelsberger

8. – 10. místo: Ludvík Filip, Matěj Grégr, Alex Butin

osuška Root

Osuška - náhled

11. –13. místo: Petra Lamschová, Tomáš Matýsek, Vilém Sýkora

elektronické předplatné časopisu LinuxExpres

Casopis LinuxEXPRES

14. – 15. místo: Jakub Holý, Martin Honeš

mikina Root

Mikina

16. – 17. místo: Petr Lesko, Marek Tomáš

tričko Root

Tricko Root.cz - cerne

18. – 20. místo: Martin Gažák, Lubomír Černý, Jana Pokorná

tričko Mandriva Linux

Tricko Mandriva

Partneři ankety

www.LinuxEXPRES­.cz

Linuxexpres

LinuxEXPRES je moderní linuxový časopis, který každý měsíc přináší čerstvé zprávy, recenze, reportáže a praktické návody. Jeho rozsah je 56 stran a pokaždé přináší tematickou přílohu. Redaktoři LinuxEXPRESu se každý měsíc pečlivě věnují tématům z oblasti Linuxu a svobodného softwaru. Své místo mají v časopise rubriky věnované populárním i méně známým distribucím, softwaru či řešením.

CS24_early

www.Lupa.cz

Lupa

Lupa.cz je jeden z nejstarších a nejznámějších specializovaných zpravodajských serverů na českém Internetu. Jádrem jeho obsahu jsou původní denní komentáře z oblasti Internetu a telekomunikací se zvláštním zřetelem na problematiku poskytovatelů připojení, internetového obsahu, marketingu a e-commerce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku